اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم در نشست خبری هفته خوابگاه ها که صبح امروز در صندوق رفاه برگزار شد، با اشاره به وضع موجود خوابگاه ها و ظرفیت اسکان دانشجویان گفت: در حال حاضر خوابگاه های دانشگاه های دولتی با ظرفیت 280 هزار خوابگاه مجردی فعالیت می کنند؛ که 170 هزار خوابگاه در دانشگاه های دولتی، 80 هزار در دانشگاه فنی حرفه ای و فرهنگیان و 30 هزار هم در خوابگاه های غیرانتفاعی و خودگردان داریم که نسبت به سال گذشته این ظرفیت افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: با کمک گرفتن از نهادهای عمومی و غیر دولتی و خیرین در حوزه خوابگاه های خودگردان و خصوصی، دستورالعمل جدید را برای تاسیس این خوابگاه ها به امضای وزیر رساندیم که این دستور العمل با هدف ساماندهی و نظارت بیشتر بر روی خوابگاه های خودگردان صورت گرفت و مسئولیت اصلی آن به دانشگاه های مادر در استان ها داده شده؛ که تاسیس خوابگاه خودگردان با نظارت و صدور مجوز توسط دانشگاه های مادر انجام می شود و خوشبختانه با ابلاغ این دستورالعمل تخلفات کاهش پیدا کرده است.
صدیقی ادامه داد: در سال 94 برای افزایش ظرفیت خوابگاه ها به کمک صندوق رفاه، کمک رهن اجاره ساختمان به دانشگاه ها داده شد که توسط این کمک هزینه 12 خوابگاه با ظرفیت 3700 نفر اضافه شد. همچنین بودجه ای را سازمان مدیریت و برنامه ریزی به تجهیز و تعمیر خوابگاه ها اختصاص داد که امیدواریم سال 95 نیز این بودجه به صورت صددرصد به تعمیر و بازسازی خوابگاه ها اختصاص پیدا کند.
رئیس سازمان امور دانشجویان از افزایش مشارکت خیرین در ساخت خوابگاهها خبر داد و گفت: از سال گذشته ساخت هشت خوابگاه توسط خیرین آغاز شده که فکر می کنیم تابستان امسال همه خوابگاه ها تحویل سازمان امور دانشجویان شود و ۳ خوابگاه نیز از این تعداد آماده شده و مهر ماه دانشجو می پذیرد. همچنین بنیاد 15 خرداد برای ساخت خوابگاه ویژه دختران به کمک وزارت علوم آمده که 13 خوابگاه توسط این بنیاد ساخته خواهد شد.
وی ادامه داد: رتبه بندی خوابگاه ها براساس قدمت، نوع استفاده و تسهیلات به سه دسته خوب، نسبتا خوب و ضعیف انجام شد و خوابگاه ها در رتبه های یک تا پنج قرار گرفتند؛ که رتبه یک به بهترین خوابگاه و رتبه پنج به ضعیف ترین خوابگاه اختصاص داده شد. در این رتبه بندی 33 درصد رتبه متوسط؛ 30 درصد رتبه چهار و هفت درصد رتبه پنج که ضعیف ترین رتبه است را به خود اختصاص دادند و باید تکلیف این خوابگاه های ضعیف تا شروع سال تحصیلی جاری مشخص شود.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: در مجموع در کشور 1016 ساختمان خوابگاهی داریم که این رتبه بندی بر روی 700 ساختمان انجام شده است. مبنای خوابگاه های خوب نیز در دسترس بودن، کیفیت ساختمان، وضعیت اتاق ها و سرانه فضای اتاق دانشجویی در نظر گرفته شده است که هفت شاخص در رتبه بندی لحاظ شد و خوابگاه هایی که رتبه های ضعیف را به خود اختصاص دادند، باید به سرعت به آنها توجه شود، تا از لحاظ تعمیر تجهیزات و همچنین اجاره بها به آنها رسیدگی شود و دانشجویانی که در خوابگاه های رتبه پنج ساکن هستند، نسبت به دانشجویان خوابگاه های رتبه یک اجاره بهای کمتری پرداخت کنند.
صدیقی خاطرنشان کرد: در سال تحصیلی جدید خوابگاه های رتبه چهار و پنج کاهش اجاره بها خواهند داشت. نسبت به سال قبل خوابگاه های رتبه سه اجاره بهایشان ثابت و خوابگاه های رتبه یک و دو افزایش اجاره بها خواهند داشت.
وی همچنین از اعطای وام و ودیعه مسکن به دانشجویان خبر داد و گفت: در کنار خدماتی که سازمان دانشجویان در خوابگاه ها ارائه می دهند، وام های مسکن و ودیعه نیز به دانشجویان اعطا شده؛ تا بخشی از کمبود فضاهای خوابگاهی را جبران کنیم. در سال 94 مقدار 4 میلیارد و 400 میلیون تومان وام ودیعه مسکن برای خوابگاه های مجردی و 20 میلیارد و 300 میلیون تومان وام ودیعه مسکن برای خوابگاههای متاهلی در نظر گرفته شد؛ که وام مسکن متاهلی به 1500 دانشجوی متاهل داده شده است. همچنین وام ودیعه مسکن متاهلی نیز با مبلغ یک میلیارد و 700 میلیون تومان به نخبگان متاهل اختصاص داده شده است.
صدیقی در ادامه گفت: برنامه ما این است که در سال تحصیلی جدید خوابگاه های رتبه چهار و پنج را مجهز و ارتقا دهیم و در سال 96 خوابگاه با رتبه 5 نداشته باشیم.
رئیس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: در استان تهران 202 خوابگاه داریم که 86 خوابگاه آن رتبه های چهار و پنج را دارند که در اجاره بهای این خوابگاه ها تجدیدنظر خواهد شد.
وی از ایجاد اتاق های تندرستی در کنار خوابگاه خبر داد و گفت: این برنامه را پیش بینی کرده ایم که در کنار خوابگاه ها، اتاق های تندرستی ایجاد کنیم و امیدواریم هر خوابگاه حتما یک اتاق تندرستی در سال تحصیلی جدید داشته باشد.
رئیس سازمان امور دانشجویان از مشارکت با خیرین خبر داد و گفت: امسال به طور جدی کمک خیرین را در خوابگاه سازی دنبال خواهیم کرد. سال گذشته بنیاد خیرین آموزش عالی تشکیل شد و نتیجه آن ساخت هشت خوابگاه در دانشگاه ها بود.
وی در خصوص کمبود ظرفیت خوابگاه گفت: باید برنامه کوتاه مدتی برای افزایش 75 هزار ظرفیت جدید در خوابگاه ها داشته باشیم که کار کارشناسی آن انجام، هزینه آن محاسبه شده و 750 هزار متر مربع باید به مساحت خوابگاه ها اضافه شود. اما با اعتبارات دولتی نمی توانیم این حجم از کار را انجام دهیم و باید از سیستم بانکی و بخش خصوصی کمک بگیریم تا بخش خصوصی تشویق شود با وام های کم بهره این کار را انجام دهد.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: فراخوان این کار در سال جاری اعلام خواهد شد تا تعداد خوابگاه ها را به حد معمول برسانیم. این برنامه به مدت سه سال پیش بینی شده تا خوابگاه ها توسعه پیدا کنند.
صدیقی یادآور شد: در تهران با مشکل زمین مواجه هستیم، به همین دلیل تاکنون نتوانستیم خوابگاه های دانشگاه های تهران را به حد مطلوب برسانیم.
وی گفت: از اول سال تاکنون سه خوابگاه در کشور افتتاح شده که هر کدام ظرفیت 250 نفری دارند و از مهر ماه فعالیت خود را آغاز می کنند.
رئیس سازمان امور دانشجویان در پایان از افزایش وام ودیعه مسکن دانشجویان متاهل خبر داد و گفت: این وام در سال جاری به دو برابر افزایش خواهد یافت. 1500 خوابگاه متاهلی داریم که هر کدام معادل پنج یا شش خوابگاه مجردی هزینه دارد.