به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در نشست خبری با "کولیندا گرابار کیتاروویچ" رئیس جمهور کرواسی ضمن خیرمقدم به حضور وی و هیئت همراه اظهار داشت: کشور کروواسی به عنوان یک کشور دوست ایران در منطقه بالکان است که از زمان استقلالش توسط ایران به رسمیت شناخته شد.
وی افزود: همواره روابط دوستانه و خوبی میان هر دو کشور وجود داشته و این کشور به دلیل مشترکات تاریخی وفرهنگیاش با ایران جایگاه جغرافیاییاش میتواند دروازهای برای روابطمان با اتحادیه اروپا باشد.
رئیس جمهور کشورمان با تأکید بر اینکه روابط تهران و زاگرب برای ما حائز اهمیت است اظهار داشت: در طول چند سال گذشته به دلیل تحریمها روابط مناسبی با توجه به ظرفیت های دو کشور وجود نداشت اما در این سفر تصمیم براین شد تا روابط دو کشور در زمینههای مختلف اقتصادی به ویژه انرژی و حمل و نقل توسعه یابد.
روحانی تصریح کرد: همراهی هئیت تجاری کشور کرواسی با رئیس جمهورش به معنای اراده سیاسی دولت این کشور برای ارتقای روابط اقتصادی هر دو کشور است.
وی با اشاره به جلسات بحث و تبادل نظر که به طور خصوصی و عمومی بین دو طرف انجام شد اظهار داشت: در این جلسات ظرفیتهای دو کشور برای توسعه روابط و سرمایهگذاری مورد بررسی قرار گرفت و توانمندیهایی که ایران در زمینه فنی و مهندسی در کشور کرواسی دارد و ظرفیتهای فراوانی که در ایران برای جذب سرمایه تکنولوژی وجود دارد مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس جمهورکشورمان با بیان اینکه علاوه بر مسائل اقتصادی دو طرف علاقمند به گسترش مسائل فرهنگی هنری علمی و فناوری هستند یادآور شد: موضوع توریسم و گردشگری از موارد مورد اهمیتی بود که مورد تاکید دو طرف قرار گرفت جاذبههای فرهنگی و تاریخی که در منطقه بالکان کرواسی وجود دارد و جاذبههای فراوان گردشگری ایران میتواند دو طرف را در این زمینه تشویق کند که راه را برای دیدار مردم با مردم و گردشگری را فراهم نماید.
وی در ادامه با اشاره به سایر موارد مورد بحث و بررسی با رئیس جمهور کرواسی خاطرنشان کرد: بررسی شرایط منطقه بالکان و لزوم ثبات و انسجام بیشتر در آن منطقه و مسایل مهم منطقه ما به ویژه کشورهایی که با معضل تروریست مواجه هستند جز موارد مورد بحث دو طرف بود.
روحانی با بیان اینکه مبارزه با تروریسم به عنوان معضل منطقهای و جهانی مورد تاکید دو طرف قرار گرفت متذکر شد: موضوع مبارزه با تروریسم و لزوم همکاری دو کشور و همچنین جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اروپا و ضرورت این مساله با اراده جدی از سوی همه کشورها به عنوان معضل جهانی مورد تاکید قرار گرفت.
روحانی افزود: رئیس جمهور کرواسی در مذاکرات امروز احترام مردم کرواسی به دین مبین اسلام را مورد تأکید قرار دادند و گفتند که امسال بعنوان یکصدومین سالی است که درآن منطقه اسلام بعنوان دین رسمی مورد توجه قرار گرفته و همواره مورد تأکید ما نیز قرار دارد.
رئیس جمهور کشورمان ادامه داد: وحدت و انسجام بین همه ادیان در شرایطی که ما نیاز به وحدت بیشتری داریم یکی از مواردی بود که در جلسه امروز بین دو طرف مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وی اضافه کرد: از اینکه رئیس جمهور کرواسی در این سفر مفتی اعظم زاگرب را به عنوان عضو هیئت همراه به تهران آوردند تقدیر میکنیم چرا که آن را به معنای احترام دولت کرواسی به دین مبین اسلام و رابطه بین دنیای اسلام مسلمانان کرواسی تلقی میکنیم.
روحانی در پایان خاطر نشان کرد: یک بار دیگر از رئیس جمهور کرواسی به دلیل قبول دعوت جمهوری اسلامی ایران و سفر به تهران تشکر میکنیم.
در ادامه این نشست "کولیندا گرابار کیتاروویچ" رئیس جمهور کرواسی نیز به طرح دیدگاههای خود پرداخت و اظهار داشت: معتقدم با سفری که به تهران داشتیم، فعالیت بیشتر و نقطه عطف بزرگی را ایجاد کرد و ارتباطات بسیاری مخصوصا در ابعاد اقتصادی خواهیم داشت.
کتیاروویچ افزود: از فرصت بدست آمده استفاده میکنم و تفاهم انجام گرفته در وین مابین ایران و قدرتهای جهانی را تبریک میگویم.
وی ادامه داد: همچنین آغاز برجام را که مایه گسترش روابط بین ایران با کشورهای دیگر خواهد بود را تبریک میگویم و امیدوارم این توافق مایه گسترش فرهنگی، اقتصادی و علمی بین ایران و دیگر کشورهای جهان باشد.
رئیس جمهور کرواسی خاطر نشان کرد: جمهوری کرواسی از گسترش روابط بین ایران و اتحادیه اروپا حمایت کامل میکند و همچنین از گشایش دفتر اتحادیه اروپا در جمهوری اسلامی ایران پشتیبانی خواهد کرد.
وی با بیان اینکه همکاری بین دو کشور وجود دارد اما رضایتبخش نیست اظهار داشت: فضای بیشتری برای گسترش همکاریها وجود دارد اما به روایت فرهنگی کمتر توجه میشود بر این اساس سفرمان به ایران به معنای تاکید خاص بر گسترش روابط اقتصادی است.
کیتاروویچ افزود: در هیئت همراه من علاوه بر وزرا 60 نماینده از 60 شرکت کرواسی آمدهاند و گفتگوهای امروز و همچنین گفتگوهای آتیمان با اتاق بازرگانی ایران در جهت گسترش روابط دو کشور و سرمایهگذاری بیشتر خواهد بود.
وی تاکید کرد: ما از اهداف دولت ایران برای مدل کردن صنعت و زیرساختهای اقتصادی آگاهیم و معتقدیم شرکتهای کرواسی در این زمینه میتوانند کمک کنند.
رئیس جمهور کرواسی اظهار داشت: ما علاقمندیم در صنعت برق ایران لکوموتیوهای برقی و ترانسفورماتورها و تاسیس قطارهای برقی با ایران همکاری کنیم.
کیتاروویچ با تاکید بر اینکه صنعت کشتیسازی جمهوری کرواسی از اعتبار ویژهای در سطح جهان برخوردار است تصریح کرد: ویژگی این صنعت میتواند خود را با خواستههای کشور ایران وقف دهد و گذرگاهی برای انتقال کالاهای صادراتی باشد دو بندر این کشور پذیرای کشتیهای باربری هستند
وی با اشاره به اینکه ساختمانسازی در اتحادیه اروپا و جهان از اعتبار ویژهای برخوردار است تصریح کرد: صنعت گردشگری و شرکتها و هتلهای زاگرب دارای پروانه تولیدات حلال هستند و همکاری کاملی با ایران دارند از اینکه ایران با آغوش باز از ما استقبال کرده قدردانی میکنم.
رئیس جمهور کرواسی با بیان اینکه امروز درباره مسائل بینالمللی و تروریسم گفتگو کردیم اظهار داشت: نخواهم توانست نقش کلیدی ایران را در حل تنش در منطقه روشن کنم بر این اساس از اقدامات این کشور برای کاهش تنش در منطقه قدردانی میکنم.
کیتاروویچ تصریح کرد: در گفتگوهای اخیر به مشکلات آوارگان جنگی اشاره کردیم، در ایران 3 میلیون آوارگان افغانی زندگی میکنند و بر این اساس ما به همکاری خود با ایران برای ریشهکن ساختن تروریست ادامه خواهیم داد.
وی ضمن قدردانی از رئیس جمهور کشورمان که سالگرد صد سالگی به رسمیت شناختن اسلام در کرواسی مورد توجه قرار داد خاطرنشان کرد: خرسندیم که رابطمان با مسلمانان بسیار عالی است و همواره از همکاری مسلمانان در کشورمان استقبال میکنیم و به عنوان الگویی برای همزیستی با مردم در قاره اروپا هستند.