به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسین جابری انصاری، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن بزرگداشت یاد و خاطره معمار کبیر انقلاب و تبریک حلول ماه مبارک رمضان در پاسخ به سوالات خبرنگاری مبنی بر اینکه در گزارش اخیر ایالات متحده جمهوری اسلامی به حمایت از تروریسم متهم شده رویکرد دستگاه دیپلماسی برای مقابله و مواجهه با این سیاست چیست، اظهار داشت: گزارش اخیر ایالات متحده بی اعتبار است چون دستورالعمل واحدی را تکرار می کند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی خود قربانی تروریست است، یادآور شد: همه می دانند که ایران در حال حاضر جلودار مبارزه با تروریسم محسوب می شود و تروریستی که این روزها امنیت منطقه و جهان را تهدید می کند ایران پرچم دار مبارزه با آن محسوب می شود.
گزارش اخیر ایالات متحده بی اعتبار و سیاست زده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: وقتی بدیهی ترین مسائل در چنین گزارش هایی مورد توجه قرار نمی گیرد واضح است که این نوع گزارش ها سیاست زده است در حالی که موضوع تروریسم باید جدای اختلافات سیاسی مورد توجه قرار گیرد و رویارویی همه جانبه در دستور کار جامعه بین المللی واقع شود.
جابری انصاری با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی بر مدار سیاست های راهبردی خود به سیاست واحد و ثابت خود در زمینه رویارویی با تروریسم ادامه خواهد داد، یادآور شد: توافق در موضوعاتی مانند هسته ای تاثیری بر سیاست های کلان جمهوری اسلامی ندارد و ایران سیاست های خود را براساس واقعیت های موجود در منطقه و جهان ادامه خواهد داد.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی در قبال عهدشکنی های صورت گرفته در موضوع برجام تا کجا خویش تن داری خواهد کرد، افزود: مواضعی مانند موضوع نقض برجام در هیئتی به نام هیئت عالی نظارت بر برجام تصمیم گیری می شود و وزارت امور خارجه نیز تابع تصمیمات و نظرات هیئت عالی تصمیم گیری و نظارت بر برجام و نهادهای عالی کشور خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی مسئله ارتباطات بانکی را از اولویت های سیاست خارجی کشور دانست و تصریح کرد: هر گونه تصمیم گیری در خصوص برجام منوط بر واقعیت و تحولات جاری خواهد بود که وزارت خارجه اجرای آن را عهده دار است.
جابری انصاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران چه طور می تواند با توطئه های عربستان در کشورهای همسایه به ویژه عراق مقابله کند، گفت: تلقی ما این است که عربستان استفاده از تروریسم را به عنوان ابزار کار در دستور کار خود قرار داده و بخش مهمی از گسترش جریان های تکفیری در جهان و تهدیدی که متوجه امنیت منطقه و جهان است نتیجه سیاست های عربستان در حمایت لجستیک و ... از جریان های تروریستی است.
وی با بیان اینکه در ظاهر این اقدامات می تواند در خدمت عربستان باشد، افزود: گسترش جریانات تروریستی تهدیدات اساسی را متوجه عربستان می کند این در حالی است که حمایت از تروریسم رفته رفته به ضد خود تبدیل خواهد شد و همه کسانی که فکر می کنند امکان استفاده از تروریسم را دارند قطعا هدف تروریسم قرار می گیرند.
استفاده کنندگان از تروریسم نهایتا هدف تروریسم قرار خواهند گرفت
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: امروز در محافل سیاسی این امر، امری قطعی است که عربستان از تروریسم تکفیری به عنوان ابزار در حال استفاده است و مشکلات منطقه نتیجه سیاست اشتباه عربستان در همین راستاست.
جابری انصاری در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا جمهوری اسلامی درخواستی برای رسیدگی به کارشکنی های عربستان در موضوع اعزام حجاج به حج ابراهیمی را به نهادهای بین المللی از جمله سازمان همکاری های اسلامی داده است یا خیر؟ گفت: عربستان سعودی برخلاف تعهدات دولت میزبان حج راه برگزاری حج ابراهیمی را بسته است.
وی افزود: اقدامات صورت گرفته در این راستا منوط به فایده بخش بودن اقدامات است.
سازمان همکاری های اسلامی عملا به اداره وزارت امور خارجه عربستان تبدیل شده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: متاسفانه سازمان همکاری های اسلامی به یکی از ادارات وزارت امور خارجه عربستان تبدیل شده و طرح این موضوع به این سازمان معلوم نیست نتایجی در بر داشته باشد البته این موضوع در دستور کار سیاست خارجی ایران قرار دارد.
جابری انصاری همچنین در خصوص سیاست خارجی دولت های مختلف در نظام جمهوری اسلامی نیز گفت: به طور کلی سیاست خارجی ترکیبی از فرصت ها و چالش ها در برابر سایر کشورهاست به ویژه کشورهایی که به مسائل بین المللی اهتمام بیشتری دارند در معرض فرصت ها و چالش های گسترده تری قرار می گیرند.
وی ادامه داد: سیاست خارجی ایران در خلا پیگیری نمی شود از این رو مرتبط با مجموعه واقعیت هایی است که پیرامون ایران شکل می گیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه هنر سیاست خارجی هر کشور این است که فرصت ها را به حداکثر رسانده و چالش ها را مهار یا کاهش دهد، افزود: اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی تا چه حد در دوران های مختلف موفق عمل کرده است به عهده تحلیل گران، رسانه ها و افکار عمومی است آنچه به عهده ماست استفاده حداکثری از فرصت های فراروی سیاست خارجی و افزایش زیستی کشور است که در این راستابا چالش های اساسی روبرو بودیم و تلاش شده زمینه مهار این مسائل فراهم شود.
با پیگیری منطقی مسائل داخلی گل به خودی نزنیم
جابری انصاری با بیان اینکه دولت یازدهم و سیاست خارجی موفقیت هایی در این راستا کسب کرده است، خاطرنشان کرد: البته سیاست امری پویا و زنده است و مهم این است که مسائل در داخل کشور منطقی پیگیری شود و با منطقی پیگیری کردن امور مقدمات استفاده حداکثری از فرصت های بین المللی را فراهم کنیم و گل به خودی نزنیم البته انتخابات همیشه راهی برای افزایش فرصت های پیش رو فراهم می کند اما به شرط آنکه انتقادات سازنده باشد.
وی در خصوص آخرین وضعیت دیپلمات های ربوده شده جمهوری اسلامی نیز گفت: دیپلمات های ایرانی در لبنان ربوده شدند و براساس مجموعه گزارش ها این دیپلمات ها در اختیار رژیم صهیونیستی بودند و از دید ایران چهار دیپلمات ایرانی در اختیار رژیم صهیونیستی قرار دارند و هر برداشت دیگری منوط به اثبات موضوع به نحو دیگری است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص نقش جمهوری اسلامی در ایجاد و صلح در منطقه به ویژه افغانستان گفت: سیاست ایران ایجاد صلح و آرامش در افغانستان است و از هر اقدام کشورهای همسایه با هدف اعاده صلح استقبال می کند.
جابری انصاری همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت جزایر سه گانه نیز گفت: جزایر سه گانه متعلق به جمهوری اسلامی است و جنجال ها در انفجارهای رسانه ای تاثیری بر این مالکیت ندارد.
وی تصریح کرد: ما اعلام آمادگی کردیم که حاضریم سوء تفاهم های موجود بر سر اداره ابوموسی را با گفتگوی دو جانبه حل کنیم و سیاست امارات در این خصوص تاثیری در حل این مسائل نخواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو مبنی بر "شایعات حضور ملا اختر منصور، رهبر طالبان در ایران پیش از ترور" اظهار بی اطلاعی کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص ساعت کاری کنسولگری های جمهوری اسلامی در ماه رمضان گفت: ساعت کار نمایندگی های ایران در ماه رمضان از طریق سایت وزارت خارجه مشخص خواهد شد اما برنامه ها به نحو عادی ادامه خواهد یافت برخی فعالیت های فرهنگی در ماه مبارک رمضان از سوی نمایندگی جمهوری اسلامی پیگیری خواهد شد اما در دستور کار عادی نمایندگی ها تغییر محسوسی ایجاد نخواهد شد.
جابری انصاری در خصوص قرارداد خرید ایرباس و ادعای یک شرکت فرانسوی مبنی بر اینکه در بحث انتقال پول در این قرارداد از طرف ایران اظهار نگرانی کرده است گفت: بعد از برجام مجموعه توافق انجام شده که یکی از قراردادها مربوط به ایرباس است و ارتباطی هم با تعاملات بانکی دارد اما جزئیات مربوط به این موضوع را نهادهای ذیربط از جمله وزارت راه و سازمان هواپیمایی در اختیار افکار عمومی قرار خواهد داد.
وی در خصوص سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به چهار کشور اروپایی نیز گفت: در این سفر چند هیئت اقتصادی بزرگ ظریف را همراهی می کردند و نشست هایی در حاشیه این همایش اقتصادی برگزار شد برخی توافقات اولیه انجام شد که جزئیات آن در رسانه ها منعکس شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص برگزاری جلسه بانکی با حضور معاونان بانک مرکزی و طرف های مقابل آنها برای تسهیل ارتباطات بانکی نیز تصریح کرد: بین بانک های جمهوری اسلامی و طرف های مقابل این نشست ها برگزار شد و موفقیت های نسبی نیز در این زمینه حاصل شد و این امر توسط بانک مرکزی و وزارت امور خارجه پیگیری می شود.
جابری انصاری ابراز امیدواری کرد مجموعه تحرکات صورت گرفته در زمینه حل مشکلات بین بانک های ایران و سایر کشورها مفید واقع شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه توجه به شرایط ایجاد شده در بحث برجام و توصیه های مقام معظم رهبری در این خصوص در شرایط فعلی برجام خسارت محسوب می شود با این حساب چرا اجرای آن از سوی دولت متوقف نمی شود، گفت: وزارت امور خارجه تابع دستورات جنابعالی نیست. این نهاد جزو نهادهای حاکمیتی است نه آغاز مذاکرات بدون هماهنگی بوده است و نه هیچ یک از مراحل پیگیری برجام بدون اجماع سازی کلی و طی مسیر قانونی در نهادهای حاکمیتی انجام شده است و بقیه اقدامات نیز از این پس بر همین منوال است.
جابری انصاری با تاکید بر اینکه دولت یازدهم براساس قانون عمل می کند یادآور شد: هیئت عالی نظارت بر برجام توسط مقام معظم رهبری تشکیل شده است و دستور کار مشخص آن بررسی درصد روند مربوط به برجام و جمع بندی گزارش این روند و ارائه آن به مقام معظم رهبری است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی براساس تصمیمات ملی که در نهادهای جامع ملی اتخاذ می شود سیاست های کشور را دنبال می کند و دلگرم به پشتیبانی ملتی است که این دولت را انتخاب کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با مخاطب قرار دادن منتقدین اظهار داشت: البته این حق طبیعی جریان های منتقد است که نظرات خود را اعلام کنند اما این نظرات از دو مجرا امکان اجرا پیدا می کند و از سوی نمایندگان منتخبان ملت که دولت منتخب ملت است یا نمایندگان مجلس شورای اسلامی که آنها نیز منتخب ملت اند و ناظر بر عملکرد دولت و یااز طریق نهادهای حاکمیت فرادست که در قالب هیئت نظارت بر برجام تعریف می شود.
وزارت خارجه تابع دستورات منتقدین برجام نیست
جابری انصاری با تاکید بر اینکه در این روند حق منتقدین محفوظ است تصریح کرد: اما منتقدین تکلیف بر دولت نمی کنند و دولت براساس چارچوب قانونی و سیاست هایی که به رای ملت گذاشته شده و دستورات مراجع عالی عمل خواهد کرد.
وی همچنین در خصوص افتتاح سطح سلما در افغانستان که باعث کاهش 73 درصدی ورودی آب استان خراسان می شود نیز گفت: موضوع رودخانه های مرزی از جمله مسائلی است که همواره موجب اختلاف بین کشورهایی است که این رودخانه ها از آنها عبور می کنند و این مسئله تنها مربوط به ایران و افغانستان نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در این مورد مشخص یکی از مواردی که در دستور کار مذاکرات بین ایران و افغانستان است پیگیری این مسئله از مجاری دیپلماتیک است.
جابری انصاری در خصوص مصاحبه یکی از اصلاح طلبان در خصوص اینکه وزیر امور خارجه کشورمان در روزهای اخیر دچار ناامیدی و دلسردی در روند کار خود شده است نیز گفت: آنچه مربوط به شخص وزیر است این است که وی با انرژی کامل از چهار و پنج بامداد تا نیمه شب پیگیر مسائل سیاست خارجی کشور است سفرها و دیدارهای کاری وزیر امور خارجه از هفت صبح آغاز و بعضا تا ده و یازده شب ادامه می یابد و این دیدارها شامل برنامه های فشرده با فاصله های ده دقیقه یا حتی بدون فاصله انجام می شود.
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه کشورمان به مقتضی مسئولیت خود با تمام توان در خدمت سیاست های ملی جمهوری اسلامی است و اتفاقات افتاده تاثیری در بیلان کاری وزیر ندارد البته بی انصافی ها امری مذموم است که متاسفانه به سکه رایج در دعواهای سیاسی ما تبدیل شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص گزارش سازمان ملل متحد در مورد ائتلاف عربستان نیز گفت: از ابتدای جنگ علیه ملت یمن این ملت با نوعی سوزاندن امکانات مواجه بوده است بارها یمنی ها اعلام کردند عربستان سعودی در حال نقض روزمره و آشکار قوانین ناظر بر جنگ ها و شرایط جنگی است کشتار کودکان و هدف قرار دادن اهداف غیر نظامی و ملت یمن که درگیر رویارویی نظامی نیستند از موارد آشکار نقض حقوق بشر است از این رو گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل متحد تاکیدی بر این واقعیت آشکار است.
جابری انصاری این سیاست را مبتنی بر نسل کشی دانست و تصریح کرد: این سیاست امکان ادامه یافتن ندارد و عربستان سعودی چاره ای ندارد جز آنکه خواسته های یمن را برای ادامه حیات بپذیرد.
وی در خصوص موضع جمهوری اسلامی در مورد گسترش بحران در سوریه با حمایت برخی کشورهای منطقه نیز گفت: گسترش بحران در سوریه و تبدیل این اتفاق به جنگ داخلی موجودیت این کشور را تهدید می کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: مسئله سوریه ابعاد داخلی نیز دارد از جمله اختلافات برخی اجزای ملت با دولت سوریه اما تشدید این بحران به دلیل مداخله گسترده کشورها اتفاق افتاده و این حق طبیعی ملت سوریه است که در این شرایط به مجامع بین المللی اطلاع دهد.
هیچ مکاتبه محرمانه ای بین موگرینی و ظریف صورت نگرفته است
جابری انصاری در خصوص نامه محرمانه موگرینی به ظریف و تکذیب آن و اینکه آیا اصل نامه را تکذیب می کنید یا محتوای آن را نیز گفت: مثلی معروف وجود دارد که می گوید دروغ را هر چه بزرگ تر بگویید تا کسی در صحت آن تردید نکند کل این خبر دروغ است نه مکاتبه ای انجام شده و نه محتوای آن مورد تایید است. متاسفانه در برخی موارد در کشور مرزها اخلاق درنوردیده شده اما انتشار دهندگان این اخبار باید بدانند بادروغگویی و جعل خبر امکان تغییر وجود ندارد و در چنین شرایطی اگر تغییری ایجاد شود موقتی خواهد بود.
وی همچنین در خصوص لغو تبادل آب سنگین بین ایران و آمریکا نیز گفت: ایران باید آب سنگین خود را در معرض فروش قرار دهد اما اینکه دولتی که توافقی در این خصوص داشته از این امر سرباز بزند از وظایف جمهوری اسلامی نمی کاهد و ما مطابق برجام موظف به فروش آب سنگین هستیم و جزئیات فنی این معامله خاص مربوط به بخشی است که این قرارداد را انجام داده و تفاسیر موجود باید توسط سازمان انرژی هسته ای بیان شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص ادعای ترامپ کاندید ریاست جمهوری آمریکا مبنی بر اینکه برجام را غیرقانونی خوانده است نیز گفت: این قبیل ادعاها و اظهارنظرها در آمریکا معمولا برای جذب آرا اعلام می شود آنچه مربوط به جمهوری اسلامی است این است که برجام توافقی بین المللی بین مجموعه ای از شرکاست که آمریکا یکی از آنها محسوب می شود و این توافق بین المللی طبیعتا تابع قوانین بین المللی است نه تابع یک سیاستمدار یا کشور خاص.