گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ رکورد کمفروغترین دوره کمیسیون فرهنگی به نام مجلس دهم ثبت شد. نصرالله پژمانفر، احمد سالک کاشانی، جمشید جعفرپور و احمد مازنی. این 4 نفر تنها متقضیان اولیه کمیسیون فرهنگی بودند. جالبتر اینکه از این 4 نفر، 3 تایشان اعضای سابق کمیسیون فرهنگی هستند. بیاعتنایی به کمیسیون فرهنگ در مجلس دهم به نقطه اوج رسیده. آن هم در روزگاری که «فرهنگ» بیش از پیش مظلوم است و غریب. در نهایت اما 17 نفر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شدند. حالا یا به اختیار خودشان یا از روی ناچاری! جمعی که در آن نایب رئیس مجلس علی مطهری هم در آن هست. برای بررسی این ماجرا به سراغ اعضای سابق کمیسیون فرهنگی رفتیم و از آنها درباره دلایل بیتوجهی نمایندگان تازه وارد به «فرهنگ» و بیاعتناییشان به کمیسیون فرهنگی پرسیدیم. چه شد که کمیسیون فرهنگی به چنین روزی افتاد؟ دلایل بیاعتنایی نمایندگان به کمیسیون فرهنگی چیست؟
کمیسیون فرهنگی در مجلس جایگاهی ندارد
سیدمرتضی حسینی، عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس در خصوص کم اقبالی نمایندگان مجلس دهم به کمیسیون فرهنگی به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو گفت: متأسفانه شناخت از فرهنگ کم است. فرهنگ در بین افراد جایگاهی ندارد. خیلیها اصالت را به اقتصاد میدهند. در صورتی که فرهنگ اصل و زیربنا است. ولی چون آقایان درک بالایی از اثرات فرهنگی ندارند استقبالی نمیکنند.
وی افزود: از طرفی کمیسیون فرهنگی در خود مجلس هم جایگاهی ندارد. کمیسیونهای دیگر هم امکانات خوبی دارند، هم سفرهای خارجی و داخلی فراوانی میروند. کمیسیون فرهنگی هر جا میرود باید پول هم کمک کند! همه اینها باعث کم اقبالی نمایندگان به کمیسیون فرهنگی است.
حسینی تصریح کرد: کمیسیون فرهنگی در مجلس اهمیت خاصی ندارد. از طرفی چون در دورههای سابق هیأت رئیسه اهمیتی به کمیسیون فرهنگی نداده، استقبال و رونق کمتری نسبت به سایر کمیسیونها از آن شده است.
عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان گفت: از دلایل استقبال پایین نمایندگان از کمیسیون فرهنگی نداشتن تخصص است. به اضافه اینکه پول چندانی به کمیسیون فرهنگی اختصاص داده نمیشود.
سه نفر از چهار نامزد اولیه کمیسیون فرهنگی، مجلسنهمی بودند
لاله افتخاری، عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو گفت: ظن من بر این است که عدم اقبال نمایندگان مجلس دهم به کمیسیون فرهنگی به خاطر محرومیت فرهنگ است. فرهنگ موضوعی است که در همه جا به آن بی توجهی میشود.
وی افزود: بحث دیگر گستره فعالیتهای نظارتی کمیسیون فرهنگی است. عرصه بسیار گستردهای دارد. یکی از کارویژههای کمیسیون فرهنگی نظارت بر عملکرد شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی است که رئیس سه قوه عضو آن هستند. از طرفی بسیاری از وزراتخانهها و سازمانها و دستگاهها تحت نظر کمیسیون فرهنگی هستند.
افتخاری تصریح کرد: شاید دلیل عدم اقبال نمایندگان به کمیسیون فرهنگی کمتر بودن سفرهای خارجه باشد. هرچند در کمیسیون هم سفر خارجی تعریف شده، ولی شاید به اندازه کمیسیونهای دیگر نباشد. از طرفی اعضای کمیسیون فرهنگی میتوانند در حوزه اقتصاد و اشتغال کارهای بزرگی بکنند.
عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: انتظار میرود کسانی که در سخنرانیهایشان بحثهای فرهنگی را مطرح میکنند، در عمل هم توجه بیشتری به آن نشان دهند. این اصلا در شأن مجلس نیست که از بین 4 نفر نامزد اولیه کمیسیون فرهنگی 3 نفرشان مربوط به دوره قبل باشند.
افتخاری در پایان گفت: شاید خیلی از نمایندگان تخصص ندارند که در کمیسیون شرکت کنند. گروهها و جناحها هم باید به این توجه کنند. به خاطر همین با وجود اینکه دانشگاهی هستم، رفتم به کمیسیون فرهنگی تا بتوانم آنجا خدمت کنم.
نمایندگان تمایل دارند در کمیسیونهای اقتصادی عضو شوند
سیدعلی طاهری، عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو در خصوص عدم اقبال نمایندگان در مجلس دهم به کمیسیون فرهنگی گفت: تصور من این است که مشکل به فضای جامعه بر میگردد. بیتوجهی نخبگان به فرهنگ عمومی باعث شده اقبال مردم به فرهنگ کم شود.
وی افزود: در ایام انتخابات میبینید که مردم هیچ مطالبه فرهنگی از نمایندگان ندارند. همه نگران اقتصاد و اشتغال هستند. طبیعی است که وقتی نامزدی رأی میآورد وقتش را به جای امور فرهنگی صرف بحثهای اقتصادی کند.
عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: این نگاه غلط هم هست که اگر فردی عضو کمیسیونی شد دستش از باقی کمیسیونها بریده است. آنها گمان میکنند فقط در کمیسیونهای اقتصادی میتوانند پیگیر مطالبات اقتصادی باشند.
طاهری تصریح کرد: طبیعتاً وقتی کسی در کمیسیون برنامه بودجه هست نفوذش در بخشهای اقتصادی بیشتر میشود. این باعث میشود که نمایندگان رغبت کنند بیشتر در این کمیسیونها عضو شوند. ولی نگاه خود افراد هم مهم است. باید خود نامزدها هم به امر فرهنگی توجه داشته باشند.
وی در پایان گفت: عموماً سوابق فرد و زمینههای کاریاش او را به سمت کمیسیون فرهنگی یا دیگر کمیسیونها میکشد. هرچند گاهی کسانی هستند که سوابق فرهنگی دارند، مثل قشر روحانیت، ولی برخی از آنها ترجیح میدهند عضو بعضی کمیسیونهای دیگر باشند.
کمترین بودجهها را به کمیسیون فرهنگی میدهند
بیژن نوباوه، نماینده سابق مردم تهران در مجلس، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو گفت: من کم اقبالی به کمیسیون فرهنگی را تقصیر نمایندگان نمیدانم. کلاً نگاه مجلس به فرهنگ جدی نیست. کمیسیون فرهنگی در داخل مجلس بیشترین کار و کمترین اهمیت را دارد.
وی افزود: من در این 8 سال شاهد بودم که کمترین بودجهها در اختیار کمیسیون فرهنگی قرار میگیرد. در لایحه دولت بیتوجهی به بخش فرهنگ دیده میشود. خود دولت کمترین اهمیت را به بخش فرهنگ میدهد و مطالبات فرهنگی را رسیدگی نمیکند. رئیس مجلس حتی در یک سفر اعضای کمیسیون فرهنگی را با خودش نبرده است.
عضو سابق کمیسیون فرهنگی خاطرنشان کرد: نمایندهای هم که میخواهد همه توانش را در چهار سال حضورش در مجلس بگذارد، وقتی میبیند به کمیسیون فرهنگی توجهی نمیشود طبیعی است که نیاید و استقبال نکند.
نوباوه تصریح کرد: آمدن آقای لاریجانی به کمیسیون فرهنگی یک کار تبلیغاتی بود. ایشان قبلتر هم فقط اسمشان نوشته میشد و در هیچ کدام از جلسات کمیسیون فرهنگی شرکت نمیکردند.
نماینده سابق مردم تهران در مجلس با اشاره به اهمیت تخصصگرایی در مجلس گفت: تخصص مهم است، اما در کشور ما جایی ندارد. در سایر کمیسیونها چقدر کار تخصصی هست؟ بسیاری مواقع تخصص نیست. فرد باید آشنا با کارش باشد. اینجا بحث پیشرفت در کار مطرح نیست.
نوباوه در پایان گفت: در کمیسیون فرهنگی هر کاری بشود کسی به آن توجهی نمیکند. ما با سختی توانستیم چند تا لایحه را مصوب کنیم. از طرفی فرهنگ چندان درآمدزا نیست. پس عدم اقبال نمایندگان به کمیسیون فرهنگی طبیعی است.