اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدضیاء هاشمی در نشست خبری فعالیت های فرهنگی دانشگاه ها در سال تحصیلی اخیر که امروز در وزارت علوم برگزار شد، گفت: از ابتدای سال 94 تاکنون بیش از صد هزار فعالیت فرهنگی توسط دانشگاه های وابسته به وزارت علوم در درگاه فرهنگی وزارت ثبت شده که شامل نشست های فرهنگی، جلسات آزاداندیشی، کانون های فرهنگی و نشریات دانشجویی است که دانشجویان و اساتید در این فعالیت ها مشارکت داشتند. این حجم فعالیت های فرهنگی در صورتی اتفاق افتاده که بودجه فرهنگی دانشگاه ها نسبت به سایر حوزه ها قابل توجه نیست.
وی افزود: بر اساس بودجه دولت، حدود 4000 میلیارد تومان بودجه دستگاه های فرهنگی کشور است که از این رقم حدود 15 میلیارد تومان به فعالیت های فرهنگی وزارت علوم اختصاص یافته؛ رقمی که در برنامه آمده است بیشتر از این مبلغ است، اما هیچ گاه بیشتر از 15 میلیارد به وزارت علوم اختصاص داده نشده است.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم در ادامه گفت: 15 هزار مجموعه دانشجویی فعال در دانشگاه ها داریم که شامل انجمن های علمی، نشریات دانشجویی و کانون ها هستند و محور فعالیت های آنها فرهنگی است.
هاشمی افزود: با تامین منابع مالی و حمایت های لازم، بهترین روش فعالیت های فرهنگی زمینه سازی برای مشارکت دانشجویان و اساتید و فعالیت های فرهنگی است؛ که اگر بودجه لازم فراهم شود، می توان سطح بالاتری از این فعالیت ها را در دانشگاه ها داشته باشیم.
وی با اشاره به رشد فعالیت های فرهنگی گفت: در بخش کانون های فرهنگی و هنری 50 درصد انجمن های علمی بین 30 تا 70 درصد و نشریات دانشجویی بیش از 40 درصد رشد داشته اند.
هاشمی خاطرنشان کرد: برای اینکه بتوانیم توسعه کمی و کیفی برای فعالیت ها داشته باشیم، در طول سه سال گذشته جشنواره حرکت را در دانشگاه شریف، شیراز و مشهد برگزار کردیم و مهر ماه 95 نیز این جشنواره در دانشگاه باهنر کرمان برگزار خواهد شد.
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم از برگزاری جشنواره نشریات دانشجویی بعد از توقف و بی نظمی پنج ساله خبر داد و گفت: این جشنواره بعد از پنج سال برگزار شد و حدود 14 هزار اثر به این جشنواره ارسال شد؛ که در واقع رشد دو برابری داشت.
وی ادامه داد: برنامه های ابتکاری فرهنگی را نیز در چند سال گذشته در وزارت علوم داشتیم؛ که نهضت رضوی از جمله برنامه هایی است که با 16 جشنواره حول این محور برگزار شده و بیش از 4000 اثر به دبیرخانه آن ارسال شده است. سعی داریم این جشنواره را به رشد 29 درصدی برسانیم. جشنواره رضوی با مشارکت چهار دانشگاه برجسته تهران و شهرستان ها در 37 رشته فعالیت خود را آغاز کرده است.
هاشمی با اشاره به برگزاری اردوهای رضوی در حاشیه این جشنواره گفت: در حاشیه جشنواره نهضت رضوی، اردوهای دانشجویی رضوی را نیز ساماندهی کردیم و دانشجویان را به زیارت امام رضا (ع) اعزام می کنیم؛ که علاوه بر بعد معنوی، ایران شناسی و ایران دوستی دانشجویان نیز تقویت شود. دانشجویان اهل سنت هم از این اردوها استقبال کرده اند و بیشتر این دانشجویان به این اردو اعزام شده اند.
وی از توسعه برگزاری اردوهای راهیان نور در یک سال اخیر خبر داد و گفت: وزارت علوم نیز همکاری خود را در برگزاری اردوهای راهیان نور که توسط بسیج دانشجویی برگزار می شد، آغاز کرد و در این دوره همه دانشگاه ها درگیر برگزاری این اردوها شده اند. ستاد راهیان نور در تمامی دانشگاه ها تشکیل شد و در بالاترین سطح این اردوها ساماندهی و هدایت می شوند. آئین نامه ای با مشارکت همه دستگاه های زیر مجموعه دانشگاهی تدوین و ابلاغ شده که همه تشکل ها در برگزاری اردوهای راهیان نور مشارکت داشته باشند.
معاون فرهنگی وزیر علوم از ایجاد اتاق های فکری استانی خبر داد و گفت: این اتاق های فکر استانی با هدف پیوند دانشگاه ها با جامعه و مسئولان تشکیل شده است که تاکنون بیش از 200 جلسه کارشناسی با حضور اساتید برگزار شده است و همچنین شاهد رشد کمی و کیفی فعالیت های فرهنگی در دانشگاه ها بودیم که یک و نیم برابر رشد داشته است.
جشنواره قرآنی اساتید در صورت مطالبه برگزار میشود
هاشمی در خصوص برگزاری جشنواره قرآنی اساتید گفت: ما کاملا آمادگی داریم که در صورت مطالبه اساتید این جشنواره را برگزار کنیم، البته باید این جشنواره با همکاری نهاد رهبری برگزار شود.
وی در ادامه از توسعه برنامه اعتکاف دانشجویی در دانشگاه ها خبر داد و گفت: در سال گذشته استقبال خوبی از این مراسم در دانشگاه ها شکل گرفت که در بیشتر جاها با کمبود فضا مواجه شدیم. به همین دلیل توسعه فضای دینی و مساجد دانشگاه ها با وجود کمبود بودجه در دستور کار است و باید بازسازی و ساخته شود.
مجوز هیچ اردوی مختلطی در دانشگاه ها صادر نشده است
هاشمی در ادامه در رابطه با انتشار اخباری پیرامون برگزاری افطاری مختلط در یکی از دانشگاهها تأکید کرد: برای ما حفظ حریمها در چارچوب مقررات یک اصل بوده است. البته من متوجه نمیشوم منظور از افطاری مختلط یعنی چه؟ ما نباید کاری کنیم که مسائل مورد وهم قرار گیرند. اینکه در یک افطاری خانمها و آقایان باشند آیا مختلط میشود؟ من بعید میدانم چنین باشد.
معاون فرهنگی وزیر علوم در پاسخ به دلایل برگزاری اردوی مختلط در دانشگاه ها گفت: مواردی که در هفته های اخیر باعث ایجاد حاشیه شده یک سفر دانشجویی بود که براساس مبنای قانونی با آن برخورد شده است. مجوز هیچ اردوی مختلطی در دانشگاه ها صادر نمی شود و صادر نخواهد شد. کنسرت هم در دانشگاه ها نداریم و آئین نامه شفاف موسیقی هم به دانشگاه ها ابلاغ شده، اما اصلاح آئین نامه اردوهای دانشجویی باید توسط شورای اسلامی شدن دانشگاه ها تدوین شود که پس از تدوین آن به دانشگاه ها ابلاغ می شود. اما باز هم اعلام می کنیم که سفرهای علمی فرهنگی مختلط نباید در دانشگاه ها برگزار شود.
وی ادامه داد: اگر جمعی از دانشجویان با همکاری یکدیگر اردوی مختلطی برگزار می کنند، خارج از عهده دانشگاه ها و وزارت علوم است؛ ما توصیه می کنیم دانشجویان همواره مراعات دانشگاه ها را داشته باشند.
ضیاء هاشمی یادآور شد: اگر اردویی برگزار شده، به مدیران تذکر داده شده و با عوامل برگزار کننده هم برخورد شده است؛ ما معتقدیم حفظ حریم ها در چارچوب قوانین یک اصل است.
وی در خصوص برگزاری اردوی مختلط دانشگاه تهران گفت: پس از رسانه ای شدن این موضوع؛ مدیریت دانشگاه به همراه معاون فرهنگی مسئله را بررسی کردند و برخوردها صورت گرفت؛ اما آنچه واضح است این است که این اردو مختلط نبوده و یک اردوی علمی بوده که بی دقتی هایی در آن صورت گرفته است.
معاون فرهنگی وزیر علوم در خصوص نامه دانشجویان علم و صنعت به وزیر علوم مبنی بر برگزاری اردوهای مختلط در این دانشگاه گفت: اینکه سه نفر یا سیصد نفر از دانشجویان پای نامه ای را امضا کنند، برای ما سند است و با برگزارکنندگان اردوهای مختلط برخورد می کنیم؛ اما ای کاش در این نامه مصداق و سندهایی ارائه می شد که بتوان در آن زمان تصمیم گیری کرد. مطمئن باشید سیاست وزارت علوم این است که اگر موردی باشد با آن برخورد می کند. البته ما معتقدیم این آئین نامه باید شفاف شود که به زودی پس از جمع بندی نظرات، آئین نامه شفافی به دانشگاه ها ابلاغ می شود.
آمار اعتیاد به مواد مخدر در دانشگاه ها کمتر از 2 درصد است
وی ادامه داد: آمارهایی که از اعتیاد به مواد مخدر در دانشگاه ها منتشر شده سندیت ندارد، چرا که براساس آمارهای دقیق، اعتیاد دانشجویان به مواد مخدر کمتر از دو درصد است؛ ولی ممکن است که آمار استفاده از سیگار و قلیان بیشتر از این باشد.
هاشمی خاطرنشان کرد: برای دانشگاه ها در این زمینه برنامه ها و جزوات آموزشی تدوین کردیم و همچنین نشست های علمی و ترویجی برگزار خواهد شد.
وی در خصوص برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها نیز گفت: متاسفانه گاهی برخوردهای سلیقه ای در زمینه برگزاری کرسی ها صورت می گیرد که کار را سخت می کند. برخی ها اهتمام دارند که بزرگنمایی و سیاه نمایی در این زمینه داشته باشند، اما به همه دانشگاه ها ابلاغ کردیم که روند برگزاری این کرسی ها را تسهیل کنند و به دلیل اختلاف سلیقه مانع برگزاری کرسی های آزاداندیشی نشوند.
هاشمی اضافه کرد: همچنین سعی شده در برگزاری کرسی های آزاداندیشی آموزش هایی داده شود که فقط موضوعات سیاسی در این کرسی ها مطرح نشود و موضوعات اجتماعی و فرهنگی نیز در این کرسی ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم در خصوص فیش حقوقی مسئولان وزارت علوم گفت: پیام ماجرای فیش های حقوقی که ایجاد شده، شفافیت است و ما هم از آن استقبال می کنیم و این باعث می شود درآمد مالی مسئولان شفاف شود، اما باید این شفافیت در چارچوب اخلاق و قانون صورت گیرد.
وی اضافه کرد: مسئولان وزارت علوم از شفاف سازی درآمدهایشان استقبال می کنند، چرا که اگر این شفاف سازی به وزارت علوم برسد رقم ها برعکس می شود و حس ترحم به مسئولان این وزارتخانه ایجاد خواهد شد.
هاشمی گفت: مسئولان وزارت علوم حقوق خود را از دانشگاه می گیرند و به غیر از آن حق مسئولیت دریافت می کنند. معاون وزیر معادل 1.3 در صد حقوقش حق مسئولیت، و رئیس دانشگاه ها نیز حدود چهار و نیم میلیون تومان که مبنای آن حقوق رئیس دانشگاه تهران است، دریافت می کنند؛ اما از ابتدای دولت یازدهم 30 درصد از حق مسئولیت معاونان کم شده و حقوق آنها معادل روسای دانشگاهها و حدود چهار و نیم میلیون تومان شد؛ که به غیر از آن هیچ حقوق و مزایای دیگری دریافت نمی کنند.