به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، پایگاه لبنانی السفیر در گزارشی به بررسی نقش «محمد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان در مسائل این کشور به ویژه برنامه اقتصادی وی برای آینده عربستان پرداخته است.
بر اساس این گزارش السفیر در این راستا بیان کرده است: شاهزاده «محمد بن سلمان» دارای القاب و مناصبی در عربستان است که وی را به مردی قوی در این کشور تبدیل کرده است؛ مردی که دارای بیشترین دیدگاه های مبهم است و این در حالی است که وی حدود ۳۰ سال سن دارد. برنامه وی موسوم به طرح ۲۰۳۰ برای توسعه اقتصاد عربستان و عدم اتکای صرف به نفت در این برنامه در واقع یک شرط بندی است که از یک سو احتمال دارد بنیان های این اقتصاد را متزلزل کند و از سوی دیگر نیز امکان دارد موجب تکیه وی بر تخت پادشاهی و از میدان به در کردن رقیبانش شود. بن سلمان می داند در صورتی که بخواهد طرحش موفق شود و به حکومت دست یابد، باید از آمریکایی ها کمک گیرد.
در ادامه این گزارش آمده است: در طرح بن سلمان برای سال ۲۰۳۰ شعارهایی مطرح شده است که هر فرد اقتصاددانی در این شعارها برای کشور شکوفا و دارای اقتصاد توسعه یافته شک می کند. شعار بزرگ این طرح بر جایگاه سعودی ها به عنوان کشوری که عمق عربی و اسلامی را تشکیل می دهد و همچنین محور ارتباطی میان ۳ قاره است، متکی است؛ این همان مسأله ای است که در منطقه خاورمیانه همزمان با تشدید تنش های طایفه ای و اختلاف در رابطه با شایستگی رهبری عرب و مسلمانان و همچنین ایفای نقش به عنوان محور ارتباطی میان قاره های جهان موجب بروز مشکلات شده است. این در حالی است که تبدیل شدن عربستان به عنوان یک قدرت سرمایه گذاری از نگاه بن سلمان، به معنای انجام تغییرات ریشه ای برای نظام آل سعود در عرصه سیاسی و اجتماعی است و این موضوع مربوط به زمانی است که عبدالعزیز و فرزندانش کشوری را رهبری کردند که به شیوخ قبائل بر اساس میزان مشارکتشان در حکومت امتیازات اقتصادی می داد.
در این گزارش همچنین تصریح شده است: در طرح بن سلمان نکاتی مانند خصوصی سازی، وارد کردن برخی از مالیات ها و غیره عنوان شده است که تعابیر و اصطلاحات جدیدی برای مردم عربستان محسوب می شود. بنابراین پس از تشدید بحران های منطقه ای و همچنین تشدید روابط جهانی عربستان امکان پذیرش تغییرات بن سلمان برای مردم سخت است. محمد بن سلمان طرح خود را به آمریکا برد تا بدین صورت تلاش کند روابط تیره خود با واشنگتن را تصحیح کند و بهبود بخشد؛ زیرا اخیرا واشنگتن از دست داشتن ریاض در حوادث ۱۱ سپتامبر پرده برداشته بود که موجب تیره شدن روابط طرفین شده بود. بن سلمان همچنین در طول حضورش در آمریکا قصد داشت که خود را فردی نشان دهد که نقطه انفصال از گذشتگان و عامل پیشرفت و تجدد کشورش است. شاهزاده سعودی در صدد است تا در سازمان های دینی و اجتماعی و اقتصادی تغییر ایجاد کند، زن ها را به ایفای نقش در جامعه تشویق می کند و به شهروندان وعده رفاه و آسایش می دهد؛ گویا اینکه وی کسی است که کشور را به سمت نور حرکت می دهد؛ آیا آمریکا از یک سو از بن سلمان در راه رسیدن به حکومت حمایت خواهد کرد و از سوی دیگر نیز از متحد اصلی خود در مبارزه با تروریسم یعنی بن نایف دست خواهد کشید؟ آیا کاخ سفید به دنبال ثبات عربستان است و یا خواهان تداوم بی ثباتی در منطقه است؟
السفیر در پایان می افزاید: در روزهای آتی جواب ها مشخص خواهد شد. در چنین زمانی بن سلمان فقط باید برای مطرح کردن خود به عنوان یک آمریکایی از راه های مختلف تلاش کند. همچنین به نظر می رسد شبح پسرعمویش بندر که روابط مستحکمی با آمریکا دارد، همچنان بن سلمان را طرد می کند.