به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل در یک گزارش محرمانه که روز پنجشنبه (دیروز) به رؤیت خبرگزاری «رویترز» درآمد مدعی شد که آزمایش موشک بالستیک ایران «با روح سازنده توافق هستهای ایران و قدرتهای جهان همخوانی ندارد» اما تصمیمگیری در خصوص اینکه ایران قطعنامه شورای امنیت را نقض کرده، برعهده شورای امنیت سازمان ملل است.
طبق این گزارش، اکثر تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در ماه ژانویه بعد از آن لغو شد که دیدهبان هستهای سازمان ملل تأیید کرد که ایران به تعهدات خود طبق برجام پایبند بوده است اما تحریمهای تسلیحاتی و دیگر محدودیتهای سازمان ملل علیه ایران همچنان برجای خود باقی است.
این گزارش مدعی شده است که قطعنامه سازمان ملل از ایران تقاضا میکند که به مدت هشت سال از کار بر روی موشکهای بالستیکی که برای حمل تسلیحات هستهای طراحی شدهاند، خودداری کنند. منتقدان برجام میگویند که لحن این قطعنامه به گونهای نیست که اجرای آن الزام آور باشد.
بان کی مون در اولین گزارش دوسالانه خود برای شورای امنیت در خصوص اجرای تحریمها و محدودیتهای باقیمانده علیه ایران، نوشت: «من از ایران تقاضا میکند که از انجام آزمایشات موشک بالستیکی خودداری کند زیرا (این آزمایشات) قابلیت افزایش تنشها در منطقه را دارا است».
وی ادامه داد: «علیرغم آنکه شورای امنیت مسئولیت تفسیر قطعنامههای خود را برعهده دارد، من نگرانم که این آزمایشات موشکهای بالستیک با روح سازندهای که با امضای توافق هستهای ایران به نمایش گذاشته شد، همخوانی نداشته باشد».
آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان در ماه مارس نامهای را درباره آزمایشات موشکی ایران خطاب به بان کی مون نوشتند و در آن اعلام کردند که این آزمایشات با قطعنامه شورای امنیت «ناسازگار» است و در «تقابل» با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است.
در این نامه نوشته شده بود که موشکهایی که ایران در آزمایشات خود مورد استفاده قرار داده است، «ذاتاً قابلیت حمل تسلیحات هستهای را دارد» و همچنین از شورای امنیت خواسته بودند که «در ارتباط با واکنشهای مناسب» به عدم همکاری و مشارکت ایران در عمل به تعهداتش بحثهایی را آغاز کند.
طبق این گزارش، گزارش بان کی مون تقریباً به این نامه اشاره کرده بود ولی تصریح نکرده بود که این موشکها قابلیت حمل تسلیحات هستهای را دارد.
بان کی مون تصریح کرد که ایران تأکید کرده است که «هیچ فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیکی که با قابلیت حمل سلاحهای هستهای طراحی شده باشند را انجام نداده است».
دبیرکل سازمان ملل همچنین از ضبط محموله سلاحهایی توسط آمریکا در خلیج عمان در ماه مارس ابراز نگرانی کرد و گفت: «آمریکا نتیجهگیری کرد که این سلاحها از ایران سرچشمه گرفته است و احتمالاً به یمن ارسال میشده است. ایران به دبیرخانه سازمان ملل اعلام کرده است که هرگز در چنین محمولهای دخیل نبوده است».