به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، نشست خبری محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت صبح امروز با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه آغاز شد.
در ابتدای این نشست نوبخت به بیان گزارشی پیرامون فعالیت ها و عملکرد اقتصادی دولت پرداخت.
براساس این گزارش سخنگوی دولت اظهار داشت: خرید تضمینی گندم در حال انجام است و در سال 94 میزان تولید گندم به عنوان یک محصول استراتژیک 11 میلیون و 522 هزار تن بود. پیش بینی ما در سال جاری تولید 12 میلیون و 800 هزار تن گندم است و تا تاریخ 21 تیر ماه سال جاری 6 میلیون و 583 هزار تن گندم به ارزش 8 میلیارد و 400 میلیون تومان خریداری شد که رشد این خرید نسبت به سال قبل 18.4 درصد است.
وی ادامه داد: در فصل بهار نیز علاوه بر گندم، چای نیز خریداری می شود بر این اساس 79 هزار تن چای تا تاریخ امروز به ارزش 147 میلیارد تومان خریداری شد که این عدد نیز گویای افزایش 41 درصدی میزان تولید چای است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به چالش دولت در رشد صنعت تصریح کرد: ما هر چند در رشد صنعت دچار چالش شدیم اما وضعیت بخش کشاورزی بسیار خوب است.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اقدامات دولت در نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری ادامه داد: دولت اقدامی را برای خارج کردن تاکسی های فرسوده و نوسازی تاکسیرانی انجام داد تا بتواند هم وضعیت آلودگی هوا را تا حدی علاج کند و هم در خصوص تولید صنعت خودرو اقداماتی انجام داده باشد.
نوبخت آخرین گزارش ها در خصوص خارج کردن خودروهای فرسوده را این طور بیان کرد: تاکنون 90 هزار تاکسی فرسوده از ناوگان تاکسیرانی خارج شده و برای این منظور 57 هزار و 612 خودرو برای دریافت خودروی جدید ثبت نام کرده اند.
سخنگوی دولت ادامه داد: همچنان سیاست ما برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی برای ارجاع خودروهای تاکسی فرسوده با تسهیلات ویژه برقرار است و تاکسیرانان می توانند با استفاده از این تسهیلات از خودروی جدید استفاده کنند.
وی در خصوص فعال کردن واحدهای تولیدی راکد یا نیمه فعال در کشور نیز گفت: هدف گیری ما در این خصوص برای سال 95 بالغ بر 7500 واحد تولیدی در سراسر ایران بود با این رویه تولید و اشتغال توام با یکدیگر در خصوص این 7500 واحد دنبال می شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: در این راستا تعداد واحدهای ثبت نامی در استان ها 29 هزار و 999 واحد است و تعداد واحدهای معرفی شده به بانک ها برای دریافت تسهیلات 6940 واحد است که در خواست آنها به تعدادی از شعب بانکی نیز ارسال شده است.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: دولت مصمم است در نیمه اول سال جاری بخش قابل توجه واحدهای راکد و نیمه فعال را با معرفی به بانک ها و اخذ تسهیلات بانکی کمک کند.
نوبخت ابراز امیدواری کرد که به زودی آمار دقیقی در خصوص نقش این اقدامات در رشد اقتصادی از محل این واحدهای تولیدی نیمه فعال و راکد ارائه دهد.
سخنگوی دولت با اشاره به رشد محصولات کشاورزی ادامه داد: خوشبختانه بخش کشاورزی با افزایش تولید مواجه است که کنار کمکی که به صنعت انجام می دهیم آثار خروج از رکود را برای ارزیابی در اختیار مردم و رسانه ها قرار خواهیم داد.
فعال کردن بخش های اقتصادی راکد و نیمه فعال 150 هزار فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد
وی در ادامه این گزارش در خصوص فعالیت های دولت در ارتباط با طرح های عمرانی نیز گفت: دولت از دو مسیر برای رشد اقتصادی فعالیت می کند. مسیر اول تسهیلات قرار داده شده در بخش صنعت و فعال کردن بخش های اقتصادی راکد یا نیمه فعال که این مسیر 150 هزار فرصت شغلی مازاد آنچه در روال عادی تولید می شود ایجاد خواهد کرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی بخش دیگر این اقدامات را مربوط به اعتبارات دولتی و طرح های عمرانی دانست و تصریح کرد: اعتبارات دولتی به طرح های عمرانی با مصوبه شورای اقتصاد همراه شد و این شورا دستور العملی را برای واگذاری طرح های عمرانی نیمه تمام و مشارکت مردم در این زمینه آغاز کرده است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: در حال حاضر ما اعتبارات خود را متمرکز بر طرح هایی می کنیم که تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.
نوبخت با اشاره به افزایش 12 درصدی رشد حقوق و دستمزد در سال جاری این رقم را ناکافی دانست و افزود: بنده بارها اعلام کرده ام نظام پرداخت ها نیاز به اصلاح دارد براین اساس در سه ماهه اول سال جاری 420 میلیارد تومان برای عدالت بین کارمندان دولت هزینه کردیم.
سخنگوی دولت در این خصوص گریزی نیز به فیش های حقوقی نجومی زد و افزود: اما انعکاس گسترده مبالغ فیش های نجومی موجب نادیده گرفتن این قبیل اقدامات دولت شد.
وی افزود: ما در قبال برخورد با فیش های حقوقی نجومی در قوه قضائیه، مجریه و مقننه این مسیر را دنبال می کنیم و دولت در مسیر اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری این خلا را پیگیری خواهد کرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با بیان اینکه دولت در خصوص فیش های حقوقی فعالانه وارد عمل شده است، افزود: در این راستا دولت بخشی از مدیران خود را عزل کرد و این دامنه را گسترش می دهد و اجازه نمی دهد پرداخت های نامتعارف ادامه یابد.
معاون رئیس جمهور پس از این توضیح در خصوص فیش های حقوقی نجومی به گزارش خود در خصوص اقدامات اقتصادی دولت ادامه داد و گفت: در خصوص طرح های عمرانی بالغ بر 6 میلیارد و 216 میلیون تومان به طرح های عمرانی اختصاص دادیم که این اقدام در تیر ماه انجام شد بر این اساس 4 میلیارد و 500 میلیون تومان را از طریق اسناد خزانه به بدهی پیمانکاران اختصاص دادیم و 1716 میلیارد تومان برای آب های مرزی اختصاص داده شد بر این اساس 16 میلیارد تومان به اراضی استان خوزستان اختصاص داده شد و 500 میلیارد تومان نیز از محل اعتبارات ویژه آبرسانی روستایی استفاده کردیم و مجموعا 1716 میلیارد تومان از این طریق تخصیص اعتبار دادیم و به طور کلی 6 میلیارد و 216 میلیون تومان تا امروز برای طرح های عمرانی اختصاص داده شده است.
نوبخت ادامه داد: طبق مصوبه ای که از مجلس درخواست کردیم می توانیم همه طرح های عمرانی را در شهرستان ها و استان ها فعال کنیم و از همه این مسیرها به صورت فعالانه با موضوع خروج از رکود استفاده خواهیم کرد.
سخنگوی دولت با اشاره به جلسات ستاد اقتصادی دولت تصریح کرد: ستاد اقتصادی دولت روزهای یکشنبه و پنجشنبه با حضور شخص رئیس جمهور تشکیل جلسه می دهد و هر جا لازم باشد این ستاد وارد عمل می شود تا بتوانیم قبل از پایان سال جاری و با استفاده از رفع نسبی تحریم ها از فرصت های ایجاد شده حداکثر استفاده را داشته باشیم.
وی در پایان این گزارش تصریح کرد: دولت مصمم است برای افزایش رشد اقتصادی و خروج از رکود و افزایش اشتغال برنامه های خود دنبال کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در ادامه این نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
دولت با فیش های حقوقی نجومی حساس و مسئولانه برخورد کرد
معاون رئیس جمهور در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر برنامه دولت در خصوص اصلاح نظام بانکی و پایان حبس منابع بانکی و اظهارنظر اخیر وزیر اقتصاد گفت: در خصوص موضوع فیش های حقوقی در فضای مجازی ارزیابی های متنوعی انجام می شود و افراد در داخل و خارج دولت می توانند اظهارنظر کنند اما موضع رسمی دولت تنها توسط سخنگو اعلام می شود و این اظهارنظر نیز از نگاه تیز اصحاب رسانه مغفول نمانده است.
نوبخت در توضیح کامل تری پیرامون این موضوع گفت: دولت نسبت به پدیده فیش های حقوقی حساس و مسئولانه وارد شد و به عذرخواهی بسنده نکرد و اقداماتی در این مسیر انجام داد که از جمله می توان به پذیرفتن استعفای بعضی مسئولان و عزل برخی دیگر که در این خصوص نقش داشتند می توان اشاره کرد.
سخنگوی دولت ادامه داد: این حقوق ها در قانون سال 90 موجود بوده است و تمامی مستنداتی که در اختیار دولت بوده در خصوص اختیارات شورای حقوق و دستمزد تمامی راه های گریز برای تکرار دریافت های غیر متعارف بسته شده است بر این اساس تمام تسهیلات بانکی که به صورت قرض الحسنه چه آنها که مجوز قانونی داشته و چه آنها که از این مجوز برخوردار نبوده است در قانون بودجه اصلاح شد.
وی گفت: در این راستا تمامی مصوبات شورای حقوق و دستمزد را منتشر خواهیم کرد به ویژه مواردی که متوجه شدیم از مستندات حقوق و دستمزد می توانیم منفذهای فرار قانونی را ببندیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی اصلاح قانون حقوق و دستمزد را اقدام دیگری دانست که دولت در این مسیر انجام داده است.
برخی دستگاه ها در سال های گذشته قانون اصلاح حقوق و دستمزد را دور زدند
معاون رئیس جمهور در این خصوص گریزی به اقدامات سال های گذشته زد و گفت: متاسفانه طی سال های گذشته از برنامه سوم در ماده 90 و 96 در قوانین مختلف برخی دستگاه ها موفق شدند خود را متمایز کنند و از قانون اصلاح حقوق و دستمزد مستثنی شوند و از قاعده معمول خارج شوند که ما بر اساس قانون اصلاح خدمات پرداخت که به مجلس ارائه دادیم این مجوز را از مجلس گرفتیم که وارد بنگاه های زیر نظر سازمان های مربوطه شویم و این به تمامی بنگاه ها و سازمان های زیر نظر ارگان های دولتی تسری پیدا خواهد کرد.
**بخش قابل توجهی از مطالبات بانک ها مربوط به دولت است
نوبخت در خصوص اصلاح نظام بانکی نیز گفت: انتقادی که به بانک ها وارد است این است که چرا به بنگاه های تولیدی کمک نمی کنند، بانک ها توانایی این کار را ندارند که دو عامل دارد عامل اول اینکه بخشی از سپرده های بانک ها برنگشته و ما باید این مطالبات را به نحوی تصفیه کنیم که بخش قابل توجهی از این مطالبات مربوط به خود دولت است.
وی تصریح کرد: دولت باید از خودش شروع کرده و این پرداخت ها را انجام دهد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با بیان اینکه قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم مجمع عمومی بانک مرکزی براساس مصوبه ای قصد استفاده از بند ب ماده 26 قانون پولی و بانکی را داشت گفت: دولت تصمیم داشت تا استفاده از این مصوبه بدهی خود را تصفیه کند اما موفق نشد و آن بدهی همچنان وجود دارد.
سخنگوی دولت مشکل دیگر بانک ها را سرمایه ناکافی آنها دانست و تصریح کرد: سرمایه بانک ها برای تسهیلات دهی ناکافی است و دولت تلاش کرد نسبت به افزایش سرمایه بانک ها اقدام کند.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: به این دو طریق دولت می تواند به بانک ها برای دادن تسهیلات به بخش صنعت کمک کند این در حالی است که وضعیت موجود شرایط را به کسانی که قرار است با بانک های ایرانی وارد معامله شوند به درستی نشان نخواهد داد.
**صورت های مالی بانک های ایران برای بانک های خارجی نگران کننده است
نوبخت گفت: صورت های مالی بانک های کشور برای بانک های خارجی نگران کننده است و باید اصلاح و شفاف سازی شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی براینکه پس از گذشت یک سال از به تصویب رسیدن برجام از لحاظ سیاست داخلی، خارجی و اقتصادی چه تغییراتی در کشور احساس می کنید گفت: این اقدام با توجه به شرایط تحریمی که قبلا وجودداشت یک موفقیت برای جمهوری اسلامی تلقی می شود به طوری که در شرایط فعلی این تندروهای آمریکایی و رژیم صهیونیستی است که از این مسئله استقبال نمی کند چون همه آنها معتقدند ایران در این موضوع موفق شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند این واقعیتی است که نباید بیش از آنچه که هست به نکات مثبت این موضوع اشاره کرد و همین طور بیش از حد به کاستی های آن توجه کرد از بیش نیز اعلام شد این بحث قراردادی نیست که یک طرف آن کامل برنده و یک طرف کاملا بازنده شود براین اساس مذاکره بین ایران و 1+5 انجام شد و ما تا آنجا که توانستیم از حقوق خود و استمرار سوخت هسته ای استفاده خواهیم کرد و مواردی که آنها حاضر به پذیرش نبودند بعد از آن نیز تایید شد
سخنگوی دولت با بیان اینکه پس از این مذاکرات فضا آماده تر شد ادامه داد: در ماه های اول پس از به تصویب رسیدن برجام 1.7 میلیارد دلار از ارقامی که مرتبط با آمریکا و حق جمهوری اسلامی بود را پس گرفتیم و این ارقام تبدیل به ریال و استفاده شد کما اینکه برخی نمایندگان آن را تبدیل به ریال کرده و در بودجه 95 لحاظ کردند این در حالی بود که ما قبلا این مبالغ را استفاده کرده بودیم.
**صادرات نفت پس از برجام به بیش از دو برابر افزایش یافت
معاون رئیس جمهور ادامه داد: غیر از آن نیز یکی از مسائل عمده تحریم های نفتی بود و این تحریم ها سبب شده بود صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد این در حالی است که در خرداد ماه تولید نفت به دو میلیون و 568 هزار بشکه رسید یعنی این میزان به بیش از دو برابر افزایش یافت.
نوبخت با اشاره به سلسله تحریم های سیاسی که در جهت منزوی کردن جمهوری اسلامی به کار برده می شد نیز گفت: این در حالی است که امروز صف کشیدن دولت های خارجی به ویژه اروپاییان برای انعقاد قرارداد با ایران مشهود است.
وی ادامه داد: ضمن اینکه جمهوری اسلامی از مواضع اصولی خود کوتاه نخواهد آمد و همواره عنوان کردیم برجام فقط مذاکره در خصوص مسائل هسته ای بوده است و مباحث دیگر از جمله مباحث موشکی که ملت ایران برای تقویت بنیه دفاعی خود از آن استفاده می کند بدون تغییر باقی خواهد ماند و ما هیچگاه این اجازه را طلب نمی کنیم که در ارتباط با برخورداری در جهت افزایش توان بازدارندگی که جزو دکترین نظامی و دفاعی ماست محدودیتی برای ما ایجاد شود و ضمن این که کار خود را انجام می دهیم هر جا احساس کنیم کاستی هایی وجود دارد مواضع خود را با قوت بیان می کنیم و از آثار آن برای آینده استفاده می کنیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به افزایش حجم سرمایه گذاری در کشور ادامه داد: براین اساس در 27 دی ماه سال گذشته سرمایه گذاری ها در حد سه میلیارد و 418 میلیون دلار برای 41 طرح انجام شد که این سرمایه گذاری ها به تفکیک استان ها مشخص است براین اساس در حد 4.2 میلیارد دلار برای توسعه انرژی الکتریکی سرمایه گذاری مستقیم صورت گرفت و موارد دیگری نیز در این راستا سرمایه گذاری شد که در یک جلسه در خصوص آثار این سرمایه گذاری ها صحبت خواهیم کرد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه همه باید بپذیریم این سرمایه گذاری ها تا زمانی که تاثیر آن برای جامعه ملموس باشد گفت: پس از سپری شدن این زمان به صورت مستند و شفاف نسبت به این اقدامات گزارشات لازم را ارائه خواهیم کرد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به بخشی که در نهاد نظارتی شورای عالی امنیت ملی به وجود آمده است گفت: این بخش کاملا فرآیند اجرای برجام را تحت نظارت دارد.
نوبخت در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه پس از درگذشت عباس کیارستمی هشتکی در فضای مجازی با عنوان خطاهای پزشکی راه افتاد و مردم تجربیات خود را در این زمینه را منتشر کردند توصیه دولت برای وزارت بهداشت در این زمینه چیست گفت: این موضوع را باید وزیر بهداشت که تسلط بیشتری بر این امور دارد پاسخگو باشد.
**تنفس مصنوعی به جنازه متعفن منافقین جای تاسف دارد
وی در خصوص واکنش دولت به فعالیت گروهک تروریستی منافقین در فرانسه و با حضور عناصری از عربستان سعودی نیز گفت: تنفس مصنوعی به جنازه متعفن منافقین جای تاسف دارد برخی مسئولین عربستان رویکرد ارتجاعی خود را نشان دادند و آن نیز حمایت از گروهی بود که تا مفرق به خون مردم ایران آلوده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: جمهوری اسلامی قویا در خصوص مبارزه با تروریست با این گروه نفاق مواجهه می شود و هر دولتی که بخواهد نسبت به این گروه ها اقدامات مثبتی انجام دهد را قویا محکوم خواهد کرد همین طور که حامیان این گروه پاسخ خود را دریافت کردند و به عنوان نمونه می توان به حمایت صدام حسین از این گروهک تروریستی اشاره کرد که به چه سرنوشتی دچار شد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه هر کشور اروپایی یا منطقه ای که بخواهد از تروریست ها به ویژه این گروهک تروریستی حمایت کند جز این که خشم ملت ایران را بیفزاید دستاورد دیگری ندارد گفت: دولت نیز در کنار مردم این حمایت ها را محکوم می کند.
معاون رئیس جمهور در خصوص اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی مبنی براینکه توطئه ای در راه است گفت: هیئت ویژه ای برای بررسی چگونگی اجرای برجام در شورای امنیت ملی تشکیل شده و ما هر جا احساس کنیم اقدامی برخلاف برجام در حال انجام است قطعا پیگیری و در خصوص آن اقدام خواهیم کرد.
نوبخت در خصوص تخریب دولت درآستانه انتخابات و برنامه تیم اطلاع رسانی دولت در این خصوص گفت: شورای اطلاع رسانی دولت فعال است و فکر می کنم اطلاع رسانی به موقع بخشی از این اقدامات را خنثی کند.
وی افزود: البته خوشبختانه مردم به دقت این مسائل را رصد می کنند و می دانند این اتفاقات با چه انگیزه ای انجام می شود البته با هر انگیزه ای که انجام شود دولت برای مقابله با هر نوع فساد فروگذار نخواهد کرد و خط قرمزی برای خود در این خصوص تعیین نمی کند و با هر شخص حقوقی که بخواهد در این زمینه خطا کند برخورد خواهد کرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی هم چنین در خصوص AFTA و موضع جمهوری اسلامی در این زمینه گفت: موضع جمهوری اسلامی در خصوص AFTA کاملا روشن است ما حقی برای خود قائلیم و نسبت به رخدادهای منطقه ای کوتاه نخواهیم امد اما از این مسئله برای تبین مسائل استفاده خواهیم کرد موضع ما در قبال مسائل منطقه از جمله حزب الله کاملا روشن است و تغییری در این موضع نخواهیم داد بلکه این طرف مقابل است که باید در راستای مذاکرات صورت گرفته تغییراتی در مواضع خود صورت دهد.
سخنگوی دولت در خصوص پیامک های تهدیدی ارسال شده به برخی خبرنگاران و منشا و ریشه آن نیز گفت: وزارت اطلاعات منشا این پیامک ها را پیگیری خواهد کرد همان طور که موضع وزارت اطلاعات بیان شد این وزارتخانه انتشار این پیامک ها را از طرف خود نفی کرده است. خوشبختانه سیستم اطلاعاتی ما آنقدر قوی است که می تواند ریشه این پیامک ها را شناسایی با آنها برخورد و از تکرار آن جلوگیری کند.
**دولت قصد برخورد امنیتی و اطلاعاتی با مخالفین خود ندارد
معاون رئیس جمهور در خصوص استیضاح وزیر کار نیز گفت: این اولین استیضاحی نیست که از سوی مجلس انجام می شود و دولت نیز از وزرای خدوم خود دفاع خواهد کرد.
نوبخت هم چنین در مورد اتاق فکر تشکیل شده علیه دولت و این که قصد دولت برای شفاف سازی در این خصوص چیست نیز گفت: این که دولت مخالفین و منتقدینی داشته باشد طبیعی است اما دولت قصد برخورد امنیتی و اطلاعاتی با این مخالفین را ندارد و قضاوت و تصمیم گیری در این موارد را به عهده مردم فهیمی می گذارد که مطالب را تحت نظر دارند و تحلیل می کنند ما به جای مقابله سعی می کنیم وقت خود را به مردم ارائه دهیم.
وی هم چنین در ارتباط با قانون مدیریت و خدمات کشوری نیز گفت: ما در سال گذشته آن را آماده کردیم اما این قانون نیازمند آن بود که در کنار لایحه بودجه 95 و برنامه ششم توسعه به تصویب برسد براین اساس قرار شد در مجلس دهم به نمایندگان محترم تقدیم شود که با اتفاقات اخیر و مسئله فیش های حقوقی بخش هایی از آن در حال بازنویسی است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: ماده 117 این قانون اجازه می دهد بخشی از دستگاه ها از مجوزات خود برای پرداخت ها استفاده کنند پس این حقوق های غیرمتعارف ناشی از همین است که از روال متعارف استفاده نشده است ما در قانون مدیریت و خدمات کشوری این مورد را در قالب نظارت و کنترل بیشتر تحت نظر قرار خواهیم داد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آیا همه مقامات دولتی مطابق نظر رئیس جمهور در سایت سازمان مدیریت و برنامه ریزی حقوق خود را افشا خواهند کرد یا نه گفت: از بودجه عمومی فقط قوه مجریه استفاده نمی کند دولت موظف است همه موارد تخلف را در تمام سازمان ها و نظام ها انجام دهد و پس از شفاف سازی های صورت گرفته این امر انجام خواهد شد.