به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، 'آکی هیتو' امپراتور ژاپن دیروز/دوشنبه/ در یک پیام ویدیویی 10 دقیقه ای بی سابقه که از تلویزیون این کشور پخش شد، از تاثیرات ناشی از سالخوردگی در عملکرد خود در سلطنت سخن گفت و تاکید کرد که نگران آن است، سالخوردگی وی عملکردش را در وظایف عمومی به عنوان امپراتور ژاپن تحت تاثیر قرار دهد.
همین اتفاق نادر سیاسی در ژاپن موجب شد تا کیودو در یک نظر سنجی، اقبال عمومی به این طرح امپراتور 82 ساله کشور را در بوته آزمایش قرار دهد و نظر آنها را در این خصوص جویا شود.
براساس این نظر سنجی، 86،6 درصد مردم اعلام کردند که باید سازکارهای قانونی برای تقدیم استعفانامه امپراتور آماده شود تا این مقام به یک فرد جوانتر با توانایی بالاتر منتقل شود، چرا که قانون اساسی این کشور به امپراتور اجازه نمی دهد پیش از مرگ، از سمت خود کناره گیری نماید.
براساس این گزارش، از یک هزار 448 نفر شرکت کننده در این نظر سنجی، یک هزار 8 نفر به این تصمیم تلویحی امپراتور نظر مثبت نشان دادند.
این در حالی است که بر اساس نظرسنجی دیگری که ماه گذشته پیش از این پیام تلویزیونی امپراتور، توسط خود کیودو در این خصوص انجام شده بود، 85،7 درصد مردم خواستار تغییر قانون برای کناره گیری امپراتور کهنسال از قدرت شده بودند.
آکی هیتو، در سلسله مراتب قدرت سیاسی ژاپن فقط یک نماد وحدت ملی است و نقشی در سیاست کشور ایفا نمی کند.
در قانون اساسی ژاپن تصریح شده است که امپراتور نباید دارای قدرت مربوط به حکومت باشد. اگر امپراتور به طور کلی بیان دارد که مایل است وظایف خود را واگذار نماید، می توان از چنین بیانی برداشت سیاسی کرد.
پیشتر برخی منابع خبری ژاپنی نیز اعلام کرده بودند که امپراتور 82 ساله این کشور قصد دارد قبل از ناتوانی در انجام وظایفش، از سمت خود کناره گیری کند که این خبر بلافاصله توسط آژانس سلطنتی امپراتور تکذیب شده بود.
آکی هیتو که یکصد و بیست و پنجمین امپراتور ژاپن از خاندان «یاماتو» است و از سال 1989 در این سمت می باشد، از زمان جانشینی پدرش امپراتور «شوا» که نامش «هیرو هیتو» بود به مدت 28 سال در این منصب بوده است.
وظایف و اختیارات امپراتور ژاپن در 103 اصل تعریف شده و بر اساس مهمترین اصول، امپراتور مظهر کشور و وحدت مردم است و مقام وی از اراده مردم ناشی می شود که قدرت حاکم را در دست دارند.
تاج و تخت امپراتوری موروثی است و همه اقدامات و احکام امپراتور در امور دولتی باید با مشورت و تصویب هیات وزیران باشد.
امپراتور فقط می تواند در امور دولتی مصرح در قانون اساسی اقدام کند و در مورد حکومت، قدرتی ندارد.
از سال 1817 میلادی به بعد هیچ امپراتوری در ژاپن کناره گیری نکرده و اگر این اتفاق در زمان یکصد و بیست و پنجمین امپراتور ژاپن روی دهد نیاز است تا قانون خانواده سلطنتی در پارلمان تجدید شود که شاید به بحث ها و زمان زیادی نیاز داشته باشد.
موضوع برکناری خودخواسته امپراتور البته با مخالفت برخی سیاستمداران ژاپنی نیز همراه شده و آنان معتقدند که در صورت تحقق این مهم، ثبات و پایداری امپراتوط دچار آسیب جدی می شود.
اما در مقابل برخی ها می گویند که تغییر در بند 14 قوانین سلطنتی این کشور به خوبی راهگشای این مشکل خواهد بود.
رسانه های ژاپنی بعد از سخنرانی امپراتور این کشور اعلام کردند که دولت خواهان تشکیل کمیته ای از متخصصان امور سلطنتی شده تا راه حل های مورد نیاز برای این مسئله را بررسی کنند.
گفته می شود که نتایج بدست آمده توسط این کمیته، می تواند نقش مهمی در تغییر قوانین سلطنتی ایفا نماید.
براساس این گزارش، درحال حاضر 'نارو هیتو' پسر ارشد آکی هیتو که 56 سال سن دارد، اولین گزینه برای جایگزینی وی محسوب می شود چرا که در ژاپن زنان اجازه برگزیده شدن به مقام امپراتوری را ندارند.
منبع:ایرنا