اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری بررسی قراردادهای جدید نفتی موسوم بهipc با حضور چند تن از مسئولین بسیج دانشجویی در حاشیه سومین نشست خط امام مسئولین بسیج دانشجویی دانشگاههای کشور در آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این نشست محسن عادلی نژاد، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه از مدت روی کارآمدن دولت یازدهم با جدی نگرفتن شفافیت و اطلاع رسانی درست به مردم و نمایندگان مواجه هستیم، گفت: برجام در عرض ۱۰دقیقه تصویب می شود و قراردهای نفتی هم علیرغم تاکیدات و درخواست های منتقدان در جلسه ای غیرعلنی مورد بررسی قرار می گیرد.
وی افزود: متأسفانه مجلس شورای اسلامی که باید وظیفه تحقیق و تفحص در قراردادهای خارجی و نظارت بر آن را داشته باشد به عنوان نهادی که وظیفه قانون گذاری و نظارت بر قراردادها دارد در موارد متعدد نامحرم شناخته می شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان ادامه داد: موضوع قراردادهای نفتی مسأله شوخی برداری نیست که بهره برداری از ذخایر نفتی را به مدت های طولانی ۱۰ تا ۳۰ ساله به شرکت های خارجی بسپاریم.
وی خاطرنشان کرد: توان داخلی کشور در طول بیش از ۶۰سال کسب تجربه در حوزه اکتشاف و استخراج و بهره برداری از نفت آن قدر بالا است که نیازی نیست بهره برداری از مخازن جدید را به خارجی ها بسپاریم.
عادلی نژاد تاکید کرد: اتفاقاً روحانی هم در گفتگوی خود با مردم به این موضوع اشاره کرد که امروز در حوزه نفتی مشکلی نداریم و به نقاط خوبی رسیده ایم، پس چرا با این وجود پای شرکت های خارجی را به این مساله باز می کنید?
وی در پایان افزود: امیدواریم در یکسال باقی مانده از عمر دولت سنت شکنی رخ دهد و شفافیت در مورد قراردادهای خارجی سرلوحه عمل دولتمردان باشد، نه مخفی کاری به گونه ای که از حدود ۱۳۰صفحه قرارداد کلاً چهار صفحه در اختیار نمایندگان مردم قرار می گیرد.
محسن کشاورزی، مسئول بسیج دانشجویی پردیس فارابی دانشگاه تهران نیز در این نشست با اشاره به اعتراضات و نقدهای متعدد کارشناسان و دانشجویان به قراردهای جدید نفتی بیان داشت: یکی از انتقادها به ipc این است که شرکت های خصوصی داخلی که ربطی هم به شرکت ملی نفت هم ندارند، بعنوان شریک شرکت های خارجی انتخاب شده اند.
کشاورزی ادامه داد: قرار بود انتقال فناوری در این قراردادها شکل بگیرد، که البته هیچ اشاره ای در ipc به آن نشده است و شرکت های خارجی موظف به این مساله نشده اند، و اگر هم صورت بگیرد چون شرکت ملی نفت شراکتی در آن ندارد این انتقال فناوری به شرکت های خصوصی صورت می گیرد که نفعی برای کشور ندارد.
وی با بیان اینکه در این قراردادها آمده است که وظیفه طرف خارجی انتقال فناوری نیست؛ افزود: این طنز بزرگی است که شرکت ملی نفت در ازای عدم انتقال فناوری، دستمزد و انعام هم به طرف خارجی بدهد.
مسئول بسیج دانشجویی پردیس فارابی دانشگاه تهران تصریح کرد: این مساله با اصول اولیه اقتصاد مقاومتی مغایر است، شرکت های داخلی زیرمجموعه شرکت ملی نفت در این قراردادها جایی ندارند، با اجرای این قراردادها اساسنامه شرکت ملی نفت نقض می شود، چرا که اصل تجاری بودن این شرکت ها رعایت نمی شود.
وی در پایان گفت: طبق قانون در بحث اکتشاف، توسعه، تولید و بهره برداری از ذخایر نفتی کشور باید شرکت ملی نفت ورود پیدا کند نه شرکت های خصوصی و خارجی.
بهنام آزاد، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان هم در این نشست با بیان اینکه عدم شفافیت و پاسخگویی دولت و نامحرم دانستن نمایندگان مردم مشکل بزرگ و جدی دولتمردان است، گفت: اینکه نمایندگان مردم که باید جزو اولین کسانی باشند که بتوانند با اطلاع از قراردادهای بین المللی بحث نظارت را بدرستی انجام دهند، نامحرم بمانند درست نیست؛ چرا که مطالبه حق قانونی مردم به حاشیه می رود.
وی گفت: از چندین صفحه قرارداد تعداد انگشت شماری صفحه در اختیار نمایندگان مجلس قرار گرفت، تجربه محرمانه بودن و پشت درهای بسته قرارداد امضا کردن در موضوع برجام دیدیم.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان بیان داشت: چرا اصلاحاتی که به آن تاکید شده است توسط دولت پیگیری جدی نمی شود، چرا در این قراردادها اصلاحات صوری صورت می گیرد، اگر به طور جد بدنبال اصلاح ایرادات بودند، چرا به انتقادات کارشناسان و حتی تذکر رهبری هم توجه نشده است?
آزاد افزود: نقاط ابهام فراوانی بعد از اصلاحات صوری در این قراردادها وجود دارد که عدم رفع آن و شفاف نبودن دولت باعث رواج این ابهامات نیز شده است.
وی تاکید کرد: منافع ملی به خطر افتاده و حاکمیت ملی در این قراردادها نقض شده است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: وابستگی طولانی که بعضا تا ۵۰سال هم طول می کشد کاملاً جدی است، وابستگی به شرکت های خارجی، عدم درآمدزایی از محل درآمدهای مستقیم و حتی ملزم نبودن به پرداخت مالیات از ایرادات این قراردادها است.
آزاد بیان داشت: نکته مهم دیگر در این قراردادها نبود مکانیزمی برای تنبیه و یا تشویق پیمانکاران است و این موارد خسارات جبران ناپذیری در مورد منابع نفتی کشور به دنبال خواهد داشت.
محمدصادق شالچیان، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دیگر دانشجویی بود که در این نشست به بیان نظرات خود پرداخت.
وی گفت: یکی از موارد مشکوک در این قراردادها اصرار بر واگذاری اولین بخش آن به total است.
شالچیان بیان داشت: روند انتقال فناوری در ipc مبهم است، نقض حاکمیت ملی و تضاد با روح کلیات اقتصاد مقاومتی از پیامدهای این قراردادها است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی نیز نبود نظام تنبیه و تشویق را از ایرادات این قراردادها دانست و خاطرنشان کرد: ادامه روند خام فروشی نفت با حضور سرمایه گذاران خارجی و عدم تقویت ظرفیت پالایش نفت اشکال دیگر این قرادادها است.
وی گفت: طبق سیاست های کلی نظام و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در بندهای ۱۳ و ۱۵ و رهنمودهای مقام معظم رهبری، صنعت عظیم نفت و گاز الزاماً باید از خام فروشی فاصله بگیرد، اکنون با توجه انعقاد قراردادهای بالادستی در این صنعت و حضور سرمایه گذاران و شرکت های نفتی خارجی تولید نفت خام افزایش می یابد، در حالی که ظرفیت پالایشگاهی تغییری نمی کند.
شالچیان افزود: سوال اساسی ما از نمایندگان مجلس این است که مگر می شود نمایندگان ملت انحراف و آسیبی که در عملکرد دولتمردان وجود دارد را نبینند و به وظیفه نمایندگی خود عمل نکنند?
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی برگزاری غیرعلنی جلسات در مجلس شورای اسلامی و در غیاب منتقدین کارشناس و یا هرگونه تصمیم گیری از جنس سیاسی، تامین کننده منافع ملت نخواهد بود.
وی در پایان خطاب به مسئولین گفت: آیندگان قضاوت کننده عملکردها در نظام اسلامی خواهند بود.