کد خبر:۵۳۶۰۰۳
گزارش/

از اکران «فروشنده» تا نماهنگ ‌«ایستاده‌ایم ۲»/ «حوزه» در حاشیه چه می‌کند؟

حوزه هنری به تعبیری وزارت ارشاد بچه‌های انقلاب است که از آغاز آفرینشش قرار بوده مرجع تولید آثار طراز انقلاب اسلامی باشد. میراث کسانی مثل مرتضای آوینی، قیصر و ابراهیم حاتمی‌کیا.

گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ این روزها حوزه هنری حاشیه‌ساز شده و کارهایش زیر ذره‌بین مردم و رسانه‌ها قرار گرفته است. مثل تیغ دو لبه‌ای که هر کاری از آن برمی‌آید. می‌تواند ارج کارهای خوبش را بیشتر کند و البته فشارها علیه رفتارهای اشتباهش را دو چندان. حوزه هنری در این سال‌ها توقعات را از خود بالا برده و برای همین تا اثری ضعیف تولید می‌کند نقدها و گلایه‌ها علیهش اوج می‌گیرد. حالا و بعد از پذیرفتن اکران فیلم فروشنده اصغر فرهادی در سینماهای تحت حاکمیت حوزه در کنار رونمایی از نماهنگ «ایستاده‌ایم 2» سیل نقدها و پرسش‌ها به سمت مدیران حوزه سرازیر شده است. اما پشت پرده حاشیه‌های اخیر حوزه هنری چیست؟

 

 

حوزه هنری به تعبیری وزارت ارشاد بچه‌های انقلاب است. از آغاز آفرینشش قرار بوده مرجع تولید آثار طراز انقلاب اسلامی باشد. حوزه هنری میراث هنرمندان بزرگی است. کسانی مثل مرتضای آوینی و قیصر امین‌پور و سیدحسن حسینی و ابراهیم حاتمی‌کیا. در همه این سال‌ها از دل حوزه هنری و جمع‌های و گعده‌های کوچک و باصفایش آثاری بیرون آمده که در زمینه خودش جریان‌ساز بوده و سرآمد. حالا آن میراث گرانبها چند دهه بعد سپرده شده به تازه نفس‌ها. به مدیرانی که چه در حوزه تولید آثار سینمایی و چه در اکران فیلم‌های سینمای ایران اثرگذارند. آنها هم صاحب سینما هستند و هم تولیدکننده. این مسئولیت‌شان را سنگین‌تر می‌کند و دردسرهایشان را بیشتر. کارنامه حوزه هنری اما در روزهای گذشته تردیدهایی را درباره عملکرد این نهاد ریشه‌دار بوجود آورده است.

 

ماجرا از اکران نکردن فیلم «لانتوری» در سینماهای وابسته به حوزه هنری آغاز شد. اتفاقی که برخی رسانه‌ها با تعبیر «تحریم» فیلم «لانتوری» از آن یاد کردند. این میان محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری گفته ما هیچ فیلمی را تحریم نمی‌کنیم. بلکه بنا به مصلحت‌ و اولویت‌های خودمان بعضی فیلم‌ها را برای اکران در سینماهای حوزه انتخاب می‌کنیم. استدلالی که منطقی به نظر می‌رسد و همان‌طور که بهروز افخمی هم در برنامه هفت گفت حق طبیعی مدیران حوزه است که هر فیلمی را دوست دارند اکران کنند. با این حساب طبیعی است که فیلمی مثل «لانتوری» با آن ظاهر سیاسی و شبه اجتماعی‌‌اش که بیشتر به بیانیه‌ای شعارین و ژورنال می‌ماند تا یک اثر سینمایی قابل قبول جایی برای اکران در سینماهای حوزه نداشته باشد. این به معنای تنگ نظری یا انفعال حوزه نیست که چنین فیلمی را اکران نمی‌کند بلکه نشان‌دهنده موضعی اصولی داشتن و حفظ ارزش‌هایی است که حوزه برای آن شکل گرفته است.

 

 

«حوزه هنرى «لانتورى» را نمایش نمى‌دهد ولى قرارداد نمایش فیلم آقاى فرهادى بسته شده و حوزه هیچ مشکلى با نمایش فیلم «فروشنده» ندارد.» اینها را علی سرتیپی گفته. مدیر شرکت «فیلمیران» که پخش‌کننده هر دو فیلم «لانتوری» و «فروشنده» است. اگر حرف او حقیقت داشته باشد –که احتمالا دارد- و فیلم «فروشنده» از روز 10 شهریور اکران شود مدیران حوزه چه توضیحی برای این تناقض دارند؟ آیا آنها فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی را تأیید می‌کنند؟ «فروشنده» چه نسبتی با اولویت‌ها و ارزش‌ها و جهتگیری حوزه دارد؟

 

جالب‌تر اینکه وقتی در روزهای گذشته فیلم «فروشنده» را در حوزه هنری برای بعضی فعالان رسانه‌های مذهبی نمایش دادند واکنش‌ها تماماً منفی بود. همه، متفق‌القول بر سویه‌های ضد ارزشی و غیر اخلاقی فیلم آقای فرهادی تأکید کردند. به اضافه اینکه آنچه از این نقدها می‌توان فهمید ضعف‌های تکنیکال فیلم کارگردان اسکار گرفته است. اگر طبق آنچه مدیر حوزه هنری گفته آنها حق انتخاب دارند و می‌توانند هر فیلمی را بنا بر تشخیص‌شان اکران کنند رسانه‌ها نیز این حق را دارند که منطق انتخاب فیلم‌ها را بدانند. اگر فیلم «لانتوری» نه –که اکران نکردن آن قابل درک است- چرا فیلم «فروشنده» بله؟ ماجرا چیست؟ شاید چون اصغر فرهادی نخل و خرس و اسکار برده دوستان را نگرانی از فشار برخی‌ رسانه‌ها ترسانده. شاید هم بده بستان‌هایی در کار باشد. منتظریم کسی به این سوالات و تردیدها پاسخی بدهد تا همه چیز برای همه روشن شود.

 

 

این وسط رونمایی از نماهنگ «ایستاده‌ایم 2» هم مثل نفت بر آتش حاشیه‌ها افزود. نماهنگی که از ساخته‌های باشگاه سوره، وابسته به حوزه هنری است. کلیپی که بیش از دو سال ساخت آن طول کشیده و 1 میلیارد و 200 میلیون تومان خرج برداشته است. جدای از این خروجی کار نه تنها فاقد ویژگی‌های تکنیکال قابل توجهی است بلکه می‌توان گفت به سخره گرفتن توان دفاعی کشور هم هست. تیم جوان تولیدکننده این کار با چه توجیهی برای یک کلیپ 7 دقیقه‌ای این میزان هزینه کرده‌اند؟ و مدیران حوزه با چه منطقی بودجه‌هایشان را خرج چنین تولیداتی می‌کنند؟ آن هم با چنین فیلمنامه‌ای که در شبکه‌های اجتماعی غیرواقعی بودن آن را با فیلم‌های دست چندم هندی مقایسه می‌کنند. به اضافه خواننده کار که گمنام است و روشن نیست چرا باید پروژه‌ای با این ابعاد به او سپرده شود. تهیه‌‌کننده محترم کار که جوان پرانرژی و خوش‌فکری است گفته: «وقتی تجربه وجود ندارد طبعاً باید هزینه تجربه را پرداخت.» اما واقعیت این است که تجربه کردن با ریخت و پاش متفاوت است. به اضافه اینکه چرا هزینه تجربه را باید برای چنین کاری پرداخت؟ آیا یک کلیپ هفت دقیقه‌ای با بازیگران و خواننده‌ای ناشناخته‌ای ارزش این چنین تجربه‌ی پر هزینه‌ای را داشت؟

 

سید حسن حسینی که خودش از بچه‌های نسل طلایی حوزه هنری است، می‌گفت: «حرف تلخ رودررو بهتر از حرف شیرین پشت سر است.» تردیدی نیست که حوزه هنری با مجموعه‌های تحت مدیریتش به رغم همه این حواشی یک نهاد انقلابی است؛ با گذشته‌ای روشن و موفق. نقدی هم اگر هست از سر همدلی و دلسوزی است. برای بهتر شدن و خلق آثار درخشان و انتخاب رویکردی مناسب‌تر. پس چه بهتر که نقدها و تردیدها را از خودی‌ها بشنوند. و هر چه این نقدها صریح‌تر باشد و به وقت‌تر، بیشتر به آنها کمک می‌کند. البته اگر بشنوند و پاسخگو باشند و صریح و متواضع.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
چی بگم
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۷
به کل کلیپ کاری ندارم که ضعیف عمل کرده ، شما هم یه ذره انتقاد هاتون منصفانه باشه .یعنی چی که هی نوشتید خواننده گمنام گمنام این تکرار جمله خیلی هم خوب نیست.
3
2
هادی
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۲
من از رفقای حزب اللهی در تعجبم. حق رو باید گفت اگرچه امر باطلی در جبهه خودی صورت گرفته. بینی بین الله این هزینه کلان برای این کلیپ ساده خیلی زیاده خوب. چطور میشه چشم پوشید؟ این عدالتخواهیه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸
نقدتون درباره ایستاده ایم 2 واقعا بی انصافی هست. شبکه های اجتماعی خیلی چیزها رو مسخره می کنن یعنی معیار شما الان شده شبکه های اجتماعی؟ وقتی به ارزش ها هجمه میشه که شما خودتون تو صف اول هستید و منتشر می کنید که این تمسخر ارزش ها کار کاربرهای اسرائیلی و وهابی هست حالا برای این نماهنگ چطور ممکن نیست کار اونا باشه؟ شما شعار توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد رو شنیدید یا موقع انقلاب نبودید و نشنیدید این کار بیان هنری اون شعار هستش. باور کنید توی همون شبکه های اجتماعی کسانی هستند که این اثر رو دست به دست می کنند و میگن ارزش هزار بار دیدن رو داره من این پیام رو خودم دیدم. خواننده صداش خوب باشه اسم و رسمش یعنی برای شما خیلی مهمه؟ این یعنی الان نقده؟ کمی انصاف داشته باشید.
4
4
علی
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۱
کاملا صحیح و دقیق گفتید.
ممنون
مهدی ایزدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۳
یک میلیارد و ۲۰۰؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!
با این پول میشد ۱۲۰۰ تا کلیپ بهتر ازاین ساخت....
خدایا پولو به کیا میدی....
.
.
.
10
4
حسن رجبی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۰
از شما بابت نقد این چنینی متاسفم... این کلیپ خیلی تاثیرگذار بوده.. ضمنا چطور شما میگید توان دفاعی ایران با این کلیپ به سخره گرفته شده؟؟؟اتفاقا خیلی هم خوب قدرت ایران رو به رخ کشیده... این یک اثر هنریه نه یک فیلم جنگی و این که نویسنده تو کارش به وسیله پرچم ایران ناوهای امریکایی رو نابود میکنه خیلی هم جذابه
3
11
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۲
نقدتون از سر انفعاله...
مبارزه ی منفعلانه کار بجایی نمی بره... روزی مصلحت اندیش خواهید شد...
موفق باشید
2
6
علی
Iran, Islamic Republic of
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۴
اقا انصاف دشته باشین یه خورده ملایم تر نقد کنین، اونا خودین، این جوری سرخورده میشن.
4
9
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۶
پیام کلیپ خیلی واضح بود تقابل اراده با سلاح و به زیبایی نشان داد نمی دونم چرا نویسنده این پیام ساده را نفهمید که تمام انقلاب ما بر پایه ی همین اراده تا الان پیروز بوده نه سلاح و تسلیحات و غیره...
جنگ هم همین عالم پیروزیش بود...
امام هم با همین سلاح اراده ها انقلاب کرد...
اگر دیگران تمسخر می کنند ایرادی نیست چرا که دیگران فهم این اراده و ایمان را ندارند ولی شما اگر تریبون انقلابی هستید چرا دیگه...
توقع داشتید با سلاح توی کلیپ علیه سلاح های آمریکایی مبارزه می شد اونوفت براتون باور پذیرتر بود...؟!!!
کمی به درونتان رجوع کنید...
موفق باشید
4
11
سید جواد
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۱
دوست عزیز. شما فکر می کنی شهید نادر مهدوی با اراده خالی نفت کش آمریکایی رو زمینگیر کرد، یا شهید طهرانی مقدم با اراده خالی جلوی حملات موشکی دشمن به کشور رو سد کرد یا شهید شهریاری با اراده اورانیوم رو 20 درصد غنی رد. نه دوست عزیز اراده درونیه نمیشه نشونش داد. بلکه سعی و تلاش بیرونیه که از اراده درونی منشا میگیره و قابل تصویره. کلیپ جدید به جز چند ثانیه بسیار ضعیف تر از کلیپ شماره 1هست و حرف زیادی برای گفتن نداره.
ناشناس
۰۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۲:۴۱
بله دوست محترم جناب سید جواد، حرف شما صحیح اما کار هنر بازتاب صرف واقعیت نیست بلکه خلق براساس خیال هست اگر این رو از هنر بگیرید دیگه چیزی باقی نمی مونه، شما اگر به شاهنامه رجوع کنید دشمن رو دیو تصویر کرده آیا شاهنامه اثر ضعیفی هست چون خیال پردازی کرده؟ مردم پیام این کلیپ رو گرفتن در شگفتم کسانی که ادعای نقد دارن چرا نتونستن پیام رو دریافت کنند.
ا..ب
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۲
بنظرمن تمام قشنگی این کار به گمنام بودن بازیگران واز جمله خواننده است
تاکی باید یک اثر به دلیل حضور یک فرد مشهور مورد توجه قراربگیره،منتقد محترم برای مردم عادی درنگاه اول هدف و درون مایه کار مهمه که این اثر بخوبی جای خودشو تو دل مردم باز کرده.امیدوارم ضعف های اون در کارهای بعدی جبران بشه
0
2
بی نام
Saudi Arabia
۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۵
سلام به همگی. کمی منصف باشید. همین کلیپ اگه تو جبهه دشمن ساخته میشد می کردینش پیراهن عثمان. خوب بابا راست میگن. یک میلیارد و دویست میلیون پول رو خرج چی کردن؟
همیشه طرفدار حق باشید. فرقی نمی کنه کی ساخته. وقتی پول بیت المال حیف و میل شده چه فرقی داره کی ساخته. اتفاقا گناه کسانی که تو جبهه حق یک چنین کارهایی می کنن خیلی سنگین تر از اوناییه که تو جبهه باطل این کارو میکنن. چون افراد این جبهه خوراک میدن دست دشمن. ما باید حق رو بگیم فرقی نمی کنه کی بوده. کار خوبه ولی نه برای یک میلیارد و دویست میلیون.
این کلیپ تو بالاترین قیمت بیشتر از 50 میلیون هزینش نمی شده. اصلا بالاتر بگیریم 100 میلیون. بازم زیاد خرج کردن برادران
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۳
حاتمی کیا هم با افتخار و علنی میگوید که حامی سران فتنه است .
اصرار برای وصلش به انقلاب برای چیست؟
0
1
منتقدعلنی
Iran (Islamic Republic of)
۰۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۸
متاسفم! با اون بودجه ای که خرجش کردن!برخی رسانه ها اعلام کردن 1میلیارد و 200میلیون تومان خرج این نماهنگ کردن،اگر واقعی باشه این هزینه باید تاسف خورد!!! انگار فیلم هندی بود! طرف دستش پرچم ایران می گیره هععععععععییییییییییییی می کشه بعد ناو آمریکایی غرق می شه ! این بود اقتصاد مقاومتی که امام خامنه ای تذکر می دادند! چقدر در عمل به فرامین رهبری کوشا هستن عده ای! جوان مملکت مشکل ازدواج داره اون وقت امدن 1میلیارد و 200میلیون تومان رو دادن فیلم هندی ساختن! واقعا که!،البته طرف امده می گه سند بیارید این قدر بودجه خرجش شده ولی نمی گه چقدر خرجش کردن! اقا حرف من این است جوان مملکت باید علمی و منطقی دشمن ستیز بشه،این مشی رهبری هست،نه این جور کلیپ های احساسی! به نظرم..
3
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۳
چرا در مورد فیلم فروشنده مطلبی نگذاشته اید؟
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار