به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ایرج حریرچی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه به مناسبت روز پزشک درباره وضعیت تولید داروهای ایرانی و اینکه چرا باید داروی تولید داخل مدت زمان طولانی در صف انتظار پوشش بیمهای قرار گیرد، اظهار داشت: در وهله نخست باید این توضیح را بدهم که ما 97 تا 98 درصد داروهای مصرفیمان را از نظر عددی تولید میکنیم و هماکنون نیز 70 درصد ارزش ریالی تولید رسیدهایم و اینکه داروسازان ما داروهای مشابه خارجی را تولید میکنند قدم بسیار مهمی است ولی هر ادعایی تولید دارو و واکسن نیز میتواند اثرات اجتماعی خاص خود را داشته باشند یعنی ادعای تولید داروها باید از کانال رسمی که همان سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است اعلام شود.
وی در ادامه با مطرح کردن سوالی مبنی بر اینکه آیا در دنیا کشوری وجود دارد که تمام داروهای خود را تولید کند، توضیح داد: چندی قبل نشستی در تهران داشتیم که وزیر بهداشت سابق سوئیس نیز شرکت کرده بود. او عنوان کرد که اکثر داروهای سوئیس وارداتی است در حالی که درآمد ناخالص این کشور از اختراعات به حساب میآید. بنابراین هیچ کشوری در دنیا همه داروهای موردنیاز را تولید نمیکند چون اصلا به صرفه نیست.
حریرچی درباره چرایی دیر بیمه شدن داروهای تولید داخل توضیح داد: اول اینکه سیاست وزارت بهداشت این است که داروی تولید داخل تحت پوشش بیمه قرار گیرد. از طرفی نیز ما 3 دسته واردات دارو داریم. دسته اول داروهایی که اصلا مشابه تولید داخل نداریم، دسته دوم داروهایی که شرکت تولید داخل فقط ظرفیت 30 درصد یا کمتر یا بیشتر آن را دارند و در نهایت داروهایی که 100 درصد میتواند در کشور تولید شود که در این زمینه تاکنون 280 میلیون دلار با تولید داروی مشابه ارزبری داشتیم.
سخنگوی وزارت بهداشت در توضیح بیشتر عنوان کرد: البته در مصرف دارو مشکلات فرهنگی داریم. مثلا برای یک بیماری خاص تولید داروی داخلی داریم ولی بیمار به دلیل برخی تاکیدات پزشکان مصر بر مصرف داروی خارجی هستند و عنوان میکنند که با مصرف داروی ایرانی خوب نمیشوند، بنابراین این یکی از مشکلات عدیده در حوزه دارو است که البته در قانون برنامه ششم توسعه بندی را در حال بررسی هستند تا تجویز دارویی که در لیست فارماکپه دارویی کشور نباشد تجویز آن ممنوع شود.
وی ادامه داد: در این رابطه مثلا ما داروهایی داریم که پوشش تولید آن در داخل کشور 100 درصد است و حتی صادر میشود ولی به دلیل مشکلات فرهنگی بیمار به صورت ناخودآگاه و پزشک به صورت ناخودآگاه به سمت داروی خارجی سوق پیدا میکند ولی شرکتهای داروسازی به صورت خودآگاه تبلیغ داروی خارجی میکنند.
* اجرای پزشک خانواده 12 سال طول میکشد
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره جدیدترین وضعیت طرح پزشک خانواده عنوان کرد: طرح پزشک خانواده طرحی نیست که در طول یکی دو سال بتوان آن را اجرا کرد حتی وزیر بهداشت نیز در زمان گرفتن رای اعتماد از مجلس عنوان کرد اجرای کامل این طرح 10 تا 12 سال طول میکشد.
وی در مقایسه بین طرح پزشک خانواده با طرح سلامت انگلستان توضیح داد: در المپیک لندن همه دیدند که انگلیسیها از 2 نماد خود به عنوان پرافتخارترین نمادهای کشورشان رونمایی کردند که یکی موتور بخار بود و یکی هم طرح سلامت است و این در حالی است که طرح سلامت انگلستان اجرای کامل آن 40 سال طول کشید و کسانی مانند تاچر ملقب به بانوی آهنین حامی سیستم سلامت انگلستان بود.
سخنگوی وزارت بهداشت در خاتمه خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت طرح پزشک خانواده را در شهرهای 50 تا 100 هزار نفر گسترش میدهد و این طرح را در 4 استان دیگر به جز مازندران و فارس به اجرا درخواهد آورد، ولی در مجموع مدل کامل پزشک خانواده یکی است ولی زمانبر خواهد بود.