به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، آیت الله صادق آملی لاریجانی ظهر چهارشنبه در اولین همایش ملی صیانت از وقف با رویکرد تثبیت مالکیت موقوفات و اراضی ملی در مشهد با اشاره به اینکه در موضوع وقف مساله انفاق نیز مطرح است، اظهار کرد: این انفاق آثار بسیار مهمی دارد و در بسیاری از آیات قرآن نیز بر آن تاکید شده است.
وی ادامه داد: وقف همانند برخی دیگر از سرمایه ها نیست که از بین برود بلکه دائمی است و برای همیشه باقی می ماند و می تواند مظهری در اقتصاد باشد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه وقف می تواند به محرومین جامعه نیز کمک کند، گفت: وقف در جهت ترویج علم نیز وجود دارد و می تواند نهاد ثابتی برای حل مشکل اعتبارات و بودجه واحدهای آموزشی باشد. بنابراین باید همواره باب این مساله باز بوده و دیگران را تشویق به وقف در راستای پیشبرد علم کنیم تا همیشه وابسته به اعتبارات و بودجه های دولتی نباشیم.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به اینکه سازمان اوقاف وظیفه بزرگ صیانت از املاک وقفی و نظارت بر اوقاف را بر عهده دارد گفت: اگر سازمان اوقاف این وظیفه را به خوبی انجام دهد آثار بسیار بزرگی دارد.
وی ادامه داد: در برخی استان ها املاک وقفی وجود دارد که در تصرف اشخاص است و این املاک باید آزاد شوند و من این قول قطعی را می دهم که قوه قضاییه از هیچ کمکی برای تحقق این مهم دریغ نخواهد کرد.
آیت الله آملی لاریجانی به بحث اسناد مالکیت اوقاف اشاره کرد و گفت:امیدواریم موضوع سنددار کردن املاک اوقافی انجام بپذیرد تا در این موضوع دست سازمان اوقاف در مواجهه با کسانی که به اموال اوقافی دست اندازی می کنند بالاتر باشد.
رئیس قوه قضاییه همچنین به بحث اختلاف املاک بین سازمان اوقاف و جنگل ها و مراتع اشاره کرد و گفت: این دو سازمان توانستند اختلاف خود را با برنامه خوبی که در پیش گرفتند حل کنند و این امر خود می تواند مدلی برای حل اختلافات باشد.
وی خاطرنشان کرد: سازمان ثبت علاوه بر وظایف همیشگی خود بحث نوآوری و فناوری های جدید را مدنظر قرار داده و با تلاش خود و در عین وجود کمبود جدی اعتبارات به این موضوع وارد شده است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: یکی از اقدامات بسیار موثر اسکن کردن اسنادی است که قریب به یکصد سال در سازمان ثبت جمع شده و این کار یک اقدام بسیار بزرگ است زیرا این امکان وجود دارد که این اسناد از بین بروند و همچنین این اسناد
قابل جستجو نیستند بنابراین اسکن کردن اسناد می تواند کمک بزرگی در مراجعات ثانوی به سندها باشد.
رئیس قوه قضاییه همچنین به سامانه کاداستر اشاره کرد و گفت: سند کاداستر فرصت مغتنمی برای کشف تعارضات و بارگذاری اطلاعات روی نقشه است که هنوز از ظرفیت آن استفاده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: دستگاه های دولتی موظف بودند مجموعه مالکیت مستندات خود را طی دو سال ارائه کنند که متاسفانه این کار انجام نشده است. بنابراین از دستگاه های اجرایی می خواهیم به این وظیفه قانونی خود عمل کنند.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه وزارت جهاد و وزارت نیرو باید در بحث حریم رودخانه ها و محیط زیست همکاری داشته باشند اظهار کرد: در صورت وجود این همکاری بسیاری از پرونده ها، بی جهت تشکیل نمیشوند.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: در برخی زمان ها ممکن است بر اثر غفلت و بی توجهی از سوی منابع طبیعی، اوقاف و یا سازمان ثبت به حقوق مردم تجاوز شود و ملک شخصی مردم، اراضی ملی اعلام شده و به نام جمهوری اسلامی ایران برای آن سند گرفته شود.
وی افزود: در چنین زمان هایی مردم قطعا با مشکل مواجه می شوند و نباید چیزی را که وقف بودن آن هنوز مشخص نیست، وقف اعلام کنیم.
وی ادامه داد: سازمان ثبت با گزارش منابع طبیعی برای برخی از اراضی سند صادر می کند اما نباید اینگونه باشد و کارشناسان سازمان ثبت نیز باید از محل بازدید کنند بنابراین تاکید می کنیم که باید حقوق مردم را رعایت کنیم.