به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مجموعه مقالات «فلسفه علم» از سوی گروه معرفت شناسی پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.
در معرفی این اثر آمده است: فلسفه علم را دشوار میتوان تعریف و موضوع مباحث آن را تعیین کرد؛ دلیل این دشواری آن است که در این دانش، به مباحث گونهگونی دربارۀ علم میپردازد که تا حدی سرشت آنها متفاوت است، ولی میتوان دست کم به عنوان توصیفی بسیار کلی، آن را زمینه ای میان رشتهای دانست که به ارتباط میان فلسفه و علم میپردازد و مباحث فلسفی مرتبط با علم تجربی را بررسی میکند.
براساس این توصیف، فلسفه علم به حل و بررسی مسائل فلسفی دربارۀ علم میپردازد؛ مسائلی که در خود علم بدان ها پرداخته نمیشود. به عبارت دیگر، فلسفه علم شاخهای از فلسفه است که به تحلیل عقلانی و انتقادی معرفت علمی و نظریه های علمی میپردازد.
امروزه فلسفه علم با معرفت شناسی و فلسفههای جدید، پیوندی ناگسستنی پیدا کرده است. مباحثی که در یکی از این زمینهها مطرح میشود به سرعت در دیگری تأثیر میگذارد، این انعطاف پذیری نسبت به دیگر زمینهها موجب میشود که فلسفه علم دائماً در تغییر و تحول باشد.
مجموعه این مقالات شامل: درباره تبیین علمی اثر پیروز فطورچی، معرفت تجربی از دیدگاه ابن سینا از مهدی قوام صفری، معرفت شناسی زمان در دیدگاه آگوستین از رضا علیزاده ممقانی، منطق استقرا از دیدگاه شهید صدر از عبدالحسین خسروپناه، تبیین علمی از دیدگاه همپل از هادی صمدی، نقشه معرفت علمی از ابوالفضل حقیری قزوینی، پنج نقطه عطف تجربهگرایی از فردین جهانبین است.
تقویت نظریه ها اثر حسن میانداری، نقد کوهن بر دیدگاه رایج در فلسفه علم از هادی صمدی، علم متعارف و خطرهای آن از غلامرضا نظریان، سادگی در نظریه های علمی از صدرا ساده، دیدگاه غیر گزارهای درباره علم از ابوتراب یغمایی، آیا قیاس ناپذیری پیامدبار است؟ از شاهین کاوه، تحلیل علّی تکنولوژی از علیرضا شفاه، اتحاد در فلسفه علم از سید بهرام برقعی و ... دیگر مقالات این کتاب هستند.
چاپ دوم مجموعه مقالات فلسفه علم به کوشش ابراهیم دادجو، با قیمت 40000 تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چاپ و در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
علاقمندان برای کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب میتوانند به نشانی www.poiict.ir مراجعه کنند.