به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، این بیانیه در حالی منتشر شده است که وزارت دفاع چین روز دوشنبه از پرواز بیش از 40 فروند بمبافکن و جنگندۀ این کشور در نزدیکی این منطقه خبر داد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع چین، جنگندههای این کشور در مسیر پرواز خود به محل رزمایش در غرب اقیانوس آرام از تنگۀ میاکو، که نزدیک جزایر مورد مناقشه بین دو کشور قرار دارد، عبور کردهاند.
ژاپن این جزایر را «سنکاکو» (Senkaku) و چین آنها را «دیائویو» (Diaoyu) مینامد.
«یوشیهیده سوگا»، سخنگوی کابینۀ ژاپن، در واکنش به پرواز جنگندههای چین در این منطقه اعلام کرده است هر چند هواپیماهای چین، در پرواز رفت و برگشت و مسیر طولانی خود، حریم هوایی ژاپن را نقض نکرده اند، اما این اولین بار است که جنگندههای چین در این مسیر به پرواز درآمدهاند.
وی در ادامه تاکید کرد، ژاپن به هرگونه نقض حریم هوایی این کشور به شدت واکنش نشان خواهد داد.
چین در حالی از پرواز جنگندههای خود در نزدیکی حریم هوایی ژاپن خبر داده است که توکیو پیش از این در ماه جاری میلادی (سپتامبر 2016) اعلام کرد، این کشور در عملیات آموزشی و گشتزنی مشترک با نیروی دریایی آمریکا، تعامل خود را در «دریای جنوبی چین» افزایش خواهد داد.
ژاپن و چین در مناقشهای دیرینه، بر سر مالکیت چند جزیرۀ کوچک و خالی از سکنه در دریای شرقی چین، اختلاف دارند.
این در حالی است که در «دریای جنوبی چین» نیز میان پکن و برخی از کشورهای منطقه از جمله تایوان، برونئی، ویتنام، مالزی و فیلیپین، مناقشۀ مشابهی وجود دارد.
این مناقشات به تنش در روابط میان چین از یک سو و کشورهای منطقه و امریکا از سوی دیگر، منجر شده است.
امریکا که از سال 2011 راهبرد منطقهای خود را بر آسیا به ویژه جنوب شرق آن متمرکز کرده است، به دنبال کسب منافع بلند مدت است و با حضور خود در منطقه و جانبداری از کشورهای رقیب چین، نگرانی و خشم پکن را بر انگیخته است.
این دریاها، مسیرهای تجاری جهانی مهمی به شمار میآیند و از ذخایر معدنی فراوان برخوردارند.