به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا حافظ نیا، رئیس کمیته علمی همایش و مدیر قطب علمی جغرافیای سیاسی در همایش نوآوری پتانسیل های ژئوپلتیکی توسعه در کرانه های اقیانوسی جنوب شرق ایران که امروز در سالن غدیر وزارت کشور برگزار شد در خصوص نادیده گرفتن منطقه جنوب شرق کشور گفت: موضوع این همایش به یک منطقه مغفول کشور مربوط می شود که تاکنون از دیدگاه متولیان کشور به دور مانده و خیلی مورد توجه قرار نگرفته است. در واقع ماهیت این همایش یک بینش آینده نگرانه دارد که مشخص می کند این نگاه به سرنوشت کل کشور می پردازد نه یک منطقه خاص از کشور. منطقه جنوب شرق ایران جایی است که می تواند سرنوشت کشور را در قرن 21 تضمین کند اما متاسفانه در حال حاضر جزو عقب مانده ترین جاهای کشور است.
وی ادامه داد: باید به جنوب شرق ایران بیشتر از اینها توجه شود کاری که پژوهشگاه شاخص پژوه اقدام کرده است و به مغفول ترین منطقه کشور در آن می پردازد. باید بدانید که در بینش دولتمردان مسئولان و مردم جامعه این منطقه اصلا دیده نمی شود و تنها کسی که ادراک ژئوپلتیکی و استراتژیکی نسبت به منطقه جنوب شرق ایران دارد شخص رهبر انقلاب است من نمی توانم این پارادوکس را هضم کنم که چرا رئیس حکومت درک آینده نگرانه ای نسبت به این قضیه دارد اما ساختار حکومت این درک را ندارد؟ این اندیشه و آینده نگری از راس حکومت به بدنه جامعه انتقال پیدا نکرده است.
حافظ نیا با اشاره به اینکه غرب آسیا مناقشات ژئوپلتیکی افزایش پیدا کرده است، گفت: کشورهایی همچون هند در حال حاضر به دنبال اهداف ژئوپلتیکی خود هستند آن وقت ما باید از چنین منطقه ای با پتانسیل های بالا غافل بمانیم. ساختار اقتصاد ایران از صد سال گذشته یک ساختار زمین پایه و طبیعت پایه بوده است ما صد سال است که منتظر درآمد از محصولات نفتی خود هستیم و با همین رویکرد نیز به خلیج فارس روی کرده ایم. خلیج فارس مسیر پیشبرد زندگی ایرانیان بوده اما عامل توسعه نیافتگی ایران بوده و هنوز هم هست. ما در کشور هیچ جایی را مثل منطقه جنوب شرق برای لوکوموتیورانی توسعه ایران نداریم.
مدیر قطب علمی جغرافیای سیاسی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: آینده سوخت های فسیلی با ابهام روبرو است و جهان به سوی کربن زدایی از انرژی ها می رود به همین خاطر است که زیروکربن شعاری شده که در این رابطه در دنیا پیچیده است. هیچ کدام از دولت های ما هنر این را نداشتند که اقتصاد کشور را پیشرفت دهند و آن را تبدیل به یک اقتصاد پویا، مولد و دینامیک کنند آنهایی که دل خوش کرده اند به ساختار اقتصاد دولتی سخت در اشتباهند که این ضعف به ساختار سیاسی کشور بازمی گردد.
وی ضمن تاکید بر اینکه پایدارترین منطقه برای تامین منابع آب ایران منطقه جنوب شرق کشور است، اظهار داشت: نباید به آب های آسیای شرقی، روسیه، هند و ... دل خوش کرد.
حافظ نیا از شناسایی ظرفیت های ژئوپلتیکی در 25 حوزه خبر داد و گفت: من بارها در سخنرانی های خود اشاره کردم که مناطق آزادی همچون کیش و قشم به درد منطقه آزاد بودن نمی خورند و فقط هزینه برای دولت ایجاد می کنند چرا که سال گذشته اعلام کردند مناطق آزاد در عملکرد خود هفت درصد موفق بوده اند. ما منطقه آزاد مولد فناور در ایران نیاز داریم. وزارت علوم باید بگوید در پیشرفت بخش پژوهش در دانشگاه ها چه کار کرده است جز اینکه بوده که الی ماشاالله در بخش آموزش فعال بوده اند از دانشگاه آزاد بگیر تا ... .
مدیر قطب علمی جغرافیای سیاسی ادامه داد: ما برای این منطقه بکر که کسی به آن توجه نکرده و روی آن کار نشده است از چهره ها و اساتید تاپ کشور خواهش کردیم مقالاتی در این خصوص بنویسند که در تاریخ ایران نیز ثبت خواهند شد. حدود 100 مقاله دریافت شد و بعد از داوری ها 60 مقاله در این همایش طی سه پنل ارائه خواهد شد.
وی در پایان سخنان خود گفت: شخص رئیس جمهور و همه معاونین ایشان باید ادراک و دید ژئوپلتیکی نسبت به منطقه جنوب شرقی کشور پیدا کنند به دولت توصیه می کنم به این منطقه توجه کند و سرمایه گذاران بین المللی را وارد این منطقه کنند تا صادرات جایگزین واردات شود. یادتان باشد دیروز، ایران خوزستان بود و فردا، ایران جنوب شرق کشور است.