اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
مهری طالبی دارستانی، معاون خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه خوارزمی در گفت وگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به موضوع FATF گفت: در ماه های اخیر دولت یازدهم به نمایندگی از جمهوری اسلامی، توافق نامه یا یک برنامه اقدام مشترک را با نهادی مالی تحت عنوان fatf امضا کرده ،که علاوه بر توصیه های چهل و نه گانه همگانی مفاد این تعهدنامه یا قرارداد ، برخی تکالیف اختصاصی را نیز برای ایران در نظر گرفته است.
وی تصریح کرد: اساسا fatf یک نهاد مالی در ظاهر بین المللی است که ذیل گروه G7 شکل گرفته و کارویژه خود را پیگیری شفافیت مبادلات مالی برای مبارزه با پولشویی خصوصا در قالب معاملات مواد مخدر و مقابله با تامین مالی تروریسم اعلام کرده است. این نهاد در سال 2012 چهل و نه توصیه را به عنوان استانداردهای خود ابلاغ کرد که شامل 9 توصیه مبارزه با تروریسم و 40 توصیه برای شفافیت مالی است.
معاون خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه از نظر این نهاد مالی، کشورها به چهار دسته استاندارد، در حال پیشرفت، غیر همکار و لیست سیاه تقسیم می شوند که از سال 2010 ایران به بهانه برنامه هسته ای در قالب کشورهای لیست سیاه قرار گرفت، اظهار داشت: ایران هم برای گرفتن بهانه ها و خروج از این فهرست از سال 2008 قوانین داخلی متناسب را تحت عنوان «قانون مبارزه با پولشویی» تصویب کرد که در بیانیه این نهاد هم از اقدامات ایران در این زمینه تقدیر شد. با این حال با تصویب تحریم های امریکا علیه ایران، این نهاد مالی هم ایران را در لیست سیاه قرار داد.
وی افزود: نکته ای که در این زمینه مسئولان مذاکره کننده ما به آن توجه نکردند آن است که در این سال ها ایران به راحتی مبادلات مالی جهانی خود را انجام داد و عملا ورود ایران به فهرست لیست سیاه FATF مانعی برای مبادلات بانکی ایران نبوده است.
طالبی دارستانی با بیان اینکه تنها زمانی سیستم بانکی با مشکل جدی مواجه شد که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتیم، تاکید کرد: بر این اساس بانک های خارجی از هراس جریمه ها و مجازات دولت امریکا، ارتباطات مالی خود با ایران را قطع کردند که اساسا ارتباطی به ماجرای قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FTAF نداشت؛ که حالا این مسئله را به عنوان توجیه امضای تعهد نامه مطرح می کنند.
معاون خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه خوارزمی گفت: علت مخالفتها با امضای این تعهد نامه را می توان در چند محور عمده بیان کرد. ابتدا تفاوت تعریف در واژه هایی مانند تروریسم است. بر اساس قانون مبارزه با پولشویی مصوب سال 86 تعریف تروریسم آن چیزی بود که شورای عالی امنیت ملی ما بیان می کرد؛ مانند داعش، القاعده، طالبان و ...
وی با بیان اینکه با قبول این تعهد نامه باید تعاریف آنها را از این واژه بپذیریم، گفت: به عنوان مثال گروهک منافقین دیگر نباید به عنوان یک گروهک تروریستی مورد منع معاملاتی قرار بگیرد و ممانعت ما از این منظر، نوعی تخلف از تعهد محسوب می شود و آسیبهای و فشارهای بعدی را به دنبال خواهد داشت.
طالبی ادامه داد: از طرفی امضای این تعهدنامه ما را دچار خود تحریمی می کند؛ از آنجایی که در تعریف آنها از تروریسم، حزب الله لبنان،سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران، حتی صدا و سیمای ما و بسیاری از چهره های شاخص انقلاب در لیست سیاه قرار دارند، با قبول این تعهد ما دچار خودتحریمی شده و باید مراودات مالی خود با این افراد حقیقی و حقوقی را قطع نماییم؛ که این یعنی کمک به دشمن برای خلع سلاحمان در حوزه فرهنگی و نظامی.
معاون خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینکه متاسفانه طیب نیا در خوشبینانه ترین حالت بدون توجه به آن، دست به امضای این تعهد نامه زده است، گفت: بحث تقدیم اطلاعات مالی و تا حدودی امنیتی ما به این نهاد است، که قطعا استقلال کشور را با مخاطرات جدی مواجه خواهد کرد. بر طبق این قرارداد، ایران ملزم است همه تراکنشهای بالای 15 هزار دلار خود را در یک مرکز مشترک ثبت کرده و در صورت درخواست این نهاد یا کشورهای عضو ، عملا تمامی اطلاعات معاملات ایران در اختیار کشورهای عضو قرار گیرد و مهمتر از آن الزام ایران به شناسایی و معرفی ذی نفع واقعی معاملات بانکیست؛ که عملا راههای فرار از تحریمها را بر ما میبندد.
وی افزود: یعنی اگر تاکنون شرکتهای تحت تحریم ما می توانستند با تاسیس شرکتهای پوششی به معاملات جهانی بپردازند، با قبول این تعهد این امکان ساقط میشود. جالب اینجاست که با قبول این تعهد نامه نه تنها بنا بر ادعای جناب طیب نیا تحریمها برداشته نمیشوند، بلکه از یک سو دچار خود تحریمی میشویم و از سوی دیگر راه را برای تحریمهای مکرر بعدی دشمنان علیه کشورمان باز می کنیم.
معاون خواهران دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه پس هیچ توجیهی برای تصویب این تعهد نامه سرتاسر ایراد وجود ندارد و حتی بردن این تعهد نامه برای بررسی به هیچ عنوان معقول نیست، بیان داشت: چون جایی برای بررسی و رفع ایراد وجود ندارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بنابراین از نمایندگان محترم تقاضامندیم بدون ذره ای ملاحظات شخصی و سیاسی فقط بر اساس عرق ملی و وطن دوستی، جلوی امضا و تصویب چنین قرارداد ننگین و خفت باری را گرفته و اجازه ندهند تاریخ قراردادهای ننگین مانند ترکمانچای تکرار شود.