اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همایش مردمی «مقابله با تعهدات سنگین و قراردادهای ننگین» عصر امروز در مسجد حضرت ولیعصر(عج) تهران برگزار شد.
سعدالله زارعی در این همایش عزت را رمز حرکت مردم ایران دانست و با اشاره به نگرانی های موجود درباره عدم همخوانی پذیرش FATFو IPC با عزت و استقلال ملی ایران گفت: حساسیت مردم نسبت به قراردادهای کلان دولت با خارجی ها قابل تقدیر است؛ به ویژه که دلایلی وجود دارد که این نگرانی ها را موجه تر می کند.
وی با بیان اینکه پذیرش برجام خسارت های زیادی به مردم ایران وارد کرده است، گفت: باید به مردم حق بدهیم که نسبت به این قراردادها حساس و بدگمان باشند؛ ضمن اینکه این تجمعات و حساسیت ها هم به معنای سنگ اندازی در کار دولت نیست.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: یک دولت کارآمد و آینده نگر باید ارزش بیداری و هشیاری ملی را بداند و از کسانی که در تنور بیداری می دمند، تشکر کند؛ کما اینکه در زمان مذاکرات هسته ای هم، به گفته ظریف نقدهای داخلی به حضور پر زورتر ما در مذاکرات کمک کرد.
این تحلیلگر مسائل بین المللFATF را ابتکار عمل امریکایی دانست و افزود: گروه ویژه اقدام مالی اولین بار در سال ۱۳۶۸به پیشنهاد گروه جی ۷ و با محوریت آمریکا تنظیم و به تدریج اجرایی شد. در FATFیک جریان خارجی تلاش میکند بر قرارداد های مالی یک کشور اعمال کنترل کند.
زارعی ادامه داد: این گروه در گام اول تذکراتی به شرکت های خارجی درباره مخاطرات سرمایه گذاری در برخی کشورها دادند و در گام دوم هم از این دولت ها خواسته شد به صورت داوطلبانه منابع کسب درامدشان را توضیح دهند. بعد از ماجرای سپتامبر، در گام سوم خواستار توضیح دولت ها درباره نحوه هزینه کردن درآمدهایشان شدند و بعد هم در ۲۰۰۹ در گام چهارم اصطلاح لیست سیاه را ساختند.
وی گفت: بدین ترتیبFATFتبدیل به مرجع قضاوت درباره رفتار اقتصادی دولت ها شد و اگر حکم می کرد فعالیت اقتصادی یک کشور، سیاه است؛ بر اساس فرایند تعریفی، شرکت های خارجی حق نداشتند با آن کشور وارد معاملات اقتصادی شوند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل اظهار کرد: ایران از سال ۲۰۰۹ در لیست سیاه قرار گرفت و FATF به شرکت های خارجی توصیه می کند که ایران محل مناسبی برای سرمایه گذاری نیست. چون ایران در لیست سیاه قرار دارد، چه برجام امضا کرده باشیم یا نه ، بنگاه های مالی از انعقاد قرارداد با ما منع می شوند.
وی با بیان اینکه یک قوه امریه بین المللی ایجاد کرده اند که شما را به حمایت از ترورسیم در درآمد یا هزینه تان متهم می کند، گفت: یعنی اگر به عراق و لبنان در راستای منافع ملی کمک مالی کنیم، کل پول شما را کثیف معرفی می کنند و کشورهای خارجی حق بستن قراداد با شما را ندارند.
زارعی عنوان کرد: در ایران عده ای خواستند به تعبیر خودشان پادزهری برای این قضیه درست کنند و می گفتند با تصویب قوانین داخلی میتوانیم آن را در مسیر روانسازی اقتصاد کشور مدیریت کنیم. قوانینی تصویب کردند و در مواجهه با افکار عمومی، به این قوانین استناد کردند و همچنان می کنند.
این تحلیگر مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه نمیتوانیم قاعده بین المللی را بپذیریم و بعد با قوانین داخلی، زهرش را بگیریم، تصریح کرد: با پذیرش قاعده FATFقضاوت صاحبان ان را نسبت به خود پذیرفته اید و تنها منبع داوری درباره سالم بودن فعالیت اقتصادی شما، آن سازمان است.
وی قوانین داخلی تصویب شده را صرفا پاسخی برای انتقادادت داخلی دانست و افزود: این مسئله توضیح داخلی برای کاهش فشار روی دولت است. دولت میخواهد بگوید که با این قوانین، FATF را محدود و مشروط کرده؛ استقلال کشور را هم حفظ نموده ایم.
زارعی اظهار کرد: حرف و عمل دولت متناقض است و جاری شدن FATF در کشور و تحریم سپاه توسط بانک های داخلی از نشانه های آن است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: سپاه، بخشی از سیستم جمهوری اسلامی است و وقتی این نهاد در داخل کشور تحریم مالی میشود، واضح است که قضیه حزب الله و .. قضیه چگونه خواهد شد. این ماجرا از کاپیتولاسیون بدتر است، چرا که FATF دولت مستقر در ایران را مامور میکند که هر چهار ماه، گزارشی دقیق از معاملاتش با سازمان هایی که از نظر FATF سیاه هستند، ارائه کند.
وی خاطرنشان کرد: فلسفه این جریان جهانی، فشردن گلوی جمهوری اسلامی است و راه حل، این است که با ایجاد جریانی جهانی، جوابش را بدهیم و الان امکان وجود دارد. همانطور که در سوریه با همکاری روس ها توطئه امریکایی را به بن بست کشاندیم.
زارعی در ادامه سخنانش با اشاره مبحث قراردادهای نفتی ایران گفت: IPC تحت فشار برنامه ریزی شده است؛ یعنی دولت احساس کرده برای دستیابی به درامد های مناسب با انقعاد قرادادهای چرب برای شرکت های خارجی، سرمایه خارجی را جذب کند. بنابراین امتیازاتی عجیب و غریب به طرف خارجی داده اند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: وقتی قرارداد شرکت نفت ایران و انگلیس در زمان رضا شاه را با قراردادهای حالا مقایسه میکنیم احساس شرمندگی به ما دست میدهد. در آن قرارداد انگلیس متعهد به وارد کردن بهترین تجهیزات فنی شده بود و در پایان قرارداد، دولت ایران مالک تجهیزات می شد و طرف خارجی حق مطالبه پول را نداشت. در قرارداد فعلی دولت ایران هزینه تجهیزات را می پردازد.
وی اظهار کرد: میدان های نفتی در دنیا جز میدان های رقابت پذیر نیست؛ یعنی ما با شرکت های زیادی توان عقد قرارداد داریم، ولی میدان های نفتی دنیا محدود هستند. این شرکت ها با منابع محدود طرف هستند و در واقع ما باید ناز کنیم.
زارعی زیرپای قرارداد های نفتی اخیر را سست دانست و خطاب به دولت گفت: اقایان درباره فعال شدن یا نشدن این کنسرسیوم های خارجی در ایران شما تصمیم گیرنده نیستید؛ سیستم هایی مثل FATF هستند که به شرکت های خارجی میگویند در ایران سرمایه گذاری کنند یا نه.
این تحلیلگر مسائل بین الملل تاکید کرد: اگر میخواهید طرف مقابل باشما همکاری کنند راهش این است که احساس کنند اگر با انها قرارداد نبندید، بار شما زمین نمی ماند؛ انوقت توتال حاضر است کفش شما را هم ببوسد. دلیل اینکه الان تهدید نظامی نمی شویم، توانمندی داخلی بوده و اگر مسائل اقتصادی هم مسیر عزت را برویم، دشمن عقب نشینی می کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر کلید عزت را در دست گرفتیم، این مسئله در همه صحنه ها ما را به سمت جلو هدایت میکند.
برجام مستحکمترین یورش غربی ها به ایران بود
نیلی، استاد دانشگاه نیز در ادامه معامله صنعت هسته ای در برجام را خسارتی سنگین عنوان کرد و گفت: برجام مستحکم ترین یورش غربی ها به ایران بود و بخشی از منافع ملی را از ما گرفتند.
صنعت هسته ای را صنعتی هایتک دانست و افزود: صنعت هایتک صنعتی استراتژیک و با تکنولوژی پیشرفته است و نسبت قیمت محصول به ماده اولیه در این صنعت بسیار بیشتر است. به عنوان مثال قیمت تمام شده هرکیلووات برق در کشور ۲۶ تومان است، درحالی در نیروگاه هسته ای قیمت تمام شده هر کیلووات یک ریال است؛ یعنی نسبت هایتک بودن در برق هسته ای ۶۰۰ برابر است.
وی گفت: در راکتورهای آب سنگین امکان تولید چشمه های گاما وجود دارد که در حوزه های کشاورزی و استریل کردن وسائل پزشکی پرتودرمان و صنعت و رادیوگرافی کاربرد زیادی دارد.
نیلی اظهار کرد: بین ۳۰ تا ۵۰ درصد محصولات کشاورزی کشور به دلیل آفت و نحوه نگهداری به هدر می رود ،در حالی که میتوان به کمک یک واحد پرتو دهی گاما این محصولات کشاورزی را بسته بندی و با هزینه بسیار کم به راحتی استریل کرد.
وی در پایان با بیان اینکه دستاوردهای هسته ای ما در برجام به ثمن بخس فروخته شد؛ عنوان کرد: چهارسال قبل همه اقایان احساس خطر میکردند و الان چه اتفاقی رخ داده است که همه اقایان ساکت هستند. چه اتفاقی افتاده است که برخی نهادهای داخلی مجری اقتصادی امریکا شده اند.