به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، غلامعلی حدادعادل در مراسم اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، در بخش ابتدایی سخنانش با بیان اینکه مطبوعات از بحث سیاست جدا نیست، اظهار داشت: تاکید دارم براینکه موضوع زبان فارسی را باید فراتر از مسائل سیاسی روز و جناحبندیها و نامهایی که روی خود گذاشتیم، دانست.
وی با بیان این که صحبت کردن از نمایشگاه همیشه سیاسی است و بحث مطبوعات از سیاست جدا نیست، افزود: بنده تعمداً از زبان فارسی سخن میگویم و این زبان را باید فراتر از جناحبندیها بدانیم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصریح کرد: زبان فارسی به عنوان یکی از دو رکن ملیت و سرمایه ما محسوب میشود و میراث بزرگ کشور است چرا که قوام بخش هویت ملی ما محسوب میشود و ظرفی است که اندیشه نیاکان ما در آن جا گرفته است.
حداد عادل عنوان کرد: زبان فارسی ابزاری است که هم ارتباط ما را با سایر فارسی زبانان ممکن میکند و هم ما را به قرنهای گذشته و سرزمین نیکاکانمان سوق میدهد.
وی با بیان این که باید پاسدار زبان فارسی باشیم، اظهار کرد: پاسداری از این زبان وظیفه فرد فرد ایرانیها، دولت و نظام است چرا که امری حاکمیتی محسوب میشود و بخشی از حفظ زبان فارسی بر عهده فرهنگستان است و رویکرد فرهنگستان به سمت مسائل علمی سوق پیدا میکند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی خاطر نشان کرد: رفتار رسانهها در زبان فارسی اهمیت ویژهای دارد و تمامی آنها چه مکتوب، تصویری و یا فضای مجازی با ابزار زبان سر و کار دارند بنابراین باید بیشترین حساسیت را اصحاب رسانه نسبت به زبان فارسی داشته باشند.
حداد عادل تصریح کرد: اگر رسانهها در پاسداری از زبان فارسی اهتمام نکنند و سهل انگاری ورزند از فرهنگستان زبان که برنامهای علمی دارند کاری ساخته نیست. چرا که فرهنگستان قدرت اجرایی ندارد.
وی ساز و کار فرهنگستان زبان و ادب فارسی را علمی دانست و گفت: ما از اساتید و رسانهها انتظار داریم که موضوع زبان فارسی را فراتر از اختلافات و صفبندیهای جناحی ببینند و آن را امری ملی محسوب کنند؛ رسانهها به همکاری با فرهنگستان در حفظ زبان توجه لازم را داشته باشند و در استفاده از واژگان زبان فارسی دقت کافی را انجام دهند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: رسانهها اهتمام لازم را داشته باشند که به محض ورود لغت خارجی آن را وارد زبان فارسی نکنند بلکه برای آن واژگان تازهای بیابند و ما نیز به عنوان فرهنگستان زبان و ادب فارسی آمادگی داریم تا لغات جدیدی را برای لغات خارجی پیدا کنیم.
حداد عادل عنوان کرد: رسانهها و نویسندگان باید در استفاده از خط و زبان فارسی دقت کنند و آنگونه نباشد که چشمها در خوانش زبان فارسی دچار نوسان شود و خط و زبان به سمت آشفتگی سوق پیدا کند؛ انتظار داریم رسانهها از اقدامات فرهنگستان ادب و زبان فارسی پشتیبانی کند.
وی به اقدامات فرهنگستان زبان و ادب فارسی اشاره کرد و افزود: از 4 سال گذشته تاکنون همگام با نمایشگاه مطبوعات جایزهای را برای رسانههایی که به پاسداری زبان فارسی اهتمام ورزند در نظر گرفتهایم و امسال بنا بر گزارش به دست آمده مطبوعات ورزشی قواعد فارسی را به درستی رعایت کردهاند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با انتقاد از آسیب رسیدن به زبان فارسی در فضای مجازی عنوان کرد: در فضای مجازی بسیاری چیزها از دست رفته و زبان و خط فارسی از این قاعده مستثنی نبوده است؛ اگر این بیمسئولیتی و آشفتگی در فضای مجازی ادامه یابد، اخلاق، حقیقت و مسئولیت خبری و رسانهای به همراه خط و زبان فارسی لوث میشود.
حداد عادل تصریح کرد: خواهشمندیم هر کس با هر زبان و خطی که در فضای مجازی نگارش میکند به انضباط در زبان و خط فارسی دقت کند تا نظم و ساماندهی مناسبی برای ارتقاء زبان فارسی ایجاد شود.
وی از آمادگی فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای برگزاری کلاسهای ویراستاری خبر داد و گفت: آماده همکاری با اصحاب رسانه برای برگزاری کلاسهای ویراستاری هستیم و امیدواریم این برنامهریزیها به سمت حفظ زبان و خط فارسی سوق پیدا کند.