به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی تحت عنوان «از ایران تا سوریه، رویکرد اولویت دادن به آمریکای ترامپ در معرض آزمایش» به قلم دیوید سنگر، به بررسی رویکرد احتمالی رئیسجمهور منتخب آمریکا در برخی موضوعات سیاست خارجی پرداخت. یکی از این موضوعات، توافق هسته ای با ایران یا همان برجام است.
نویسنده ضمن اشاره به گفته ترامپ مبنی بر اینکه برجام، یکی از ناکارآمدترین توافقاتی است که وی تاکنون دیده است، تصریح کرد که آقای ترامپ قول داده کمه این توافق را اصلاح کند.
دیوید سنگر، تحلیلگر سرشناس آمریکایی افزود: از آنجا که توافق هستهای با ایران یک توافق اجرایی است، رئیسجمهور جدید اختیرات زیادی برای تغییر یا نابودی آن دارد. اما دو مساله دیگر هم وجود دارد: ایرانیها عمیقا از توافق ناراضی هستند و میگویند هرگز آنگونه که به آنها قول داده شده بود رهایی از تحریمها را تجربه نکردهاند. باز کردن هر گونه باب مذاکره جدید، به روحانیون حاکم بر ایران، نظامیان و محافظهکاران ایرانی این شانس را میدهد که آنها هم مفاد توافق را تغییر دهند یا تهدید به ازسرگیری توسعه قابلیت هستهای خود کنند.
مساله دیگر از نظر نویسنده گزارش نیویورکتایمز، واکنش دیگر اعضای 1+5 است. اینکه ترامپ با برجام چه خواهد کرد، نشان میدهد که وی تا چه اندازه تمایل به یکجانبهگرایی دارد. کشورهایی که در قالب 1+5 در مذاکرات به آمریکا پیوستند، نهتنها از توافق حمایت میکنند، بلکه برای بهدست آوردن سود اقتصادی بهسوی تجرات با ایران هجوم میبرند. اگر ترامپ بخواهد توافق را ترک کرده یا تحریمها را مجددا اعمال کند، آنها به احتمال قریب به یقین همراهی نمیکنند.
ایرانیها هم کارتهایی برای بازی در اختیار دارند. آنها در ماه ژاونویه 98 درصد از سوخت هستهای خود را به خارج منتقل کردند، یک رآکتور پلوتونیوم را از کار انداختند و هزاران سانتریفیوژ را از چرخه غنیسازی خارج کردند. اگر توافق مرده اعلام شود، آنها نیز میتوانند زیرساختهای هستهای خود را نوسازی کنند و ذخایر خود را دوباره گردآوری کنند. بر اساس تخمین دولت اوباما، یک سال طول می کشد تا ایران مواد هستهای لازم برای تولید بمب هستهای را تولید کند.
با این حال، سنگر تصریح کرده است که راه سادهتر برای رئیسجمهور جدید آمریکا آن خواهد بود که بهخاطر دلایل غیرهستهای ایران را تحت تحریم مجدد قرار دهد. بسیاری از جمهوری خواهان نیز از این امر استقبال میکنند. ایرانیها [دولت ایران] نیز میگویند که این عمل خلاف روح توافق است اما رهبری ایران هشدار داده است که چنین امری منجر به ابطال توافق است.