اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جواد آرین منش امروز در نشست «نقد و نظری بر تاریخچه احزاب و جناح های سیاسی در ایران پس از انقلاب» که به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، ضمن گرامیداشت 16 آذر و روز دانشجو، گفت: در تعریف حزب سیاسی آمده است که حزب گروه سازمان یافتهای که در مسیر گزینش نامزدها در جهت آموزش سیاسی جامعه و اداره کشور و نقد حاکمیت تلاش میکند.
وی ادامه داد: تاریخچه احزاب با دموکراسی و انتخابات در دنیا قرین است و زمانی حزب پا به عرصه وجود گذاشت که مسئله انتخابات و شکل گیری مجالس مطرح شد و به طور کلی در قرن هجدهم بود که اولین احزاب پا به عرصه وجود گذاشتند و در ایران هم از مشروطیت به بعد است که به تقلید از شیوههای اروپایی به شکل دادن احزاب پرداختیم.
این فعال سیاسی اصولگرا مردم سالاری بدون احزاب را ابتر دانست و ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر در اداره کشور ما احزاب نقش آفرین نبوده و در حاشیه قرار دارند.
احزاب نهادهای مدنی میان مردم و حاکمیت هستند
آرین منش احزاب را نهادهای مدنی میان مردم و حاکمیت دانست و بیان داشت: احزاب سیاسی در ایران در طول این سالها متاثر از چند جریان فکری بودند که بخشی از این احزاب خاصه قبل از انقلاب احزاب اسلام گرا بودند، تعدادی گرایش ملی گرایانه، تعدادی گرایشات سلطنت طلبانه و تعدادی احزاب التقاطی بودند.
دبیر حزب موتلفه اسلامی در خراسان رضوی ضمن بیان این مطلب که در فاصله مشروطیت تا قبل از انقلاب اسلامی، احزاب متعددی با این گرایشات به وجود آمدند، تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب، تفکر تشکیل حزب به شدت وجود داشت و تقویت شد و رهبران انقلاب همگی معتقد بودند که بدون داشتن احزاب فراگیر نمیتوانیم کشور را اداره کنیم.
وی تصریح کرد: همین تفکر منجر به وجود آمدن یک حزب بزرگ و فراگیر به نام حزب جمهوری اسلامی شد که بعد از شکل گیری، چهرههای بزرگی را هم در پایتخت و هم در استانها جذب خود کرد.
این فعال سیاسی با اشاره به اینکه این حزب در مساجد نام نویسی کرد و در همان سال اول تشکیل یک میلیون فرم پر شد، گفت: پس از مدتی اساسنامه این حزب با 24 ماده تصویب شد و بخش عمدهای از دولتمردان متاثر از این حزب شدند؛ اما متاسفانه عمر این حزب به درازا نکشید و به دلیل برخی از اختلافات در دورن حزب و به دلیل آنکه درب حزب به روی تمامی سلایق باز بود، اختلافات بسیاری به وجود آمد و کار به جایی رسید که رفسنجانی و رهبر معظم انقلاب طی نامهای به امام گفتند که حزب تعطیل شود بهتر است و از آن جا به بعد از شاهد حزب گریزی هستیم.
آرین منش پیشینه ذهنی مردم نسبت به احزاب را یکی از عوامل عدم توجه به تحزب گرایی خواند و گفت: از زمانی که مجاهدین مقابل نظام صف آرایی کردند و با حاکمیت تقابل ایجاد شد مردم از حزب گریزان شدند و همین عامل سبب شد گرایش به حزب یک ارزش تلقی نشود.
نقد حاکمیت عاملی در جهت عدم توجه به حزب گرایی
دبیر حزب موتله اسلامی در خراسان رضوی یکی دیگر از عوامل عدم توجه به حزب را نقد حاکمیت دانست و بیان داشت: سالیان طولانی دموکراسی در کشور ما حاکم نبود و این در حالی است که احزاب به منظور نقد به وجود آمدند و با توجه به اینکه حاکمیت تحمل نقد را ندارند به تحزب گرایی نیز توجه نمیکنند.
وی تاکید کرد: متاسفانه هیچ حمایتی از ایجاد احزاب تشکل نمیشود، آنچه که در دنیای غرب در حال رخ دادن است این است که احزاب از طریق سرمایه گذاران تغذیه میشوند و با توجه به اینکه احزاب ما نمیتوانند به منابع قدرت و ثروت وصل شوند، باید مورد حمایت قرار گیرند و با توجه به اینکه احزاب کوچک قدرت ندارند، نزدیک انتخابات جبهه تشکیل میدهند تا در نهایت به ارائه لیست بپردازند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب ضمن اشاره به این موضوع که این احزاب کوچک هیچ گونه مسئولیتی در قبال مردم احساس نمیکنند و کار آنان پس از انتخابات تمام میشود، ابراز داشت: حزب در زمان انتخابات باید به مردم برنامه ارائه کند و بعد از انتخابات نیز پاسخگو باشند.
آرین منش در ادامه سخنان خود در رابطه با وجه ممیزی دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا، گفت: بسیاری نمیتوانند پاسخ دقیقی به این پرسش دهند.
دبیر حزب موتلفه اسلامی در خراسان رضوی یادآور شد: چند سالی که از ایجاد حزب جمهوری اسلامی گذشت، اختلاف نظرها به وجود آمد که مشاء آن تصویب یک سری قوانین از جمله قانون کار بود که عدهای می گفتند باید بر اساس قفه پویا پیگیری شود و برخی معتقد به این امر نبودند.
وی با بیان این موضوع که عدهای موافق اداره کشور با سیستم اقتصاد بسته و افزایش نظارت دولت و سیستم کپنی و عدهای معتقد به اقتصاد آزاد و خصوصی سازی بودند، تصریح کرد: پس از این اتفاقات دو گروه سیاسی چپ و راست شکل گرفتند و عامل ایجاد این اتفاق تشکیل مجلس فرانسه بود.
این فعال سیاسی ادامه داد: اصولگرایان ولایت مطلقه و فقیه را مطرح میکنند و اصطلاح طلبان معتقدند که ولایت فقیه باید در چارچوب قانون اساسی باشند، همچنین اصلاح طلبان معتقد به رابطه با آمریکا هستند و اصولگرایان بر این امر معتقد نیستند.
علی رغم گفتههای روحانی جریان سوم سیاسی محقق نشده است
آرین منش در ادامه با اشاره به این مطلب که روحانی جریان سومی به نام اعتدال را مطرح کرد، گفت: اما عملا این جریان سوم محقق نشد؛ چراکه حامیان وی همان اصلاح طلبان هستند.
دبیر حزب موتلفه اسلامی در خراسان رضوی تاکید کرد: تا زمانی که به منافع ملی توجه نکنیم و تا زمانی که به مسائل مهم کشور فکر نکنیم مشکلات برطرف نخواهد شد و اهداف مد نظر محقق نخواهند شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص عامل ایجاد رخوت در دانشگاهها خاطرنشان کرد: دانشگاه جدا از جامعه نیست، چنانچه سیاست گریزی در جامعه و بین خانوادهها وجود دارد طبیعتا دانشگاه هم متاثر از این فضا میشود.
این فعال سیاسی ادامه داد: البته مدیران دانشگاهی فضای آرام را میپسندند به همین دلیل از فعالیتهای سیاسی استقبال نمیکنند.
آرین منش خاطرنشان کرد: البته دانشجویان میتوانند ابتدا از برنامههای کم حاشیه شروع و بعد به برگزاری مناظره بپردازند تا کمتر با مشکل مواجه شوند.