به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، علی اکبر شمسیان امروز در نشست خبری «دومین کنگره بین المللی سلولهای بنیادی پزشکی بازساختی» که در سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی مشهد برگزار شد، با اعلام این خبر که دومین کنگره بین المللی سلولهای بنیادی و بازشناختی ابتدای سال آینده در مشهد برگزار خواهد شد، گفت: این کنگره از 30 فروردین تا اول اردیبهشت ماه سال آینده در سالن همایشهای دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار خواهد شد.
رئیس جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در ادامه به توان بالای خراسان رضوی در خصوص سلولهای بنیادی و فعالیتهایی که در این حوزه صورت گرفته است اشاره و بیان کرد: گروه سلولهای بنیادین جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در سال 86 راهاندازی شد و در این سالها تمام تلاش خود را جهت رشد و توسعه انجام داد.
شمسیان گفت: در این استان با توجه به ظرفیتی که وجود دارد اقدام به تشکیل شورایی با حضور جهاد دانشگاهی، دانشگاه فردوسی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد کردیم و رئیس این شورا نیز استانداری خراسان رضوی است.
وی ضمن بیان این نکته که در هیچ یک از استانهای کشور شورایی که در خراسان رضوی ایجاد شده است را شاهد نیستیم، ادامه داد: ایجاد این شورا سبب شده تا موازی کاریهایی را که در دیگر نقاط کشور شاهد آن هستیم را در خراسان رضوی شاهد نباشیم.
شمسیان در ادامه سخنان خود تصریح کرد: نخستین کنگره بین المللی سلولهای بنیادی در سال 94 با حضور حدود 1003 شرکت کننده در مشهد برگزار شد که همین امر کار را برای ما در سال آینده سختتر میکند.
رئیس جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به این موضوع که پیش بینی میشود که بیش از 1200 نفر از داخل و خارج از کشور در این کنگره شرکت کنند، ابراز داشت: حدود 15 میهمان خارجی جهت شرکت در این کنگره دعوت شدهاند که تاکنون 10 نفر از این تعداد از کشورهای آمریکا، چین، آلمان، ایتالیا، مالزی و ترکیه دعوت ما را پذیرفتهاند.
شمسیان افزود: علاقمندان جهت شرکت در این کنگره تنها تا 15 دی ماه میتوانند مقالات خود را به دبیرخانه ارسال کنند.
وی با اشاره به این مطلب که پیش بینی میشود که حدود 200 مقاله به دبیرخانه ارسال شود، گفت: بیش از 45 نفر در این کنگره به سخنرانی خواهند پرداخت.
رئیس جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود با اعلام این خبر که جهت شرکت در این همایش برای کشورهای اسلامی 50 درصد تخفیف در ثبت نام و هزینههای اقامتی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: وزاری علوم و بهداشت و درمان و رئیس جهاد دانشگاهی کشور به عنوان مهمانان شاخص داخلی و آندریان از آمریکا، یوکی دومینیچی از ایتالیا، جان یانگ از آمریکا و رضا احمدیان از آلمان از مهمانان خارجی این کنگره هستند.
شمسیان در پایان، ارتباط با کشورهای پیشرو در دانش سلولهای بنیادی، بیان پیشرفتهای علمی ایران به دیگر کشورهای جهان، تقویت پژوهشها و کاربردی کردن سلولهای بنیادی در شرق کشور را از جمله اهداف این کنگره برشمرد.
پیشرفت در دانش سلولهای بنیادی نیازمند حمایتهای مالی است
در ادامه این نشست احمدرضا بهرامی، معاون پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: همان گونه که شاهد هستید در یک دهه اخیر در جامعه ما صحبت از سلولهای بنیادی شیوع یافته؛ اما به صورت عمیق به این امر پرداخته نشده است.
وی برطرف کردن انحرافات به وجود آمده در این راستا را نیازمند کار رسانهای دانست و بیان داشت: انتظار میرود که به سلولهای بنیادی به عنوان یک پدیده شگرف نگاه شود و به صورت سیستماتیک مورد اطلاع رسانی قرار گیرد.
معاون پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد کشف محتوای ژنتیک، مهندسی آن و فراهم کردن بستری برای کشت سلولهای بنیادی را جهشی در علم خواند و ابراز کرد: آنچه که حائز اهمیت است این است که نباید تنها به کشت سلولهای پایهای در آزمایشگاه اکتفا کرد و متوقف شد، بلکه بایستی به کارگیری فناوریهای لازم این سه را با هم تلفیق و در عرصه اقتصادی و صنعتی به کار بست.
بهرامی یادآور شد: دنیا در سال 1998 توانست سلولهای بنیادی را خارج از بدن کشت کند و حدود چهار سال بعد ما نیز به این فناوری دست یافتیم؛ اما امروز آنچه بیشتر مورد اهمیت است این است که از سلولهای عادی بدن سلول بنیادی بسازیم که به انها سلولهای بنیادی القا شده گفته میشود.
وی در ادامه سخنان خود به مسئله حمایتها از این دانش اشاره کرد و افزود: ما در عرصه کشت سلولهای بنیادی عقب نیستیم همچنین چنانچه کمپی را در نظر گیریم که در آن تمام کشورهایی که به این علم دست یافته باشند حضور یابند، ایران هم جزو آنان خواهد بود و علاوه بر کشت در خصوص ساخت سلولهای بنیادی از سلولهای عادی بدن نیز فعالیت دارد؛ اما از لحاظ برنامه ریزی ملکولی نمیتوانیم ادعا کنیم که در این کمپ قرار داریم.
از نظر مالی با چابش مواجهیم/ بیمههای از سلول درمانی حمایت نمیکنند
معاون پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه کمبود منابع مالی و زیرساختی را یکی از چالشهای مهم این حوزه خواند و تاکید کرد: ما از نظر منابع انسانی چه در کشور و چه در شهر مشهد با کمبود مواجه نیستیم و خوشبختانه نیروهای توانمند در این عرصه حضور دارند؛ اما در منابع مالی با چالش مواجه هستیم.
بهرامی در بخش دیگری از سخنان خود به به مسئله بیمهها و هزینههای سلول درمانی اشاره و تصریح کرد: متاسفانه بیمهها از این نوع درمان حمایت نمیکنند و هزینه درمان نیز با توجه به میزان بیماری و طول درمان متفاوت است.
وی همچنین به رشد مراکز غیر مجاز سلول درمانی در کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی مراکز به اسم سلول درمانی در کشور رشد کردهاند که به هیچ وجه مورد تایید ما نیستند و به طور کلی مراکز معدودی در کشور هستند که به صورت صحیح به سلول درمانی میپردازند.
معاون پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان تاکید کرد: افرادی که خواهان استفاده از این نوع درمانها هستند باید با مراجعه به معاونت درمان استان از مراکز دارای مجوز و استاندارد اطلاع حاصل کنند.