سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص رایزنی کویت به نمایندگی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: اینکه گفتگو با ایران ماموریتی است که عربستان به شخص امیر کویت واگذار کرد یا خیر مشخص نیست اما آنچه معلوم است کویت همواره یک موضع اعتدال نسبت به ایران داشته است و دو کشور ایران و کویت هیچ گاه از گذشته خصومتی با یکدیگر نداشتند.
وی با اشاره به حمله عراق به کویت گفت: در زمان جنگ عراق با کویت جمهوری اسلامی کمک های شایان توجهی را به مردم و دولت کویت کرد و حتی در آخرین سفر امیر کویت به تهران وی صراحتا اعلام کرد رهبر جمهوری اسلامی لیاقت آن را دارد که رهبری منطقه را به عهده بگیرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه این نوع نگاه، نگاه استراتژیک کویت نسبت به جمهوری اسلامی را مدنظر قرار می دهد، گفت: ایران برای مهار کردن آتشی که قطر و سعودی در منطقه روشن کردند تاثیر مثبتی دارد براین اساس در اجلاس اخیر سران که در منامه برگزار شد عربستان سعودی موضع آرام تری نسبت به جمهوری اسلامی اتخاذ کرد و مستقیما نام ایران و حزب الله را به عنوان گروه های تروریستی ذکر نکرد.
سیدافقهی افزود: در اثنای این نشست امیر کویت از فرصت دست داده استفاده کرد و مسئله رایزنی بین ایران و اعراب را مطرح کرد حال اینکه سعودی ها چه درخواستی را طی این ماموریت به کویت محول کنند و چه مسائلی را از ایران مطالبه کنند یک مسئله است و اینکه جمهوری اسلامی چه پاسخی به مطالبات عربستان دهد مسئله دیگری است.
وی تصریح کرد: سعودی ها شاید به دنبال آن باشند که مواضع خود در منطقه را بازخوانی کنند و این امر به دنبال فشارها و ناکامی هایی است که در این مدت در منطقه متحمل شدند و برجسته ترین آن عقب نشینی در اوپک بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه گریزی به مسئله کاهش فروش نفت عربستان در اوپک زد و گفت: این اتفاق در شرایطی برای عربستان رخ داد که جمهوری اسلامی حتی تن به کاهش یک بشکه کمتر از صادرات نفت نداد از طرف دیگر در لبنان نیز کاندیدای مورد نظر ایران انتخاب شد ازطرف دیگر در حلب نیز علی رغم اینکه سعودی ها رقم 300 میلیارد دلار در این پنج سال برای سرنگونی حلب هزینه کردند اما امروز حلب پابرجا مانده است.
سیدافقهی ادامه داد: از طرف دیگر سعودی در شرایط فعلی در یمن نیز درگیر جنگ است و این برای کشوری که تا بن دندان مسلح است اسف بار است که در برابر ارتش یمن متحمل شکست شود از سویی دیگر در عراق نیز چیزی تا آزادی کامل موصل باقی نمانده است از این رو به نظر می رسد بهتر باشد سعودی ها سر عقل بیایند و از اقدامات گذشته خود عبرت بگیرند و عملکردی سازنده در منطقه از خود به منصه ظهور بگذارند.
تهیه و تنظیم: زهرا مهران راد