به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم پیش از ظهر امروز در نشست خبری که به مناسبت سالگرد اجرای برجام تحت عنوان تجربه گران که به همت انجمن روزنامه نگاران مسلمان در مجموعه فرهنگی اسوه با حضور اصحاب رسانه برگزار شد اظهار داشت: یک سال از اجرای برجام می گذرد و این یک سال می تواند یک قضاوتی را برای ما فراهم کند و یک بازبینی برای آنچه که در گذشته اتفاق افتاده باشد.اینکه اصلا چه شد که ما به این توافق رسیدیم و چه مسیری طی شد تا مقدمات این توافق فراهم شود.
زاکانی افزود: از آنجایی که کارمان رسانه ای و مرتبط با خبر است بهتر از دیگران می دانیم در سال 82 به بهانه جویی و اظهار نظرات مغرضانه ای از سوی آژانس پرونده هسته ای ایران باز شد و تا سال 92 مسیری طی شد مسیری که در آن آقایان روحانی، لاریجانی و جلیلی نقش آفرینی کردند و ماحصل آن به نشست آلماتی 2 ختم شد.
وی تصریح کرد: نشست آلماتی 1 و 2 صحنه ای فراروی ایران در جهت کسب آنچه که به عنوان حقوق هسته ای خود داشت و مواجهه با کشورهای 1+5 باز شد.
زاکانی تاکید کرد: از انتهای دولت دهم یک راه دومی در موضوع هسته ای به پیشنهاد امریکایی ها گشوده شد و رهبر معظم انقلاب اسلامی با یک تدبیر دقیق و کاملا حکیمانه و هوشمندانه این راه در جهت کسب منافع ملی مسدود نکردند و راهی باز شد که علاوه بر مذاکرات رسمی مذاکرات غیررسمی نیز شکل بگیرد تا بتوانیم در مذاکرات رسمی سقف خواسته هایمان را در یک حدی نگه داریم.
رئیس کمیسیون بررسی برجام تصریح کرد: با شروع دولت یازدهم مسیری که انتخاب شد مسیر رسمیت دادن و قعطیت بخشیدن به این راه فرعی بود و عملا 1+5 به فراموشی سپرده شد و دولت تنها از طریق مذاکرات خودش با امریکایی ها و به تعبیر دیگری دیدن کدخدا خواست تا مشکلات را حل کند.
وی افزود: این اولین آسیبی بود که ما خوردیم به این دلیل که هر چه دستاورد در طول ده سال مذاکرات با ابتدا سه کشور اروپایی و سپس با اضافه شدن چین و روسیه و در نهایت پیوستن امریکا کسب کرده بودیم این مذاکرات مخدوش و غیرکارشناسی اعلام شد و رویکرد جدیدی در مواجهه با امریکایی ها صورت گرفت.
زاکانی بیان داشت: نکته دقیقی که در این جا باید به آن اذعان داشت و حسرت خورد عدم بهره مندی درست در دولت یازدهم از فرصت خرج شده مبتنی بر نیاز امریکایی ها و باز نمودن راه مذاکره به صورت غیرمستقیم با آنها توسط رهبرمعظم انقلاب اسلامی بود.
رئیس کمیسیون بررسی برجام ادامه داد: این جا کار اشتباهی که صورت گرفته شد این بود که ما در قالب مذاکرات با امریکایی ها از ظرفیت ها و گسل های مابین اختلاف منافع موجود شش کشور طرف مذاکره کننده خودمان استفاده نکردیم و ده سال تجربه مان را به فراموشی سپردیم و از طرفی مسیری را دنبال کردیم که ماحصل آن مسیر خودمان را به عنوان یک نیازمند به ارتباط با امریکا و دارای مشکل و به بن بست رسیده و مجبور به ادامه مذاکرات با امریکایی ها معرفی کردیم.
وی یادآور شد: مسیری که در آن شعارهایی مانند این که خزانه کشور خالی است، آب خوردن مردم به مذاکرات بستگی دارد، دفاع مملکت ده دقیقه در مقابل امریکایی ها بیشتر نمی تواند دوام داشته باشد و.... را دنبال کردیم و برخورد از سر استغنا را به برخورد از سر نیاز تبدیل کردیم. برخورد از سر نیاز با یک متقلب معامله را کاملا متفاوت خواهد کرد و بده بستانی که صورت می گیرد را در یک فضای غیرمنطقی میسر می کند.
زاکانی تصریح کرد: این مسیر با اشکالات بعدی ادامه پیدا کرد از جمله اینکه ما در نقشه راه امریکایی ها و در چارچوبی که آنها تنظیم کردند وارد شدیم این یعنی برجام یک سند امریکایی است که امروز همه اذعان می دارند حتی کسانی که در تیم مذاکره کننده بودند بیان می دارند که این سند توسط کارشناسان امریکایی تنظیم شده و ما تنها در آن اعمال نظر و نظرات خود را در آن دنبال کردیم حال اینکه چه اندازه موفق شدیم بحث بعدی ماست.
رئیس کمیسیون بررسی برجام با بیان اینکه این مسئله با منطق عدالت اسلامی در مخالفت بود یادآور شد: ما در زمینی وارد شدیم که دشمن برای ما طراحی کرده بود و به تبع نوع نگاه ما یک نگاه نیازمند به مستغنی بود در حالی که واقعیت های صحنه جهانی و منطقه ای و داخلی ما حکایت از این داشت که امریکایی ها نیازمند هم نشینی با ایران اسلامی هستند.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم با بیان اینکه دولت یازدهم از همان ابتدا صنعت هسته ای را سبک می شمرد، تصریح کرد: سازمان انرژی اتمی از ماه مهر سال 92 اعلام می کرد که این صنعت فایده ای ندارد و بهتر است که آن را نداشته باشیم. آنها معتقد بودند که دنیا امدادگر خیرخواهی است که نیاز و مشکلات داخلی ما را رفع و التیام می بخشد.
زاکانی با بیان اینکه دولت نمک به زخم نپاشد و واقعیتها را به مردم بگوید، افزود: دولت باید به دلیل نقض برجام توسط آمریکایی ها و بدعهدی های این کشور در سطح جهانی برای آمریکا رسوایی درست کند و سایر کشورها نیز از تجربه ما استفاده کنند این در حالی است که دولت می خواهد ما را از حداقل خود محروم کند.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم تاکید کرد: دولت برای بعد از برجام هیچ برنامهای نداشت بنده جلسات دولتی ها را بررسی و مطالبه کرده ام که در بهمن سال گذشته در جمع انجمن روزنامه نگاران مسلمان گفتم که کشور شاهد یک غارت بزرگ است که البته مرا به دادگاه فراخواندند و در دادگاه نیز مطرح کردم.
وی یادآور شد: محصول و خروجی برجام امروز یک هواپیمای ایرباس 321 به ایران است و بزرگترین جایگاه رسمی این کشور یعنی در حوزه راه و ترابری اعلام می کند که باید این هواپیما را به مشهد ببرند و طواف بدهند. ما خجالت می کشیم از کسانی که برای کشور این گونه تصمیم گیری می کنند. این افراد چه اطلاعاتی دارند و چگونه به جامعه چهار و نیم میلیونی دانشجو و چند هزارنفری اساتید نگاه می کنند؟ آیا اینکه برویم هواپیما را در مشهد طواف دهیم بازی کردن با عزت کشور نیست؟ چرا عزت ملی را منسوخ می کنید؟
زاکانی یادآور شد: بحث امروز در کشور اولویت ها و چگونگی رسیدن به آنها است بنابراین همه این اتفاقات بر مبنای غلط نگاه کردن به منافع ملی و مصالح انقلابی به عنوان یک دستاورد سیاسی برای جناح خاص شکل گرفته است و عدم باورمندی و توانمندی داخلی در حد صفر نیز یکی از این دلایل است.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم افزود: امروز هیچ مستند دقیق و چارچوب حقوقی که کدخدا را مکلف به تعهدات خود کند از برجام دریافت نمی کنیم چرا که اوباما درحالی که نیازمند تعامل و مذاکره با ما بود اعلام کرد با دشمنم تعهد بسته و مذاکره کرده ام امروز که ترامپ بر سر کار آمده در حالی که آمریکایی ها نیازمند سند برجام هستند وزیر دفاع این کشور یک موضع و وزیر پیشنهادی امور خارجه نیز موضع دیگری می گیرند که بتوانند با این مواضع و امتیاز بیشتری نیز کسب کنند.
وی با اشاره به رفتار تند دولت با منتقدینش خاطرنشان کرد: دولت حاضر نبود حرف های منتقدان را گوش کند و در جواب آنها مدام اعلام می کرد که به ما اعتماد کنید آقایان با همین رویکرد ما را به سراب بردند امیدواریم دولت ما را به مسیری ببرد تا حداقل این تجربه برایمان باشد که آمریکا با دست چدنی در دستکش مخملی به پای میز مذاکره آمده بود.
زاکانی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: آقایان باید جواب دهند که چرا قیمت دلار نه تنها پایین نرفت بلکه در این یک سال افزایش نیز یافت و باید بگویند که چرا گشایش اقتصادی که از آن دم می زدند ایجاد نشد؟ چیزی که درباره تحریم ها می گفتند نادرست بود حتی رئیس بانک مرکزی اعلام کرد هیچ دستاوردی نداشتیم و نتیجه برجام برای ما خسران بوده است.
وی با بیان اینکه گویا رئیس جمهور می خواهد درباره برجام سخن بگوید، تصریح کرد: آقای روحانی به مردم صراحتا بگوید از برجام چه چیزی عاید اقتصاد کشور شد و چقدر از منابعی که به دست آمد به داخل نیز منتقل شد رئیس جمهور به مردم بگوید میزان موجودی جیب مردم چه تغییری در این یک سال کرده است. می شود آمار سازی کرد اما جیب خالی مردم را چه می شود کرد؟ مگر قبل از انتخابات است که از موضع اپوزیسیون صحبت می کنید و از کمبود اشتغال و وجود رکود حرف می زنید.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم تصریح کرد: دولت از حرف درمانی و تنظیم انشاهای مختلف دست بردارد. فکر، عمل و تدبیر است که گره از مشکلات مردم باز می کند و اکنون زمان انشاء نوشتن نیست. شعار درمانی علاج مشکلات کشور نیست و قرار نیست دولت پس از 4 سال بگوید که مشکلات کشور رکود و بیکاری است.
وی خاطرنشان کرد: دولت پاسخ دهد دلیل رکود کشور کیست و موضع اپوزیسیون نظر ندهد چون این حرف ها مربوط به قبل از انتخابات است نه بعد از انتخابات که دولت در مقام پاسخگویی قرار دارد. دولت تبدیل به دولت انشاء شده و امیدواریم به دولت اجرا تبدیل شود.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم افزود: روحانی صراحتا بگوید روزی 150 میلیارد دلاری که قرار بود بعد از برجام به نفع کشور شود دقیقا کجاست؟ دولت سرمایه های خود را باید به سمتی ببرد که با توجه به داشته های داخلی کشور مشکل بیکاری را حل کند.
وی با بیان اینکه مذاکره نکردیم تا بازار کار برای خارجی ها ایجاد کنیم، ادامه داد: شرکت ایرباس کارکنان خود را اخراج می کرد و با خرید ایران از مشکل اقتصادی خارج شد درصورتی که بیکاری و تعطیلی کارخانه ها در کشورمان به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است. مدیرعامل شرکت بوئینگ می گوید بزرگترین مشکل ما بیکاری است ولی با خرید ایران 100 هزار شغل را برای خود ایجاد کرده ایم و این درحالی است که کارخانه های داخلی رو به تعطیلی رفته اند.
زاکانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اقدامات دستگاه قضا در مبارزه با مفاسد اقتصادی خاطرنشان کرد: باید روز به روز این اقدامات توسعه پیدا کند تا حقوق ملت را از کام یغماگران بیرون بکشد. این وظیفه دستگاه قضا است که این کار را انجام دهد.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم افزود: امیدواریم با توجه به آنچه امروز درصحنه برجام رخداده است دولت لااقل مواجه حرفه ای و دقیق تری با موضوع برجام داشته باشد و رسوایی آمریکا را در دستور کار قرار گیرد تا حداقل التیامی برای مردم باشد و روزنه ای برای بهتر شناختن آمریکا در منطقه و جهان شود نه اینکه عوامل دولتی دنبال بزک کردن آمریکا باشند و اوضاع را به شرایطی تبدیل کنند که ماحصل آن این باشد که واقعیت تلخ از دسترس مردم دور بماند.
وی با بیان اینکه امیدواریم دولت به توانمندی های داخلی تکیه کند، افزود: دولت برجامی که مفادش را بیش از تعهداتمان در آن اجرا کردیم را به یک نتیجه ای برساند و حداقل تعهداتی را که آمریکایی ها داده اند برای ملت ایران بگیرد از طرفی هم مسیری را برویم تا این عبرت ها ثبت و ضبط شود.
زاکانی یادآور شد: یکی از ایرادات وارد بر نحوه مذاکره در برجام این است که این مذاکرات صورت جلسه ندارد که بعدا صدایش در می آید چرا که وزارت امور خارجه هیچ صورت مذاکراتی از برجام ثبت نکرده است و کسانی که عضو تیم مذاکره بودند به کمیسیون ویژه برجام گزارش دادند که ما نه تنها صورت مذاکرات نداریم بلکه از روند پیشرفت مذاکرات نیز مطلع نیستیم و فقط تعدادی دست نوشته با مداد ثبت کرده ایم.
رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم تصریح کرد: جالب است که چنین مذاکرات مهمی با چند دست نوشته آن هم با مداد ثبت شده است. امیدواریم مشاوران کم تجربه جای خود را به کسانی بدهند که صاحب هنرمندی فن مذاکره هستند.