گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-زینب امیدی، ۲۲ بهمن نیازی به مقدمه چینی ندارد. ۳۸ سال گذر زمان و طی کردن روزهای پر التهاب و سخت باعث شده تا بر پیکره نظام ریشه استقامت دوانده و خود را ثابت کند. امروز مردم برای مطرح کردن مطالبات خود پیرامون موضوعات روز کشور و ثابت کردن مواضع قاطع ایران در برابر یاوه گویی های رئیس جمهور جدید آمریکا به صحنه آمدند. اما چیزی که بیش از هرچیز توجه همگان را به خود جلب کرده بود حضور متفاوت دانشجویان نسبت به سال های گذشته بود.
استراتژی گفتمان سازی با مردم امسال در راس هدف حضور غرفه های دانشجویی قرار داشت. به نحوی که دانشجویان برای صحبت با مردم نه از پشت میز و صندلی در غرفه ها بلکه در کنار آنها و در دل جمعیت حاضر شده بودند. موضوعات مطرح شده غرفه های دانشجویی که دغدغه ذهن مردم نیز هست در ادامه این گزارش شرح داده خواهد شد.
ساعاتی پیش از شروع راهپیمایی آدرس غرفه های بسیج دانشجویی دانشگاه های تهران در مسیر راهپیمایان تهرانی اعلام شد. دانشگاه تهران، علامه طباطبایی،صنعتی شریف، مذاهب اسلامی، دانشگاه های علوم پزشکی و دانشگاه شهید شمسی پور از جمله دانشگاه هایی بودند که غرفه های خکد را برای یوم الله ۲۲ بهمن برپا کرده بودند.
#مردم_می فهمند شعار تمامی این غرفه ها بود که به نوبه خود سبک جدیدی در انتخاب شعارهای ۲۲ بهمنی به شمار می آمد. همان ابتدای راهپیمایی برای توضیح بیشتر در خصوص انتخاب این شعار به سراغ غفاریان مسئول غرفههای بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران در راهپیمایی ۲۲ بهمن رفتیم.
مردم می فهمند کدام مسئول کار می کند و کدام شعار میدهد
غفاریان در خصوص انتخاب این شعار معتقد بود: دانشجویان بسیجی می خواهند در راهپیمایی ۲۲ بهمن به مردم منتقل کنند که بهترین قاضی برای بررسی عملکرد دولت و گروه های سیاسی حاضر در صحنه ایران خود مردم هستند. مردم کاملا به حقوق خود آگاه هستند و متوجه می شوند که کدام گروه ها برای مردم کار می کنند و کدام گروه ها صرفا شعار می دهند.
وی ادامه داد: یکی از آرمان های اصلی انقلاب که امام راحل آن را مطرح کردند، بحث حاکمیت مردمی و حکومت برای مردم است؛ حکومتی که افتخار رهبرش این است که خود را خادم مردم می داند. در این حکومت همه مسئولان و اثرگذاران وظیفه اول و آخر خودشان را خدمت گذاری به مردم می دانند.
غفاریان خاطرنشان کرد: ما خواستیم یادآوری کنیم که مردم میفهمند و نیاز به ولی ندارند، بلکه نیاز به وکیل دارند تا مدافع حقوقشان باشد.
خاص ترینهای دانشجویی در ۲۲ بهمن
غرفه شماره یک در خیابان انقلاب نبش فلسطین متعلق به دانشگاه مذاهب اسلامی بود. دانشجویان طومار بلند بالایی را در مسیر مردم گذاشته بودند تا در حمایت از شیخ عیسی قاسم عالم بحرینی آن را امضا کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر مردم در خصوص این شخص و جنایات آل خلیفه بروشور و نشریاتی توزیع می شد.
پلاکاردهای اعتراضی دانشجویان این دانشگاه علیه آل خلیفه نیز سوژه بسیاری از عکاسان شده بود.
برزگر مسئول برگزاری این غرفه به خبرنگار ما می گوید: تهیه طومار چند هزار نفری در حمایت شیخ عیسی قاسم، عالم بحرینی؛ توزیع نشریه در محکوم کردن آل سعود و خلیفه در بین راهپیمایان و همچنین انجام مصاحبه و برگزاری گعده های دانشجویی برای تبیین و روشنگری در مباحث انقلابی، نقش انقلاب اسلامی در جهان اسلام، وحدت اسلام و لزوم استکبار ستیزی در بین مردم، از فعالیت های امروز این غرفه بود.
برزگر ادامه داد: دانشجویان بسیجی با حضور در بین مردم، گعده های چند نفره برگزار می کنند و به فضای گفتمانی با مردم پرداختند.
مسئول غرفه بسیج دانشجویی دانشگاه مذاهب اسلامی در مسیر راهپیمایی ۲۲ بهمن گفت: شعار «#مردم_می فهمند» به این دلیل انتخاب شده که مردم ما می فهمند که دولت آل خلیفه منفور است. جبهه استکبار، آمریکا و اسرائیل و هر کشوری که ظلم می کند در نظر منفور است و مردم می فهمند باید مقابل استکبار ایستاد و به هیچ وجه نباید با استکبار سازش کرد.
دومین غرفه دقیقا مقابل سردر دانشگاه تهران قرار داشت که بچه های دانشگاه تهرانی آن را راه انداخته بودند.
دانشجویان این دانشگاه بر خلاف سال های گذشته و صرف حضور در راهپیمایی امسال اقدام به برپایی غرفه و ایجاد فضای گفتگو میان مردم کرده بودند. طبق گفته مسئول بسیج این دانشگاه آنها بیانیه های منتشر شده بسیج دانشگاه در طی یک سال را با ادبیاتی ملموس تر برای طرح گفتمان سازی با مردم منتشر کرده اند.
غرفههای با ویزیت رایگان
غرفه بسیج دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی امروز دست به اقدام جالبی زده بود. این غرفه که در خیابان آزادی واقع شده بود با استقبال کم نظیر مردم مواجه شد. راهپیمایان با حضور در این غرفه می توانستند به طور رایگان اقدمات اولیه دندان پزشکی خود را انجام دهدند.
دانشگاه علامه طباطبایی که از چند روز پیش اعلام کرده بود با ایده ای جدید به یوم الله ۲۲ بهمن خواهد آمد نبش کوچه نجارزادگان در خیابان آزادی غرفه خود را برپا کرده بود.
علی کیان معاون سیاسی بسیج دانشجویی این دانشگاه، در خصوص برنامه این دانشگاه برای روز 22 بهمن گفت: تعدادی از خواهران و برادران بسیجی دانشگاه علامه اعلام آمادگی برای حضور در غرفه را کردهاند که قرار است با همکاری آنها فضای گفتمانی میان دانشجویان و مردمی که برای راهپیمایی شرکت کردهاند، صورت پذیرد.
به دست آوردن ادبیات جامعه از طریق گفتمان
معاون سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص موضوعات این گفتمان سازی گفت: فضای این گفتمان سازی قرار است دارای مولفههای گفتمان انقلابی، استکبارستیزی، ضدیت با اشرافی گری، ساده زیستی مسئولان، خودباوری ملی، حمایت از تولید ملی و ... باشد.
کیان در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: اکیپهای دانشجویی یک تا دو نفره میان جمعیت برای صحبت با مردم خواهند رفت و در خصوص موضوعاتی که به آنها اشاره کردم صحبت میکنند. هدف ما از این کار به دست آوردن ادبیات جامعه در خصوص انقلاب اسلامی است چرا که ما برای رسیدن به یک گفتمان پایدار و یکسان در خصوص انقلاب اسلامی باید بازخوردهای مردم را دریافت و با صحبت با آنها به این هدف دست یابیم.
حضور دانشجویان صرفا به غرفه ها محدود نشده بود. یکی از این حضورهای متفاوت حضور چهار دانشجوی کت و شلواری با صورت های نقاب زده بود که توجه بسیاری را به خودشان جلب کرده بودند. آنها با در دست داشتن گونی هایی از پول طعنه اساسی به بحث حقوق های نجومی زده بوند.
دفتر تحکیم وحدت نیز استارت فعالیت انتخاباتی خود را از امروز آغاز کرد و اولین بیانیه انتخاباتی اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان را پخش کردند.
در طرف دیگر این روز پر هیاهو در جایی بین خیابان قریب و بهارستان غرفه بسیج دانشجویی دانشگاه های آزاد تهران به چشم می خورد. آنجا نیز دانشجویان مشغول بحث و گفت و گو با مردم بودند.
نظرسنجی از مردم
مظفری، مسئول غرفه بسیج دانشجویی دانشگاه های آزاد تهران بزرگ با اشاره به برپایی غرفه بسیج دانشگاه های آزاد تهران بزرگ در خیابان آزادی گفت: در این غرفه علاوه بر محتوایی که با نصب بنرها به مردم ارائه کردیم، با شروع صحبت و برقراری دیالوگ، به بحث و نظرسنجی از مردم پرداختیم. در ابتدا با طرح چند سوال، نظرات مردم را پرسیدیم و همچنین نظرات خودمان را به آنها ارائه دادیم.
مظفری گفت: عملکرد دولت و کارآمدی آن در بحث اقتصادی، روابط خارجه و دستور ترامپ و تهدیداتش، توهم سایه جنگ و اینکه برجام توانسته سایه جنگ را برطرف کند یا نه؛ از سوالاتی بود که از مردم می پرسیدیم.
وی با اشاره به شعار «#مردم-میفهمند» که برای راهپیمایی امروز انتخاب شد، گفت: مردم، مردمی بودن مسئولان را میفهمند، مردم به دنبال شفافیت هستند و رشد اقتصادی را می فهمند.
دانشگاه صنعتی شریف طبق سنوات گذشته با غرفه ای در نزدیکی درب مسجد دانشگاه با ده دستاورد جدید حضور پیدا کرده بود.
ماجرای دیوار آزاد
دو دیوار نوشت این غرفه مردم را برای ثبت نظراتشان به سوی خود جلب می کرد. جواب به تهدیدات ترامپ و پاسخ به این سوال که پس از گذشت ۳۸ سال از انقلاب اسلامی راه حل مشکلات معیشتی مردم چیست؟ دو موضوع (دیوار آزاد) غرفه شریف بود.
شعبان جولا جانشین بسیج دانشجویی دانشگاه شریف می گفت: تریبون آزاد برای راهپیمایان، فضای گفتمانی و مناظرهای میان دانشجویان، توزیع نشریه و ... از جمله فعالیتهای غرفه دانشگاه صنعتی شریف است که امسال برای خود عنوان «معیشت مردم» را برگزیده بود.
در آخر...
وجه مشترک فعالیت تمامی غرفه های دانشجویی در ۲۲ بهمن سال ۱۳۹۵ حضور فیزیکی دانشجویان در میان مردم و ایجاد بستر گفتمان میان آنها بود که می توان آن را در سال انتخابات یک نقطه عطف و شروعی اصولی دانست. اگر این روند ادامه پیدا کند می توان به جدیت گفت خلا بین مردم و جنبش دانشجویی پر خواهد شد که البته رسیدن به چنین سطحی قطعا نیازمند ادامه پیدا کردن گفتمان سازی با مردم است چیزی که امروز بعد سال ها میان جنبش دانشجویی و مردم نمایان شد.