به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری خود با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تقدیر و تشکر از حضور پرشور ملت غیور ایران در راهپیمایی 22 بهمن ماه و همچنین تسلیت به مناسبت ایام سوگواری حضرت زهرا سلام الله علیها اظهار داشت: مصوباتی که در این مدت توسط شورای نگهبان بررسی شد و عدم مغایرت آنها با موازین شرع و قانون اساسی مشخص شد به شرح زیر است:
لایحه اساسنامه سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق همچنین طرح اصلاح بند «ه» تبصره یک قانون بودجه سال 95 کل کشور.
وی همچنین در خصوص مصوباتی که مغایر با قانون اساسی یا موازین شرع شناخته شد نیز گفت: لایحه احکام دائمی برنامه های توسعه کشور که علی رغم اصلاح به عمل آمده بند 5 الحاقی ماده یک مغایر اصل 60 قانون اساسی شناخته شد. همچنین بند الحاقی شش ماده 41 با توجه به آنکه اصلاحی در آن به عمل نیامده است ایراد سابق شورای نگهبان کماکان به قوت خود باقی است ضمنا نامه رئیس محترم دفتر رئیس جمهور نیز رافع ایراد سابق شورای نگهبان نمی باشد.
کدخدایی ادامه داد: بر همین اساس لایحه اصلاحات پیوستن کنوانسیون بین المللی ایمنی جان اشخاص در دریا مورخ 1353 و آئین نامه بین المللی امنیت کشتی ها و تسهیلات بندری نیز موارد متعددی از واژه ها و عبارت بیگانه را شامل می شد بدون ذکر معادل فارسی آنها لذا از این حیث مغایر اصل پانزدهم قانون اساسی شناخته شد. همچنین طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد که ماده سه از این مصوبه نیز از این جهت که سازمان را تنها مرجع رسمی حاکمیتی معرفی نموده است از حیث تعارض با بندهای ششم و یک – هفت سیاست های کلی سلامت ابهام دارد همچنین در تبصره های یک و سه این ماده عموم دستگاه های اجرایی چون دستگاه های غیر قوه مجریه و سازمان هایی که در قانون اساسی برای آنها وظایف خاصی ذکر شده را شامل می گردد مغایر اصل 57 قانون اساسی شناخته شد. همچنین در این طرح در ماده چهار اطلاق همکاری در خصوص دستگاه های غیرقوه مجریه با عنایت به اینکه تثبیت ضوابط و نحوه همکاری بر عهده شورای عالی استاندارد نهاده شده مغایر اصل 57 قانون اساسی شناخته شد و در ماده هفت بند یک و سه اشکالاتی در خصوص تداخل در قوای دیگر مغایر اصل 57 شناخته شد.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین در خصوص لایحه برنامه پنج ساله ششم توسعه اجتماعی و فرهنگی ایران بین سال های 1396 تا 1400 نیز گفت: ایراداتی که شورای نگهبان نسبت به این مصوبه داشت ایرادات مربوط به قانون اساسی و مغایرت با سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری و برخی ابهامات موجود و هشت بند شده است و به مجلس محترم اعلام شد.
وی تصریح کرد: در این خصوص 10 مورد هم تذکر نسبت به لوایح داشتیم و با توجه به اینکه نسبت به لوایح برنامه ششم توسعه مجمع تشخیص هم از باب نظارت بر سیاست های کلی نظارت همه جانبه دارد و این نهاد نیز این موضوع را در دستور کار داشت هفته پیش نظر نهایی خود را اعلام کرد و ما ایرادات مجمع را نیز برای مجلس ارسال کردیم و بنا بر این شد که این لایحه این بار با توجه به اختلاف بین مجلس و دولت مجددا در مجلس بررسی شود.
کدخدایی تصریح کرد: در قوانین مربوط به برنامه و بودجه کشور شورای نگهبان ایراداتی که بار مالی دارد را نمی گیرد علاوه بر این مجلس هم در ذیل بندهایی که بار مالی داشتند ذکر کرده است که باید در بودجه سنواتی لحاظ شود بر این اساس بنا شد که این شرط در ذیل مواد بیان شده ذکر شود که در لوایح بودجه سنواتی عنوان شود.
سخنگوی شورای نگهبان با تأکید بر اینکه اعضای هیئتهای نظارت استانی انتخابات در بیش از 200 شهرستان تعیین شدهاند، افزود: ما بقی اعضای هیئتهای نظلارت استاتی انتخابات هم تا پایان این هفته در جلسهای نهایی و تعیین میشوند.
وی در خصوص هیئت نظارت بر انتخابات در خارج از کشور نیز گفت: بررسی های لازم در این خصوص انجام شده است و در هفته آینده نتیجه نهایی به اطلاع خواهد رسید.
کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در رابطه با انتخابات شوراها برنامه شورای نگهبان چیست؟ گفت: در رابطه با این انتخابات شورای نگهبان دخالتی ندارد و این مطلب مربوط به توافق مجلس و دولت است.
فراخوان رجل سیاسی هفته جاری در دستور کار شورای نگهبان قرار خواهد گرفت
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص فراخوان شورای نگهبان در مورد موضوع تعریف رجل سیاسی نیز گفت: شورای نگهبان در این ایام درگیر برنامه ششم توسعه بود که بسیار وقت گیر بود اما هم زمان با آن کار کارشناسی در این خصوص در پژوهشکده شورای نگهبان در حال انجام بود و ان شاالله این هفته در دستور کار قرار خواهد گرفت تا هر چه زودتر این تکلیف قانونی که بر اساس سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به عهده ما گذاشته شده است تعیین تکلیف شود.
وی تاکید کرد: این مورد تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری نهایی و تعیین تکلیف خواهد شد.
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان در خصوص فعالیت های پیش از انتخابات برخی فعالان سیاسی رصد دقیقی انجام خواهد داد یا خیر گفت: براساس قانون قدیم که فعلا معیار عملکرد ماست هیچ سازوکار قانونی برای رصد این موارد وجود ندارد اما اگر این گزارش ها در زمان بررسی صلاحیت ها به دست ما در شورای نگهبان برسد حتما مدنظر قرار خواهیم داد.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص اینکه آیا نظارت شورای نگهبان بر عملکرد نمایندگان به نتیجه رسید نیز گفت: این مورد در سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری بوده است و زمانی که به شکل قانون دربیاید شورای نگهبان نمی تواند اقدام خاصی در این خصوص انجام دهد.
وی در خصوص بحث رسیدگی به مواد 22 و 48 قانون ثبت نیز گفت: بحث اعلام فقها نسبت به خلاف شرع بودن مصوبه که بر اساس قانون مراجع ذیربط را مکلف به اصلاح قانون می کند تا این مشکل برطرف شود در دست بررسی است.
کدخدایی در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک نیز گفت: بررسی برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک نیازمند به تامین شرایط لازم است به ویژه در حوزه های امنیتی که هنوز و تا این لحظه پیشنهاد جدیدی در پی نامه نگاری ها از سوی وزارت کشور دریافت نکردیم.
بعید است انتخابات ریاست جمهوری به صورت الکترونیکی برگزار شود
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: بنا بود نتیجه نهایی به ما اعلام شود که تاکنون نتیجه ای دریافت نکردیم و به نظر می رسد تا انتخابات ریاست جمهوری بعید است شاهد اجرای انتخابات به صورت الکترونیک باشیم.
وی در خصوص تعطیلی هشتم ربیع الاول و مخالفت مجلس با این طرح نیز گفت: هیئت وزیران بار مالی این تعطیلی را پذیرفته است و این هفته توسط شورای نگهبان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
کدخدایی در خصوص رسیدگی به قانون استفساریه نیز گفت: این قانون نیز در هفته جاری در دستور کار شورای نگهبان قرار خواهد گرفت.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان برای برقراری آشتی ملی در بررسی صلاحیت کاندیداها تساهل بیشتری به خرج خواهد داد یا خیر گفت: انسجام ملی ما در چارچوب قانونی اساسی و اجرای تدابیر مقام معظم رهبری امکان پذیر است و شورای نگهبان در این چارچوب به وظایف قانونی خود عمل خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان بر پول های خرج شده توسط برخی فعالین سیاسی برای رقابت های انتخاباتی نظارتی دارد یا خیر گفت: ما ابزار خاصی در این مورد نداریم و قانون فعلی نیز حداقلی است اما اگر گزارشی برسد در بررسی صلاحیت ها لحاظ خواهد شد.
تایید یا رد صلاحیت روحانی در چارچوب قانون بررسی خواهد شد
کدخدایی همچنین در خصوص شایعات موجود مبنی بر رد صلاحیت شدن روحانی توسط شورای نگهبان نیز گفت: شورای نگهبان در این خصوص در چارچوب قانون عمل خواهد کرد.