به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد باقر نوبخت امروز در هشتمین همایش توسعه نظام تأمین مالی و سرمایهگذاری در ایران با اشاره به نگاه ویژه دولت به این موضوع اظهار داشت: نگاه دولت در اقتصاد سیاسی قطعا با 2 مأموریت نظام مالی و سرمایهگذاری تفکیک و تقسیم میشود.
براساس آخرین نظریههای سیاسی، دولت 2 مأموریت در جامعه در اقتصاد ایفا میکند.
وی ادامه داد: اولین نگاه تعادل اقتصادی از طریق تسویه بازار پول، سرمایه، کار و کالا از طرف عرضه و تقاضا است. همچنین توسعه امروز مد نظر بوده که جایگزین رشد شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه تسویه بازار پول و سرمایه نیازمند تقویت و تسویه نظام مالی و سرمایهای است، گفت: توسعه با نگاهی متفاوت از رشد همراه با عدالت تعریف میشود و آخرین نظریهها فراتر از رشد متشکل از تولید و توزیع عادلانه ثروت است و به ابعاد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی هم نظر دارد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه برای تحقق رشد 8 درصدی در برنامه ششم توسعه نیازمند تأمین منابع مالی هستیم، یادآور شد: سرمایهگذاری 732 هزار میلیارد تومانی از طریق بودجه، شرکتهای دولتی، بانکها، بازار سرمایه، بخش خصوصی، منابع خارجی و منابع صندوق توسعه ملی پیشبینی شده است.
نوبخت با تاکید بر اینکه دولت به عنوان کنشگر در جهت بهبود کسب و کار باید اقدام کند تا بازار مالی نیاز بازار را تأمین کند، تصریح کرد: برای تأمین مالی از مسیر بازار پول باید حتماً توجه ویژه به نظام بانکی داشته باشیم که اکنون دچار چالشهایی است. سالهاست نظام بانکی دوش به دوش دولت در همه اقدامات مشارکت فعال داشته است که از این جهت ضربه دیده و باید در جهت ترمیم آن گام برداشت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: تکالیف بانکها و تأمین مالی بنگاهها حاصل آن افزایش مطالبات از دولت و غیر از آن را به همراه داشته و امروز بدهی انباشته به نظام بانکی و مطالبات انباشته وجود دارد که باید استیفا شود.
به گفته وی، دولت تا پایان امسال در جهت افزایش قدرت تسهیلات دهی نظام بانکی و بانکهای دولتی از 2 مسیر اقدام میکند. 70 هزار میلیارد تومان از منابع اوراق برای بدهی نظام بانکی و بخش خصوصی را تسویه میکند. همچنین تبصره 35 و 36 اصلاحیه قانون بودجه سال جاری در این راستا عمل خواهد کرد.
سخنگوی دولت با اشاره به بدهیهای دولت به نظام بانکی گفت: دولت آنچه بدهی به نظام بانکی دارد از سال 92 در مجمع عمومی بانک مرکزی حدود 38 هزار میلیارد تومان بوده که به 42 تا 45 هزار میلیارد تومان رسیده است و ارقام نجومی که در محافل شنیده میشود، نیست هرچه سازمان حسابرسی گزارش دهد، دولت قبول دارد و نسبت به تأدیه آن قدم بر میدارد.
وی ادامه داد: دولت از طریق افزایش سرمایه بانکهای دولتی از محل 70 هزار میلیارد تومان بودجه در 8 بانک اقدام میکند. همچنین تا سطح 15 هزار میلیارد تومان بدهی پیمانکاران که به بانکها بدهکارند را از طریق اوراق بدهی پرداخت میکند.
نوبخت با اشاره به اینکه بدهیهای خرد زیر 100 میلیون تومان نیز به بانکها تسویه خواهد شد.
وی در مورد انتشار اوراق بدهی در بازار سرمایه اظهار داشت: دولت میتواند تا 100 هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کند، اما این اتفاق در جهت کمک به بورس رخ نخواهد داد، مگر اینکه نسبت به آن اطمینان ایجاد شود.
وی با بیان اینکه 14 هزار و 800 میلیارد تومان تسهیلات به واحدهای تولیدی پرداخت شده، عنوان کرد: همچنین اعطای اعتبارات از منابع عمومی به طرحهای عمرانی پیشبینی شد و اکنون 40 هزار میلیارد تومان تخصیص به طرحهای عمرانی وجود دارد.
وی افزود: 2 هزار و 47 طرح ناتمام در سال 92 وجود داشت که اکنون بخشی در حال اتمام است و از واگذاری طرحها استقبال میکنیم که تاکنون 2532 طرح واگذار شده است.