به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، خبرگزاری «اسپوتنیک» در گزارشی با بررسی 10 جنگنده برتر جهان در قرن بیست و یکم پرداخت.
از دیدگاه این خبرگزاری دارا بودن خواصی چون رادار گریزی، فراصوت صوت، مانور پذیری، تطبیق پذیری، تنوع جنگ افزاری و سامانه هدایت شونده پیشرفته برای تنوعی از حملات از جمله ملزومات یک جنگنده نسل پنجم است.
به نوشته اسپوتنیک، از دهه 40 میلادی به این سو صنعت هواپیماسازی نظامی جنگندههای تا نسل چهارم را ساخته و اخیرا نیز جنگندههای نسل پنجم وارد بازار شدهاند.
بر این اساس، به دنبال کشورهای آمریکا،روسیه و چین دیگر کشورها نیز در حال طراحی جنگنده چند منظوره با جدیدترین فن آوری هستند.
این خبرگزاری با نام بردن از جنگنده در حال توسعه «قاهر-313» ساخت ایران نوشت: قاهر-313 یا «Dominant-313» در فوریه سال 2013 رونمایی شد. مقامهای ایرانی البته مدعی رادار گریز بودن این جنگنده هستند اما برخی کارشناسان تردید دارند که این جنگنده بتواند الزامات یک جنگنده نسل پنجم را برآورده کند.
این در حالی است که «سردار حسین دهقان» وزیر دفاع ایران در سیام مرداد 95 در نشست خبری در این زمینه گفت: «جنگنده قاهر-3133 در مراحل نهایی ساخت و تولید قرار دارد و در آینده نزدیک مراحل پروازی خود را طی میکند».
وزیر دفاع ادامه داد: «قاهر، هواپیمای پشتیبانی نزدیک و یک جنگنده سبک نظامی و آموزشی است که نمونههای کوچکتر آن قبلا ساخته شده و امروز در مراحل پایانی ساخت است.»
جنگنده نهم در این بین جنگنده «آمکا» ساخت مشترک هند و روسیه است که کار بر آن از سال 2008 شروع شده اما به طور رسمی در سال 2011 پروژه رسمی آن کلید خورد.
بر اساس این گزارش، جنگنده هشتم هواپیمای شکاری سبک ژاپنی «X-2 Shinshin» است که به طور رسمی به «ATD-X» مشهور است . ژاپنی ها هنگامی که از فروش هواپیماهای اف-22 از سوی آمریکا به خود ناامید شدند ساخت این جنگنده را از سال 2004 شروع کردند .
هواپیمای هفتم این مقوله ساخت صنایع هوایی چین است و «J-31» نام دارد .این جنگنده در اکتبر سال 2012 اولین پرواز خود را اجرا گذاشت و اینک دو نمونه از آن در حال آزمایش هستند. برخی کارشناسان با توجه به جنگنده «J-20» از نسل پنجم بودن این جنگنده ابراز تردید دارند.
هواپیمای ششم در این رده بندی نیز متعلق به چین به نام «J-20» جنگنده دو موتوره است که اولین بار در سال 2011 نخستین پرواز خود را انجام داد و ایده طراحی آن از هواپیماهایی چون «F-22»، «MiG-1.44» و به ویژه «F-35» اقتباس شده است . این جنگنده در نمایشگاه هوای نوامبر 2016 در «ژوهای» به طور عمومی نمایش داده شد و یک ماه بعد نیروی هوایی چین نخستین نسخه عملیاتی این هواپیما را دریافت کرد.
هواپیمای ششم متعلق به روسیه و از نوع « MiG-1.44» است که در سال 2000 ساخته شد. این پروژه پاسخی به ساخت جنگنده تاکتیکی «ATF» بود. نکته قابل توجه در این پروژه این بود که بعد از عرضه جنگنده پیشرفته «PAK FA» برنامه ساخت این جنگنده لغو شد.
و اما جنگنده بعدی متعلق به روسیه و سوخو«T-50» است.جنگنده نسل پنجمی که اولین پرواز خود را در ژانویه 2010 انجام داد و اینک در مرحله آزمایش نهایی است. به گفته ارتش روسیه، تا چندی دیگر 12 فروند از این جنگنده برای پروازهای آزمایشی ارائه میشوند و عرضه کلی آن در سال 2020 آغاز خواهد شد.
جنگنده چهارم نیز متعلق به روسیه و در پاسخ به ساخت جنگنده «رپتور» آمریکا بود که «PAK FA» یا (Prospective Airborne Complex of Frontline Aviation)) نام دارد .
بر این اساس، هند از طراحی این جنگنده برای ساخت جنگندههای نسل پنجم خود استفاده خواهد کرد.
جنگنده سوم که البته به خاطر عملکرد ضعیفش مورد انتقاد نیز قرار گرفته و نامی از آن در این گزارش برده نشده است و تنها با توجه به زیرنویس تصاویر شاید آن را تشخیص داد متعلق به انگلیس است که هم در نیروی هوایی، دریایی و یگان تفنگداران دریایی این کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
رتبه دوم متعلق به «اف-35» ساخت آمریکا است و قرار است جایگزین جنگندههای «اف-16» برای آمریکا و دیگر متحدان این کشور شود.
پیشبینی میشود 250 فروند از این جنگنده تولید شوند. نیروی هوایی و تفنگداران دریایی آمریکا استفاده از اف-35 را آغاز کرده اند و نیروی دریایی این کشور نیز تا قبل سال 2018 از آن استفاده می کند.
و سرانجام در رتبه نخست «اف-22» جنگنده چند منظوره ساخت آمریکا است که قرار است به تدریج جایگزین جنگندههای «اف-15» شود.
18 فروند از جنگنده اف-22 اینک در خدمت 11 یگان شکاری نیروی هوایی آمریکا قرار دارند. این هواپیما به هیچ عنوان به خارج از این کشور صادر نشده است.