گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛ دیروز در اخبار شنیدیم که معاون اول رئیس جمهور از کاهش تورم به عنوان یک اقدام مثبت یاد کرده اند. اما خوب بود که از سیاستی که برای اینکار در نظر گرفته اند هم سخن می گفتند تا مردم عزیز از جزئیات ماجرا مطلع شوند، سیاستی که دولت اتخاذ کرده این بوده که با افزایش نرخ بهره بانکی، پول ها را به سمت بانک روانه داشته و با ایجاد رکودی بی سابقه، تورم کاهش پیدا کند، تولید رونق خود را از دست داده و بیکاری سر به فلک کشیده است،
نمی دانیم آمار افراد شاغل را جناب جهانگیری از کجا آورده اند اما طبق آمارهای رسمی در این دولت با کاهش 400 هزار نفری اشتغال در کشور مواجه شدیم؛ البته این آمار به این صورت است که تفاضل شغل های ایجاد شده و شغل های از دست رفته را نشان می دهد. یعنی در مجموع در این دولت 400 هزار نفر بیکار شده اند که این آمار وحشتناکی هست، کم شدن اشتغال، خود منجر به بحران های اجتماعی خطرناک در سطح جامعه می شود
جناب جهانگیری از رونق فاز های پارس جنوبی سخن گفته اند، خوشبختانه یک جا دیدگاه خام فروشی به کمک دولت آمد، دولت برای گسترش خام فروشی و نیاز به تولید نفت، با انرژی بیشتری به فاز های پارس جنوبی پرداخت که در نهایت منجر به افزایش تولید نفت و خام فروشی شد، همین جا هم می بینبم اگر دولت در جایی خواسته انقلابی عمل کند و برای هدفی که می خواهد به آن برسد تلاش کند می بینیم که موفق می شود، هرچند خام فروشی در نهایت به ضرر کشور است اما حرف بنده اینجاست که ای کاش دولت در مسائل دیگر هم این چنین اهتمامی داشت آن وقت قطعا می توانست خود را به عنوان یک دولت موفق معرفی کند.
ایشان حتما می دانند که نرخ رشد اقتصادی کشور، متاثر از نرخ رشد چند حوزه مثلا نرخ رشد حوزه مسکن، صنعت، کشاورزی، خدمات و چند حوزه دیگر و همچنین خام فروشی نفت و گاز محاسبه می شود، به گونه ای که ضریب هرکدام در رشد اقتصادی کل تعیین و در پایان آمار رشد اقتصادی محاسبه می شود. یعنی اگر مثلا یک بخش رشد فوق العاده ای داشته باشد و بخش های دیگر کمتر رشد کند، نهایتا رشد اقتصادی کشور یک عدد بی نظیر خواهد بود. همچنین عامل دیگری که در رشد اقتصادی موثر است، توجه به وضعیت سال پایه است. که سال پایه در رشد اقتصادی دولت، سال 94 تعیین شده است. با توجه به این قضیه، دولت اگر در یک سال، اشتباهات کمتری نسبت به سال قبل داشته باشد رشد اقتصادی حاصل می شود.
اگر نگاهی به وضعیت رشد اقتصادی حوزه های مختلف بیندازیم به آمار جالبی دست پیدا می کنیم. به عنوان نمونه رشد مسکن منفی 9.4درصد، رشد صنعت 3.4 درصد و رشد کشاورزی 5.9 درصد بوده است. بخش جالب این آمار نیز اینجاست که رشد بخش نفت و گاز 74 درصد بوده که تنها دلیل آن گسترش خام فروشی و افزایش تولید نفت در 6 ماهه اول امسال نسبت سال پایه که سال 94 است، می باشد.
این نرخ رشد قطعا در سال آینده کاهش چشم گیری دارد و حتی ممکن است با نرخ رشد منفی مواجه شویم. چون این نرخ درون زا نبوده و ابعاد بیرونی دارد و ثابت بودن میزان تولید نفت در سال 96 نسبت به سال پایه که 95 می باشد، قاعدتا سهم 74 درصدی نفت و گاز را از نرخ رشد خارج می کند.
همچنین باید توجه داشت که افزایش نرخ رشد اقتصادی، در گسترش رفاه عمومی باید موثر باشد و چون این عدد فعلی، عدد واقعی نیست و بر فروش بسیار زیاد نفت استوار است لذا می بینیم که تغییری در میزان رفاه جامعه به وجود نیامده است.
در پایان از آقای جهانگیری به عنوان رئیس کارگروه اقتصاد مقاومتی کشور خواهشمندیم که اگر اعتقاد دارند این دولت، یک دولت جوان بوده، در ماه های منتهی به اتمام دولت یازدهم، فکری به حال تولید و اشتغال کنند، توجه به این دوحوزه رشد اقتصادی را هم واقعی تر می کند.
واقعیت این است وقتی آقای نعمت زاده در جلسات خوابشان می برد، معلوم است که امروز با تعطیلی 60 درصدی ظرفیت تولید کشور مواجهیم.
علی امینی- مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.