اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، نشست خبری با عنوان کارگاه آموزشی بین المللی مدیریت خشکسالی و کنترل بیابان زدایی، امروز در ساختمان شورای مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور رئیس دانشگاه و مدیر تحقیقات آموزش کشاورزی خراسان رضوی، برگزار شد.
محمد کافی در این نشست، اعلام کرد: از اول تا سوم خرداد ماه امسال، کارگاه آموزشی بین المللی مدیریت خشکسالی وکنترل بیابان زدایی با همکاری استانداری و مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی در دانشگاه فردوسی مشهد با حضور ۲۲ کشور عضو جنبش غیر متعهدها برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به این موضوع که موضوع اصلی کنفرانس اقلیمی است و تا کنون در کشورهای متعددی برگزار شده و اولین مرتبه است که میزبانی آن به ایران رسیده، افزود: ۲۰کشور امسال متقاضی میزبانی این کنفرانس بودند که در نهایت دانشگاه فردوسی با تلاش های بسیار موفق شد این میزبانی را از آن خود کند.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص دلایل برگزاری این کنفرانس در مشهد، خاطرنشان کرد: بین المللی کردن دانشگاه فردوسی که از اهداف سند بلند مدت آن است، انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام و وجود اقلیم خشک و نیمه خشک خراسان از جمله دلایل برگزاری این کنفرانس در مشهد است.
کافی، با اشاره به این مطلب که برگزاری این کنفرانس با مرکز علم و فناوری کشورهای جنبش غیرمتعهد است، افزود: این مرکز ۴۸ عضو دارد که تاکنون نمایندگان ۲۲کشور برای حضور در کنفرانس اعلام حضور کرده اند، لازم به ذکر است که بخش عمده هزینه برگزاری کنفرانس با مرکز علم و فناوری می باشد و دانشگاه تنها هزینه میزبانی را برعهده دارد و به ازای هر نفر، دو میلیون تومان هزینه خواهد شد که این مقدار را نیز NGOها متقبل شده اند.
وی، بیان داشت: در این کنفرانس کارشناسان کشورها و دانشگاه های داخلی و خارجی حضور دارند که به تبادل تجربه و نظر خود در زمینه اقلیمی خواهند پرداخت، ما نیاز داریم که از تجربیات یکدیگر استفاده کنیم، البته باید این تجربیات را ابتدا بومی و بعد اجرایی کرد.
کافی به تاثیرات گرمایشی زمین و آلودگی آن در تخریب محیط زیست اشاره کرد و گفت: وقتی مهاجرت به شهرها افزایش می یابد، از نظر اقتصادی نیز مشکلات به وجود می آید؛ بنابراین امیدواریم که گفتمان مدیریت نیازهای اقلیمی در این کنفرانس در سطح منطقه و ملی نهادینه شود.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، در خصوص برنامه های این کنفرانس، خاطرنشان کرد: محور اصلی کنفرانس امسال خشکسالی است و برنامه بازدید از خراسان را جهت آشنایی میهمانان با اقلیم استان در دستور کار داریم و دستاوردهای این کنفرانس در آخر به صورت کتاب جمع اوری و منتشر میشود.
کافی در پایان یادآور شد: در پایان کنفرانس قطعنامه ای صادر خواهد شد که در اسناد کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها نهادینه می شود.
زمینها و خاک های شور و نیمه شور امروز از مشکلات خراسان است
در ادامه نشست رئیس مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي با یاداوری این نکته که کشور در کمربند خشکی است و یک سوم ایران خشک و بیابانی است، گفت: 35.5 درصد استان در اقلیم فرا خشک، ۲۹.۵ درصد در اقلیم خشک، 11هزار میلیون هکتار استان بیابانی، 950 هزار هکتار شن زار و 1.6میلیون هکتار کویری است که شرایط این اقلیم ها مرتبط با آب است.
مویدی خاطرنشان کرد: تعداد چاههای بهره برداری شده بعد از 40سال از 47حلقه به 470حلقه رسید، یعنی میزان برداشت از منابع پنج برابر شده است.
وی، بیان داشت: زمینها و خاک های شور و نیمه شور امروز از مشکلات خراسان است که به صورت نقطه ای وجود دارد و زمین های خوب مجاور خود را مورد تهدید قرار می دهد، بنابراین بحث بیان زایی اهمیت بسیاری پیدا می کند.
رئیس مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي متذکرشد: ۳۵درصد زمین های کشاورزی استان در درجات شوری مختلف می باشند که از این تعداد ۲۵درصد زمین ها شور هستند که۱۰درصد شوری اراضی بیش از حد نرمال است.
وی با اشاره به این مطلب که اکنون تربت حیدریه، طرقبه، شاندیز، کلات و قوچان از شهرهای نیم خشک خراسان رضوی می باشند، گفت: شهرستانهای بردسکن، تایباد، خواف، گناباد فرا خشک هستند.
مویدی در ادامه به وضعیت بحرانی بارندگی خراسان رضوی اشاره و خاطرنشان کرد: متوسط سالانه بارندگی استان نسبت به کل کشور ۲۰۰ میلیمتر است در حالی که میزان تبخیر آب دو هزار میلیمتر است.
وی افزود: 6.4 درصد آب تجدید شونده داریم که این وضعیت نسبت به ۱۸درصد آب که بهره برداری می شود، خوب نیست.
رئیس مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي در ضمن سخنان خود با بیان این موضوع که ۳۲درصد کسری آب مخازن از آب زیر زمینی کشور است و این رقم مطلق به خراسان رضوی است، متذکر شد: سهم وابستگی آب کشاورزی جهان از آب زیر زمینی ۲۰درصد، که این رقم در ایران ۵۰ درصد است و در خراسان رضوی به خاطر اقلیم خشک و نیمه خشک آن، ۸۵ درصد است.
وی، بیان داشت: با توجه به سخنان گفته شد در خصوص وضعیت اقلیمی و مشکلات محیطی خراسان برگزاری کنفرانس بین المللی مدیریت خشکسالی و کنترل بیابان زدایی ضروری است و با توجه به تعداد کشورهای شرکت کننده در آن می توان از تجربیات تمامی آنها در مدیریت خشکسالی و بیابانی و کم آبی استفاده کرد.
مویدی، در ادامه سخنان خود، متذکر شد: تا کنون ۴۰ طرح پژوهشی در زمینه بیابان زایی برای ارائه در کنفرانس انجام شده است.
رئیس مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي خراسان رضوي، با یادآوری این که تا کنون مرکز علم و فناوری سازمان جنبش عدم تعهدها کنفرانس های متعددی در زمینه طبیعت در کشورهای عضو این جنبش برگزار کرده است، افزود: امسال ۲۰کشور متقاضی برگزاری این کنفرانس در کشور خود بودند که دانشگاه فردوسی، توانست این میزبانی را بگیرد.
وی، تاکید کرد: بحث اصلی سمینار اقلیم است و ما موفق شدیم که عنوان آن را با توجه به نیاز استان تغییر بدهیم.
مویدی در ادامه سخنان خود، در خصوص اقدامات مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی خراسان رضوی، گفت: برنامهای جامع با محوریت بحران آب تدوین کرده ایم و همچنین برای مدیریت خشکسالی با دانشگاه فردوسی برنانه ریزی مشترکی انجام داده ایم.