اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتمام زمان چهار ساله دولت یازدهم فرصت مناسبی جهت تحلیل میزان موفقیت ایشان در زمینه مختلف اقتصادی، سیاسی، دانشگاهی، اجتماعی و ... می باشد. در گزارش ضمن بازخوانی اجمالی عملکرد دولت در حوزههای مختلف دانشگاهی به بررسی حواشی و مشکلاتی میپردازیم که دولت یازدهم در چهار سال گذشته برای دانشگاهیان به وجود آوردهاست.
کاهش شتاب رشد علمی؛ حاصل حاشیههایی که از متن پررنگتر میشوند
رسالت اصلی دولت در فضای دانشگاهی، برنامهریزی و اقدام برای پیشرفت علمی کشور است. تلاش جهت رشد شتاب علمی کشور که سالها به شکل فزآیندهای رو به رشد بود، وظیفه اصلی دولت در بخش آموزش عالی است؛ اما به گفته وزیر علوم دولت یازدهم، شاهد «کاهش شتاب رشد علمی کشور» بودهایم؛ به طوریکه فرهادی در سال گذشته گفت: در سال 2015 نسبت به سال 2016 رشد علمی کشور 11.5 درصد بود که پس از روسیه در جایگاه دوم قرار داشتیم، بنابراین رشد علمی در کشور همچنان رو رشد است، اما شتاب آن کاهش یافتهاست.
نظری توکلی، عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی درباره علل کاهش شتاب رشد علمی کشور در سالهای اخیر میگوید: وقتی حاشیهها پررنگ شد، متن فراموش میشود و شتاب رشد علمی کشور فروکش میکند.
صنعت علمی کشور قربانی ترس از کدخدا
نگاه به بیرون دولتمردان در عرصه علمی و فناوری نیز باعث بروز مشکلات جدی برای کشور و دانشمندان شدهاست. نیمهتعطیل شدن صنعت هستهای کشورر و اخراج دانشمندان هستهای از سازمان انرژی اتمی باعث کوچ برخی و خانه نشینی برخی دیگر از این دانشمندان شد و همین امر صدمات جدی در بخش هستهای به کشور وارد آورد.
بتن ریزی در راکتور اراک جدای از ابعاد فنی که در پی داشت اثرات روانی فراوانی در جامعه علمی کشور بر جای گذاشت، یاس و نا امیدی دانشمندان صنعت هستهای که به دیگر بخشهای علمی و فناوری سرایت کرد، بزرگترین ضربه برجام بود و توانست تا حدودی انگیزه کار و فعالیت را از محققان کشور بگیرد. شاید بتوان گفت ثمره این ناامیدی و رخوت را به راحتی میتوان در کاهش رشد شتاب علمی کشور دید. تعطیلی صنعت هستهای به عنوان یکی از مهمترین نمادهای خودباوری و پیشرفت علمی کشور صدمات جبران ناپذیری به روحیه دانشمندان دیگر حوزه ها نیز وارد کرد.
بهمن 93، حسن روحانی برای آخرین بار دستور پرتاب ماهواره فجر را صادر کرد تا آغازی باشد بر شروع تعطیلی پیشرفتهای صنعت هوافضا. در این مدت 40 نفر از متخصصان صنعت فضایی به آمریکا و اروپا رفتهاند، حتی امارات متخصصان ما را جذب میکند و در حال راه اندازی صنعت فضایی است. موضوع صنعت هوافضا و پیشرفت حیرتانگیز دانشمندان ایرانی در این صنعت که موجی از شگفتی را در دنیا به راه انداختهبود نیز از گزند برجام و وادادگی دولتمران در برابر اخم ابرقدرتها در امان نماند و از ترس ابر قدرتها، جلوی پرتاب ماهواره آمادهی پرتاب شریفست که ساخته دانشجویان و اساتید ایرانی بود، گرفتهشد.
کار به جایی رسید که حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: برای ما تردیدآمیز است که موشک ماهوارهبر که دارای اهداف غیرنظامی است با تشر آمریکا به انبار برود! تا کی باید باج دهیم و کوتاه بیاییم.
شاطرزاده، مسئول اسبق بخش بین الملل سازمان فضایی نیز اظهار داشت: بحث فضایی فقط به برجام مربوط نمیشود و دولت یازدهم هم علاقهای به آن ندارد. در بهمن 94 مصوبه شورای عالی اداری باعث از هم پاشیدن سازمانهای فضایی و مجموعههای فضایی از یکدیگر شد و این کار کل مجموعه را تحت تاثیر قرار داد. متاسفانه بودجهای که در سال 92 و 93 به سازمان فضایی دادهشد از بودجه باشگاه پرسپولیس و استقلال کمتر بود.