در پی برخورد خشونتآمیز نیروهای امنیتی ترکیه با معترضان در واشنگتن دی سی، وزارت امور خارجه آمریکا سفیر این کشور را فراخوانده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، یک مقام رسمی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه (28 اردیبهشت 96) گفت: «فراخوانده شدن سردار قلیج سفیر ترکیه به وزارت خارجه و ملاقات وی با توماس شانون، معاون امور خارجه را تأیید میکنیم.»
این مقام رسمی افزود: «برخورد نیروی امنیتی ترکیه (با معترضان) در اوایل هفته جاری بسیار ناراحتکننده بود.»
وی افزود: «وزارت خارجۀ آمریکا مراتب نگرانی شدید خود را از این رویداد ابراز کرده و تحقیقات گستردهای که به ما اجازه میدهد عوامل مقصر را شناسایی کنیم، بسیار حائز اهمیت است.»
این سرکوب اوایل چهارشنبه زمانی روی داد که معترضان در مقابل محل سکونت سفیر ترکیه که اردوغان نیز پس از دیدار با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید، در آنجا اقامت کرد، تجمع کردند.
این اعتراضات آرام زمانی به درگیریهای خشونتآمیز گرایید که گروهی از هواداران اردوغان به مخالفان وی که علیه او شعار سر میدادند، حمله ور شدند.
این درحالی بود که همزمان با این درگیری، محافظان اردوغان و دیگر کارکنان امنیتی مداخله کرده و معترضان را با خشونت مورد ضربوجرح قراردادند.
به گزارش پلیس واشنگتن دی سی دستکم 11 تن در این درگیریها مجروح و دو تن بازداشت شدند. به گفتۀ این منابع، دو تن از عوامل اطلاعاتی آمریکا نیز در این درگیریها موردحمله قرار گرفتند.
پلیس آمریکا این اقدام را «حملهای وحشیانه» علیه معترضان صلحجو توصیف کرد.
وزارت خارجه آمریکا نیز چهارشنبه در بیانیهای با محکوم کردن این خشونت از آن به عنوان اقدامی نامناسب نام برد.
در این بیانیه آمده است: «خشونت هرگز واکنشی مناسب به آزادی بیان نبوده است و ما از حق آزادی بیان مردم و برگزاری اعتراضی مسالمتآمیز حمایت میکنیم.»
درپی این رویداد سناتور جمهوریخواه جان مککین و برخی از سناتورهای دیگر با ابراز خشم خود، اخراج سفیر ترکیه در آمریکا را خواستار شدند.
در همین حال سفارت ترکیه مدعی شد این معترضان با اعضای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) در ارتباط بودهاند و این اعتراضات «غیرقانونی» و «تحریکآمیز» بوده است.
سفارت ترکیه یادآور شد که محافظان و نیروهای امنیتی ترکیه در دفاع از خود در مقابل افرادی وارد عمل شدهاند که «به شکل خشونتآمیزی قصد تحریک شهروندان آمریکایی را داشتند که برای خوشامدگویی به رئیسجمهور گردهمایی مسالمتآمیزی برگزار کرده بودند.»
خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز مقامهای رسمی و پلیس واشنگتن دی سی را در این زمینه مقصر دانسته و میگوید واکنش «نامناسب» آنها به این خشونت منجر شده است.
تصاویر تلویزیونی منتشرشده از این درگیری نشان میدهد که شماری نامشخص از نیروهای پلیس با برخی از محافظان امنیتی ترکیه که با خشونت سرگرم ضربوجرح مردم هستند، درگیر میشوند.