به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه هافینگتون پست آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد اگر آمریکا از توافق نامه پاریس خارج شود، رقبایی همانند چین، روسیه و ایران خلاء ایجاد شده را در این معاهده که در ارتباط با اقتصاد مبتنی بر انرژی پاک و اقدام در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی است پر خواهند کرد.
گوترش که در ماه ژانویه نهمین دبیرکل سازمان ملل متحد شد در سخنانی در دانشگاه نیویورک گفت: کشورهایی که خودشان را منزوی می کنند و در مقابله با تغییرات آب و هوایی ناکام می مانند، سبب می شود شهروندانشان، در عصری که مناقشات به شکل فراینده ای جهانی شده اند، در شرایطی با ایمنی کمتر قرار بگیرند.
او حملات تروریستی همانند حمله این ماه در منچستر انگلیس را نمونه ای از این مناقشات توصیف کرد.
گوترش گفت: «اگر کشوری تصمیم بگیرد کنار بکشد، می توانم تضمین دهد که کشور دیگری جای آن را خواهد گرفت.» او همچنین گفت: «اگر شما یک جای خالی را برای دیگران به جا بگذارید، ممکن است سبب ایجاد مشکل برای امنیت داخلی خودتان شوید.»
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا طی کارزار انتخاباتی خود در سال گذشته وعده داد از توافق نامه پاریس خارج خواهد شد و به نظر می رسد به سوی خارج شدن از این معاهده متمایل شده است. روز شنبه، او در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که این هفته پس از پایان نخستین نشستش با گروه هفت کشور صنعتی کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و انگلیس تصمیم نهایی را در این باره اتخاذ خواهد کرد.
مقامات کاخ سفید تأکید کردند رئیس جمهور آمریکا هنوز در این باره تصمیم گیری نکرده است.
آمزیکا آماده خروج از معاهده پاریس
اما شنبه شب، شرکت رسانه ای اکسیوس گزارش داد رئیس جمهور آمریکا به افراد معتمد خود گفته است که آماده خروج از معاهده پاریس است.
ترامپ روز سه شنبه با اسکات پرویت مدیر سازمان محافظت از محیط زیست آمریکا که از حامیان قاطع خروج از این معاهده محسوب می شود دیدار و درباره طرح هایش با او گفتگو کرد، که این اقدام نیز نشانه دیگری درباره خروج آمریکا محسوب می شود.
خروج از معاهده پاریس سبب خواهد شد آمریکا همراه با سوریه و نیکاراگوئه به یکی از سه کشوری تبدیل شود که عضو این توافق نامه نیستند.
با این حال، گوترش از مقامات شهرها، ایالت ها و شرکت های آمریکایی خواست «همچنان به معاهده پاریس متعهد بمانند.» بیشتر چهارصد شهر، سی و هفت ایالت و هشتصد دانشگاه و حدود نیمی از همه پانصد شرکت در آمریکا، اهداف مد نظر خود را در ارتباط با انرژی پاک و کاهش گاز دی اکسید کربن دنبال می کنند. و بر اساس نظرسنجی این ماه هافینگتون پست و موسسه یو گاو YouGov، این معاهده از حمایت قاطعانه عمومی در آمریکا برخوردار است و شصت و یک درصد آمریکایی ها از آن حمایت می کنند و می گویند کشورشان باید همچنان عضو این معاهده باقی بماند.
این در حالی است که فقط هفده درصد از خروج آمریکا از توافق نامه پاریس حمایت می کنند و بیست و یک درصد نیز می گویند در این باره مطمئن نیستند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: «کاملا واضح است که دولت ها همه چیز نیستند.»
گوترش از شرکت ها فعال در زمینه سوخت های عظیم فسیلی خواست طی یک دهه آینده به صورت فعالانه تری در انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کنند، حتی اگر دولت کنونی آمریکا به صورتی تهاجمی اقدام به ترغیب حفاری کند.
او گفت: «شرکتی همانند آی بی ام در حال حاضر در مقایسه با زمانی که رایانه های بزرگ بر صنعت رایانه مسلط بودند، بسیار متفاوت است.» او همچنین گفت: «این شرکت ها منابعی برای سرمایه گذاری و تطبیق خود با شرایط در حال تغییر، در اختیار دارند.»
چین جایگزین می شود
گوترش گفت عقب نشینی کاخ سفید از تعهدات خود در زمینه موضوعات آب و هوایی سبب می شود چین رهبری جهانی را در ارتباط با خطری بر عهده بگیرد که بر اساس گزارش نشست اقتصاد جهانی، بزرگترین تهدید برای اقتصاد جهانی محسوب می شود. چین همچنان بزرگترین کشور آلوده کننده در جهان محسوب می شود و شهرهای آن غرق در دود ناشی از کارخانه ها و نیروگاه های فعال با سوخت زغالسنگ هستند. اما این کشور برای چهار سال آینده سیصد و شصت میلیارد دلار را در بخش انرژی های تجدیدپذیر سرمایه گذاری کرده است و در ماه ژانویه طرح ها را برای احداث صد و سه نیروگاه جدید فعال با سوخت زغالسنگ، لغو کرد.
دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به این که مناطق تولید کننده زغالسنگ در چین در حال حاضر با موضوعاتی در ارتباط با نیروی کار و از دست دادن فرصت های شغلی در بخش معدن رو به هستند، گفت: «چین احتمالا در حال حاضر بزرگترین کشور در جهان محسوب می شود که یک راهبرد شفاف و طولانی مدت را در پیش گرفته است.» او همچنین گفت: «چین چند سال پیش بر روی اقتصاد خاکستری سرمایهگذاری کرده بود. این روند در این کشور تغییر یافته است و آنها در حال سرمایهگذاری بر روی اقتصاد سبز هستند.»
چند هفته پس از اقدام دولت ترامپ در کاهش بودجه صندوق تحت مدیریت سازمان ملل متحد برای کمک به کشورهای فقیرتر برای ایجاد زیرساخت های مرتبط با انرژی پاک، چین وارد عمل شد. شی جین پینگ رئیس جمهور چین در سخنانی در این ماه وعده داد نهصد میلیارد دلار را در بخش زیرساخت ها در خارج و سرمایهگذاری جدی در طرح های انرژی پاک در کشورهای در حال توسعه اختصاص می دهد.
شی در مراسم افتتاحیه نشست «یک کمربند، یک جاده» که صد و سی کشور در آن حضور داشتند، گفت: «ما ایجاد یک ائتلاف بین المللی را برای توسعه سبز طرح یک کمربند یک جاده پیشنهاد می کنیم، و از کشورهای دخیل در این طرح در تطبیق خود با روند تغییرات آب و هوایی حمایت می کنیم.» چین امیدوار است بتواند با اجرای این طرح، یک شبکه عظیم تجاری را ایجاد کند.
چین تقریبا اقدامات قابل توجهی را در کشورهای در حال توسعه در آفریقا انجام داد و در آنجا شصت میلیارد دلار را برای سرمایهگذاری در بخش زیرساختی صرف کرد.
گوترش گفت چین به عنوان ابرقدرتی که زمانی منزوی بود، باید تلاش های داخلی خود را برای انرژی های پایدار در کشورهای دیگر نیز گسترش دهد.