اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام ساداتینژاد، مدیر مرکز هم اندیشی اساتید دانشگاهها؛ « رهبر معظم انقلاب در دیدار دانشجویان از اصطلاح «آتش به اختیار» استفاده نمودند و بعداز آن در محافل و مجامع اعم مجازی غیر مجازی بازار تفسیر و تحلیل در فهم مسئله ای این عبارت بسیار داغ گردیده است.
چنانکه قبلا نیز در مورد برخی از تعبیرهای معظم له مانند نرمش قهرمانانه نیز معرکه ای از تفسیر ها اعم از صواب و نا صواب به وجود آمد.
به نظر می رسد برای درک صحیح مقصود رهبری معظم انقلاب از این واژه باید به چند نکته کلیدی توجه کرد.
برخی با برداشتی بسیار سطحی این اقدام رهبری را دعوت به هرج و مرج طلبی در برابر دولت و نشانه نوعی واکنش پس از انتخابات تلقی نموده اند. که این برداشت مطلقا با سیره معظم له به عنوان عالی ترین مقام نظام جمهوری اسلامی که باید حافظ و ضامن حفظ وحدت و یک دسته گی جامعه اسلامی ایران باشد و همواره در طول نزدیک به سه دهه رهبری برآن تاکید نموده اند منافات دارد و امکان ندارد که حتی در صورتی که یک مسئول از نظام جمهوری اسلامی در وضعیت ضعف باشد به دنبال این هرج و مرج طلبی در کشورش باشد چه رسد به اینکه رهبری حکیم و فرزانه و در موقعیت و جایگاه مقتدرانه باشد بنابراین مطلقا این فرض باطل است و امراض و اهداف سیاسی خاص در آن متصور است.
برداشت دوم: این قبیل توصیهها در راستای وظایف رهبری امت اسلامی موجّه دانستند و آن را براساس ادله زیر تفسیر می نماید.
الف- خطابهای رهبری در طول سالیان گذشته مانند امام راحل همراه شامل دو گروه گردیده است، توصیه به مسئولان و مقامات رسمی و روش و توصیه امام (ره) به مردم و گروهها و جریانات سیاسی.
این خطاب رهبری به دانشجویان از دسته دوم بوده که مطلقا هدف خاص خود را دنبال می نماید و در سالهای گذشته نیز مقام معظم رهبری به دانشجویان توصیه های را داشته اند؛ مانند آنکه شما افسران جوان جنگ نرم هستید و تعبیر ایشان به آتش به اختیار دقیقا در همان راستا و متناسب با آن مسئولیت که یک افسر جوان در جنگ نرم دارد می تواند تفسیر گردد.
و نقطه محوری در این دستور به معنای احساس مسئولیت، جوشش و خروش برای کار و منتظر دستور از بالا و آیین نامه و بخشنامه نبودن است چنانکه امام راحل نیز در وصیتنامه خود می فرماید: وصیت اینجانب به جوانان عزیز در دانشسراها و دبیرستان ها و دانشگاه هاآنست خودشان شجاعانه در مقابل انحرافات قیام نمایند تا استقلال و آزادی خود و کشورو ملت خودشان مصون باشد.
ب- در نظام اسلامی آحاد مردم به دلیل فریضه امر به معروف و نهی از منکر دارای مسئولیت نظارت همگانی هستند.
این مسئولیت هیچگاه تعطیل نمیگردد ولی شرایط انجام آن در زمان موجود حکومت اسلامی و فقدان آن متفاوت خواهد بود.
آنگونه که در منابع دینی آمده است: شرایط امر به معروف و نهی از منکر در مراتب عملی باید از زمان وجود حکومت دینی توسط حاکمیت انجام گردد ولی مراحل دیگر آن هیچگاه تعطیل بردار نخواهد بود.
آیا مفهوم آتش به اختیار یعنی مجوز برای ورود افراد به حوزه های حاکمیت است مانند اجرای حدود اسلامی آنهم به نظر از صدور ذیل بیانات مقام معظم رهبری و سایر قرائتی در سخنرانی معظم له استنباط شود آتش به اختیار هیچگاه به معنای دخالت در وظایف خاص حاکمیت نیست چراکه در این تداخل موجب آشفتگی و بحران اجتماعی سیاسی خواهد گردید.
این اصطلاح شامل عرصهای از وظایف همگانی است که در تضاد با مسئولیت ارکان حاکمیت نیست بلکه در راستای تقویت آن و اقامه امور تعطیل شده است. لذا هیچگاه نباید چنین استنباط گردد که اتفاقاتی از قبیل اقدامات خودسرانه و برخلاف منافع ملی قرار است از این به بعد مجاز گردد.
آتش به اختیار یعنی فعالیت های در راستای آرمان های انقلاب مانند چمران و باکری پیشگام در دفاع از ارزش های انقلاب و نظام اسلامی. آتش به اختیار یعنی عدم آرام و قرار برای انجام وظایف و مسئولیت در مسیر آرمان های اصلی انقلاب و نظام اسلامی»