به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، فواد ایزدی عضو هیات علمی گروه مطالعات آمریکای دانشکده مطالعات جهان، دانشگاه تهران در بخش دوم سخنان خود در همایش «ایالات متحده، حقوق بشر و گفتمان سلطه» پیرامون « دموکراسی آمریکایی و گسلهای حقوق بشری» گفت: انتخابات ریاست جمهوری اخیر در آمریکا، انتخاباتی منحصر به فرد بود و این امر از مناظره های انتخاباتی بین دو کاندیدای دو حزب مسلط بر نظام سیاسی آمریکا کاملا مشهود است. این انتخابات علاوه بر نمایان کردن واقعیت انحطاط اخلاقی سردمداران آمریکایی، نشان از نوعی بیداری در جامعه آمریکا نسبت به کاستیهای حقوق بشری در آمریکا دارد.
وی ادامه داد: آمارهای مؤسسه افکارسنجی «پیو» نشان میدهد که اکثریت قریب به اتفاق مردم آمریکا نسبت به نظام سیاسی- اقتصادی خود بیاعتمادند و بر این باورند که این نظام، منافع مردم عادی را قربانی منافع سرمایه سالاران میکند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: وضعیت کنگره نیز نزد افکار عمومی مردم آمریکا مشابه است به طوری که در آخرین آمار موسسه گالوپ، 76 درصد مردم آمریکا از عملکرد کنگره راضی نیستند. مطالبات مردمی برای تغییرات ساختاری درا ین نظام نشانگر این بیداری در آمریکا است.
ایزدی به انتخاب ترامپ در آمریکا اشاره کرد و تصریح کرد: با وجود همه شواهد مبنی بر انحطاط اخلاقی ترامپ، میلیونها آمریکایی او را به عنوان یک فرد ضد سیستم، بر گزینه دیگر ترجیح دادند. جنبشهای تی پارتی و اشغال وال استریت در سالهای اخیر نیز نشان از یک تقاضای عمومی در طیفهای مختلف سیاسی آمریکا برای تغییر دارد.
* کلینتون و ترامپ دو روی سکه دولاراکراسی: جنگ قدرت میلیاردرها
این استاد دانشگاه یادآور شد: انتظار مردم آمریکا از محدود شدن نقش پول در سیاست کشورشان کاملا مغایر با روند واقعی سیاست در این کشور بوده و در حال حاضر، دموکراسی آمریکایی به صورت فزاینده ای بر مبنای سیاست پول استوار است به طوری که نقش مردم عادی در هر انتخابات کم رنگ تر از انتخابات گذشته است.
وی ادامه داد: منتقدین بر این عقیدهاند که بدون تغییرات ساختاری در سیستم سیاسی آمریکا، بحران کنونی دموکراسی در این کشور روز به روز وخیمتر خواهد شد و بیش از پیش منجر به شکلی از «دموکراسی مدیریت شده» و «خودکامگی وارونه» خواهد شد.
* دولاراکراسی و بی اعتمادی مردم آمریکا
ایزدی تاکید کرد: بر اساس نظرسنجیهای موسسه آمریکایی افکارسنجی «پیو» که بین 27 اوت تا 4 اکتبر 2015 انجام شده بود، یعنی یک سال پیش از انتخابات، مردم آمریکا به شدت نسبت به دولت، سیاست و رهبران منتخب کشور خود بدبین و بیاعتماد بودند.
وی گفت: تأثیر پول در انتخابات یکی از دلایل مهمی است که اکثریت قریب به اتفاق پاسخ دهندگان به نظرسنجی از هر دو حزب سیاسی معتقدند که دولت به وسیله ذینفعان بزرگ اقتصادی اداره میشود و نه برای منافع همه مردم.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به مشکل نژادی و مسئله خشونت در آمریکا، اظهار داشت: مسائل مربوط به نابرابری و تبعیض نژادی در آمریکا بیش از آن است که در مناظرههای انتخاباتی آمریکا توسط دو کاندیدا مطرح شد.
وی افزود: امروز شکاف میان افراد خیلی ثروتمند و بقیه در آمریکا بیشتر از هر زمانی است، یک دهم درصد خانوادههای آمریکایی، ثروتی تقریبا برابر با ثروت 90 درصد پایین جامعه دارد.
ایزدی ادامه داد: آمار یونیسف نشان میدهد میزان فقر در میان کودکان آمریکایی نیز بیش از دیگر کشورهای توسعه یافته است. به گزارش دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه کلمبیا، نیمی از کودکان آمریکایی یا زیر خط فقرند یا نزدیک خط فقر هستند.
این استاد دانشگاه گفت: گرسنگی یکی از شاخصهای فقر در آمریکاست. به گزارش موسسه اطلاع رسانی درباره گرسنگی در جهان، در سال 2015 ، حدود 42.2 میلیون آمریکایی از گرسنگی رنج میبردند. در این میان، 6.3 میلیون خانوار از گرسنگی شدید رنج میبردند.
به گفته ایزدی شکاف ثروت میان سفیدپوستان و رنگین پوستان به خصوص سیاهان نیز حاکی از نابرابری نژادی است.
وی تصریح کرد: بر اساس سایت برنی سندرز، اقلیتهای نژادی به خصوص سیاهان در آمریکا از سه نوع بیعدالتی نژادی رنج میبرند؛ خشونت فیزیکی، خشونت سیاسی و خشونت قضایی. علاوه بر رفتارهای خشن تبعیض آمیز گروههای نژادپرست در آمریکا از جمله قتلهای نژادپرستانه، آمریکاییهای آفریقایی تبار از خشونت فیزیکی دولتی رنج میبرند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: نابرابری، تبعیض و خشونت همیشه بخشی از واقعیت آمریکا بوده است. نتیجه همه این نابسامانیها، نابرابریها، تبعیضها و خشونتها بیاعتمادی مردم نسبت به ساختار و کنشگران سیاسی آمریکا و تقاضای عمومی برای تغییر است. این نگاه مردم آمریکا نشان میدهد که یک نوع بیداری در آمریکا در حال وقوع است.
وی گفت: در انتخابات اخیر، بسیاری نارضایتی خود از وضعیت موجود را با روی آوردن به کاندیداهایی که به وضوح بیشتر گسلهای جامعه آمریکا را مورد نقد قرار میدادند یعنی ترامپ و سندرز ابراز کردند.
ایزدی در خاتمه با بیان اینکه ترامپ به عنوان کاندیدای ضد ساختار موجود، توانست میزان قابل توجهی از آراء مردم آمریکا را به خود جلب کند، اظهار داشت: مسلما آینده آمریکا حرکتهای اعتراضی بیشتری را در بر خواهد داشت.