روزنامه آمریکایی در مطلبی نوشته برخی از مشاوران «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا قصد دارند ایران را به ابطال توافق هستهای این کشور با گروه ۱ + ۵ (برجام) تحریک کنند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک روزنامه آمریکایی در مطلبی روز سهشنبه نوشته برخی از مشاوران «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا قصد دارند ایران را به لغو توافق هستهای این کشور با گروه ۱ + ۵ (برجام) تحریک کنند.
«نیویورکتایمز» با اشاره به گزارشهایی که مدعی هستند «دونالد ترامپ» روز دوشنبه تلاش کرده از اقدام رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا برای اعلام پایبندی ایران به برجام جلوگیری کند نوشته است: «برخی از مشاوران ترامپ استدلال میکنند که اگر آنها بتوانند ایران را تحریک کنند تا این کشور طرف نقضکننده توافق باشد، ایالات متحده در موضع قدرتمندتری قرار خواهد گرفت.»
مقامهای آمریکایی پیش از این گفتهاند «دونالد ترامپ» قبل از تصمیم به اعلام پایبندی ایران به توافق هستهای با گروه ۱ + ۵، قصد داشت عدم پایبندی تهران به این توافق را اعلام کند.
منابع خبری روز سهشنبه جزئیات بیشتری از مراحل تصمیمگیری دولت ترامپ برای اعلام پایبندی ایران به برجام را آشکار کردهاند. به عنوان مثال بلومبرگ نوشت: «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه قصد داشت برای بار دوم، پایبندی ایران به برجام را تأیید کند.
«تیلرسون»، پیش از این یکبار دیگر در ماه آوریل، پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید، اما تهران را به اتهامات بیپایهای مانند حمایت از تروریسم متهم کرده بود.
«بلومبرگ»، نوشته بعد از تصمیم «تیلرسون»، محورهای مورد تأکید در مباحثات اعضای دولت آمریکا درباره ایران و توافق هستهای، در قالب یک سند برای آنها ارسال شد. این محورها، ایران را به حمایت از تروریسم، تلاش برای توسعه برنامه موشکی، زندانی کردن شهروندان آمریکایی و ایجاد اخلال در آزادی دریانوردی متهم میکنند.
به گفته منابع خبری، همچنین مقامهای ارشد دولت ترامپ برای تحلیلگران یک نشست توجیهی برگزار کنند. مقرر شد که وزارت خزانهداری برای راضی نگاه داشتن پایگاه هواداران جمهوریخواه، تحریمهای جدیدی علیه ایران اعلام کند.
اما بلومبرگ مینویسد: «فقط یک مشکل وجود داشت: دونالد ترامپ. رئیسجمهور، در دیدار با اعضای کابینه امنیت ملی خود، هرگز نظر خوبی نسبت به توافق هستهای اوباما نداشته است. خبر بدتر آنکه، رفتارهای منطقهای ایران، بعد از روی کارآمدن او، فقط بدتر شدهاند.»
بلومبرگ میافزاید: «طبق گفته مقامهای ارشد دولتی، همزمان با آماده شدن تیلرسون برای مطلع کردن کنگره از برجام، ترامپ جلوی آن را گرفت. او میخواست بداند که گزینههای پیش روی او چیستند و اگر تیلرسون این موضوع را اعلام نکند، چه اتفاقی رخ خواهد داد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «و برای چند ساعت روز دوشنبه اینطور به نظر میرسید که کاخ سفید قصد داشت بدون گفتن اینکه ایران برجام را نقض کرده به کنگره بگوید که نمیتواند پایبندی ایران به این توافق را تأیید کند.»
طبق مصوبههای کنگره آمریکا، این اقدام دولت ترامپ باعث آغاز روند ۶۰ روزه رأیگیری کنگره برای بازگرداندن تحریمهای ثانویه رفعشده علیه ایران میشد.
به گفته مقامهای دولت آمریکا، مانعی که در اینجا وجود داشت این بود که کنگره، و همچنین دیگر کشورهای شریک آمریکا در گروه ۱ + ۵ برای چنین تحولی آماده نبودند. ترامپ حتی برای همراه کردن اعضای کابینه، مجبور شد به طرح این موضوع بپردازد که دستگاه اطلاعاتی آمریکا معتقد است که ایران به نزدیکیهای نقض برجام رسیده، اما در کل به آن پایبند مانده است.
به نوشته بلومبرگ، ترامپ سرانجام از مطالبهاش کوتاه آمد و دولت او پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید کرد.
با وجود این، مقامهای کاخ سفید و سایر مقامهای دولت آمریکا گفتهاند که ترامپ در حال متمایل شدن به سمت برخی از مشاورانش است که وی را به سمت خروج از توافق هستهای ترغیب میکنند.
ترامپ به همین سبب، از برخی از مهمترین اعضای کابینه امنیت ملی خود دور شده است. رابرت مک مستر، مشاور امنیت ملی آمریکا و تیلرسون استدلال کردهاند که ماندن در توافق هستهای در راستای منافع امنیت ملی آمریکا است، در حالی که «استیو بانون»، استراتژیست ارشد کاخ سفید و «مایک پامپئو»، رئیس سیا از خروج آمریکا از برجام حمایت میکنند.