معاون اول رئیس جمهور گفت: شکاف نسلی در مدیریت سطوح بالای کشور زیاد شده و تا حدودی گرفتار پیری هرم مدیریتی کشور شدهایم.
به گزارش گروه سیاسی دانشجو، اسحاق جهانگیری معاون اول دولت ظهر امروز (پنجشنبه) در نخستین همایش جوانان، توسعه و تعالی ایران اسلامی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، یکی از دستاوردهای مهم و بیبدیل انتخابات را ایجاد امید و اعتماد در مردم دانست و اظهار داشت: حضور گسترده مردم در انتخابات منجر به افزایش سرمایه اجتماعی کشور که مهمترین سرمایه در اختیار مدیران است، شد و امیدوارم مدیران کشور با اتکا به این سرمایه عظیم بتوانند به مطالبات مردم پاسخگو باشند.
وی افزود: دکتر روحانی رئیسجمهور قطعاً به وعدههایی که در انتخابات به مردم، جوانان و زنان دادند متعهد است و هم شخص رئیسجمهور، هم معاون اول وی و هم سایر اعضای دولت مطالبات مردم را پیگیری خواهند کرد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با تأکید بر اینکه باید درک درستی از جایگاه و نقش جوانان در نظام و جامعه و کشور داشته باشیم، افزود: در وهله نخست باید تعیین کنیم که آیا جوانان را تهدید میدانیم و یا فرصت تلقی میکنیم.
وی ادامه داد: با همین نگاه است که مسائل و اتفاقات بعدی رخ میدهد، عدهای بر اساس همین نگاه میخواهند فرصت جوانی و دوران جوانی نه به معنای سن بلکه به معنای فکر سپری شود و جوانان به مرحله میانسالی به معنای محتاط شدن برسند.
معاون اول رئیسجمهور با یادآوری اینکه بخش اصلی هرم جمعیتی کشور را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند و این موضوع در تصمیمگیریها و برنامهریزیها تأثیر فراوان دارد، خاطرنشان کرد: وقتی جمعیت غالب در کشور جوان باشد، نوگرایی به تصمیمگیریها و سیاستگذاریها تحمیل میشود، چرا که مطالبات و خواستههای جوانان است که به سیاستگذاریها جهت میدهد.
وی همچنین با اشاره به برخی ویژگیهای جامعهای که وجه غالب آن جوان است، تصریح کرد: جامعه جوان جامعهای فعال و با نشاط است و برخی افراد که تلاش برای ایجاد نشاط در جوانان را مورد نقد قرار میدهند، به این واقعیت توجه ندارند که نشاط، شادمانی و فعالیت از خواستهها و مطالبات اصلی جامعه جوان است و همانگونه که همه پذیرفتهاند که باید برای اشتغال و کار جوانان برنامهریزی کنیم، برنامهریزی برای اوقات فراغت جوانان و نشاط جامعه نیز امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
جهانگیری دسترسی آزاد و آسان به اطلاعات را از دیگر ویژگیها و مطالبات جامعه جوان برشمرد و گفت: جوانان میخواهند دیده شوند و نقدشان به گوش مسئولین برسد. این ویژگی جامعه جوان است و نمیتوان انتظار داشت که جوانان نقد نکنند.
وی با بیان اینکه جامعه جوان جامعهای است که به دنبال نوگرایی و تحول است، تصریح کرد: آنچه مهم است این است که برای نوگرایی و تحولخواهی جامعه جوان برنامهریزی و مدیریت صحیح داشته باشیم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنانش تأکید کرد: اگر نگرش حاکمیت و نگرش سیاستمداران کهنه و قدیمی باشد، در مقابل این تحول خواهی مقاومت میشود و عکسالعمل نشان خواهند داد، اما در حقیقت باید از جوانان به عنوان فرصتی برای توسعه کشور استفاده شود.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از فرصتها و امکانات زیادی برای توجه و میدان دادن به جوانان برخوردار است، افزود: در آموزههای دینی ما نیز توجه به جوانان و باورداشتن آنان مورد تأکید است و امامعلی (ع) نیز فرمود: هاند که رفتار و تربیت جوانان باید متناسب با زمان خودشان باشد و نمیتوان از جوانان توقع داشته باشیم مثل دوران و زمان ما زندگی کنند.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه انقلاب اسلامی ایران انقلاب جوانان بود و پایگاه اصلی مبارزات در دانشگاهها و حوزههای علمیه بود، خاطرنشان کرد: البته همه جامعه در انقلاب نقش داشتند، اما بیتردید جوانان بودهاند که پیشبرنده انقلاب بودند.
وی اضافه کرد: مهمترین گرههای کشور در مقاطع مختلف به دست جوانان گشوده شد و در دوران دفاع مقدس نیز در حقیقت این جوانان بودند که توانستند جنگ را به نتیجه برسانند.
جهانگیری از جوانان به عنوان موتور اصلاحات یاد کرد و گفت: در بسیاری از انتخاباتها، که نتایج به گونهای دیگر پیشبینی میشد، وقتی جوانان به صحنه آمدند نتایج تغییر کرد و در انتخابات سال ۹۲، ۹۴ و ۹۶ نیز سرنوشت انتخابات را بیتردید جوانان تعیین کردند.
وی ادامه داد: در سال ۹۲ که بنده رئیس ستاد انتخاباتی مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی بودم، پس از خروج ایشان از انتخابات که امری تحمیلی بود، همین موضوع باعث شد جوانان به صحنه بیایند و سرنوشت انتخابات را تغییر دهند و این در حالی است که در آن زمان بسیاری از سیاستمداران کهنهکار کشور مأیوس شده بودند، اما با حضور جوانان شرایط تغییر کرد.
جهانگیری با اشاره به برخی سفرهای انتخاباتی خود در انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ گفت: برخی از سخنرانیها در این استانها قرار بود که ساعت ۱۰ صبح انجام شود و تصور من این بود که این ساعت از روز جمعیتی حضور پیدا نخواهد کرد، اما جمعیت چشمگیری در این مراسم حضور یافتند که سن اکثریت آنها کمتر از ۳۵ سال بود.
وی با تأکید بر اینکه جوانان نقش پُررنگ و تعیینکنندهای در سرنوشت کشور دارند، اظهار داشت: نقش جوانان در همه کارها از جمله در حوزه علم و فناوری نیز بیبدیل بوده است و در سالهای اخیر شاهد حضور چشمگیر و نقش مؤثر جوانان در راهاندازی استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان بودهایم به گونهای که برخی از شرکتهای فعال در زمینه فناوری اطلاعات از رشد ۱۰ درصدی در هر هفته برخوردار بودهاند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به ارائه لایحه تشکیل سازمان ملی جوانان از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی، از تأخیر مجلس در بررسی و تصویب برخی از لایحههای ارائهشده دولت به مجلس نظیر ایجاد مناطق آزاد در برخی استانها انتقاد کرد و گفت: برخی از لایحههای دولت در مجلس معطل میشوند و اگر لایحه مربوط به تشکیل سازمان ملی جوانان با تأخیر و یا مخالفت مجلس مواجه شود، رئیسجمهور، مشاوری برای پیگیری امور جوانان منصوب خواهد کرد و بنده نیز شورای جوانان در نهاد ریاستجمهوری تشکیل خواهم داد تا محلی برای پیگیری امور جوانان وجود داشته باشد.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه ما در سیاستگذاری متناسب با ظرفیت جوانان کشور عقب هستیم، خاطرنشان کرد: شکاف نسلی در مدیریت سطوح بالای کشور زیاد شده و تا حدودی گرفتار پیری هرم مدیریتی کشور شدهایم که البته باید از طریق راهکارهای مختلف این مسئله را حل کنیم.
وی اضافه کرد: برخی معتقدند که مدیران سالخورده باید کنار روند و جوانان جایگزین آنها شوند، اما یکی از دغدغههای مهم کشور اداره امور به نحو مطلوب است و اگر میخواهیم امور کشور به خوبی اداره شود، هم به تجربه نیازمندیم و هم به تحولطلبی و ریسکطلبی جوانان. بدنه مدیریتی کشور باید اصلاح شود و این کار را نمیتوان از طریق یک راهبرد به تنهایی انجام داد.
جهانگیری با اشاره به یکی از جلسات اخیر شورای عالی اداری، گفت: در این جلسه تصمیمات مختلفی اتخاذ شد از جمله آن که سن مدیریتی کشور باید در دورهای کوتاه ۸ سال کاهش یابد و تصمیم دیگر این بود که سهم زنان در مدیریت کشور باید به ۳۰ درصد برسد و رئیسجمهور نیز در پی نوشتی که برای من فرستادند، تأکید داشتند که وزرا و استانداران باید حتماً ۲ نفر از معاونین یا مشاورین و یا دستیارانشان کمتر از ۴۵ سال سن داشته باشند و حتماً از زنان و قومیتها نیز استفاده شود.
وی با ابراز تأسف از اینکه معمولاً جوانانی که در حوزه سیاسی فعال هستند، بیشتر پشت درها میمانند، گفت: البته منظور من هم طرفداران جناح اصلاحطلب و هم طرفداران جناح اصولگراست و در مجموع فعالان صحنه سیاست که به استقرار دولتها کمک میکنند، نباید بیش از سایرین با محدودیت و مشکل مواجه شوند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به سخن یکی از نمایندگان جامعه جوان مبنی بر اینکه برخی فعالان ستادهای روحانی به دلیل حضور در این ستادها احضار شده است، از این موضوع ابراز تأسف کرد و گفت: نباید با جوانانی که حرف رهبرشان را گوش کردهاند و فعالانه مردم را به صحنه انتخابات آوردهاند، اینگونه برخورد شود و حتماً دولت و دستگاه قضایی باید این موضوع را پیگیری نمایند.
وی به مسائل دانشجویان و دانشگاهها نیز اشاره و خاطرنشان کرد: نباید برای فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دانشجویان محدودیتهایی ایجاد شود، زیرا هر اقدامی که منجر به مأیوس کردن دانشجو و دانشگاهها شود میتواند جامعه را نیز دچار یأس و ناامیدی کند و اگر جامعه با این مشکل مواجه شود، آرمانهای آن جامعه از بین خواهد رفت.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: مدیران دانشگاهها باید شجاعانه از حقوق دانشجویان دفاع کنند و امیدوارم این مسائل و دغدغهها با همت و تلاش مسئولین آموزش عالی کشور حل و فصل شود.
وی تصریح کرد: دلیل اینکه انتخاب و معرفی وزیر علوم با تأخیر مواجه شده است این نیست که هیچ مدیری نداریم که بتواند در این جایگاه قرار گیرد، بلکه دلیل این تأخیر اهمیت فراوان این جایگاه است و میخواهیم وزیری در این دستگاه قرار گیرد که قادر باشد مطالبات علمی، فرهنگی و سیاسی دانشجویان را محقق سازد و ایجاد نشاط در دانشگاهها را پیگیری کند.
در این مراسم نماینده عضو کمیسیون جوانان مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی اهمیت جوانان را مورد تأکید قرار داد و پیش از وی نیز شماری از نمایندگان جامعه جوانان نظرات خود را مطرح کردند و به بیان مطالبات جامعه جوان از دولت پرداختند.