مراسم اختتامیه ششمین جشنواره بین المللی فیلم سبز شب گذشته جمعه ۲۴ شهریورماه در مجموعه فرهنگی آسمان برگزار شد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در ابتدای این مراسم فرهاد توحیدی دبیر جشنواره با اشاره به یکی از داستانهای طنز در باب بیان مستتر واقعیتها به طعنه گفت: بنگاههای اقتصادی، بانکها و نهادهای دولتی سر حمایت از جشنواره فیلم سبز باهم رقابت عجیبی داشتند و سر پیش رویی در حمایت از جشنواره دعوا داشتند!
وی اظهار کرد: نمیخواهم مانند سخنران ها، تعداد آثار شرکت کننده را اعلام کنم ونحوه صحبتهای من به شکل دیگری است. قبل از اینکه درباره راست و دروغ این جشنواره صحبت کنم، باید بگویم که این جشنواره بدون کمک خانم ابتکار، آقایان حیدریان، حیدری خلیلی و مهدی یزدانی مدیرعامل رسانههای تصویری ممکن نبود.
وی ادامه داد: در شب آخر قبل از برپایی جشنواره میخواستم به دلایل مختلفی مصاحبه کنم و بگویم که جشنواره برگزار نمیشود، اما همت دوستان باعث شد جشنواره را برگزار کنیم.
دبیر جشنواره سبز در ادامه به بیان گزارشی طنزگونه از وضعیت محیط زیست و برگزاری جشنواره پنجم تا ششم به روایتی اشاره کرد و گفت: در دورانی که هنوز دنیا به بلوک شرق و غرب تقسیم نشده بود کارگری در جمهوری المان شرقی در سیبری کار پیدا کرد. وی قرار گذاشت همه اتفاقات درست را با جوهر آبی بیان کرده و در صورتیکه متنی را با جوهر قرمز منتشر کرد یعنی تمام نوشته هایش دروغ است. او نامهای با جوهر آبی نوشت با این مضمون که همه چیز خوب است فقط در این دیار جوهر قرمز پیدا نمیشود!
وی در ادامه با اشاره به این روایت با لحن طنزگونه توضیح داد: در فاصله یک سالی که از جشنواره پنجم تا شش میگذرد، اوضاع فرهنگی بسیار تغییر کرده است. نه تنها الگوی مصرف آب مردم تغییر کرده، بلکه از سال گذشته تا به امروز سطح سفرههای زیر زمینی به همت مردم و مسئولان چنان بالا امده که در ۲۰۰ سال گذشته بی سابقه بوده است.
توحیدی ادامه داد: در تمام دشتهای ایران که با پدیده فرو نشست همراه بودیم، اوضاع بهتر شده است؛ به طوری که فضانوردان در ایستگاه فضایی ایران را با سوئد اشتباه گرفتند. سطح آب دریاچه ارومیه چنان بالا آمده که شهرهای تبریز و ارومیه با خطرمواجه شده اند. وضع آلودگی هوا به کلی تغییر کرده است.
وی افزود: کانون بحرانی ریزگردها در خوزستان بعد از مالچ پاشی خوب شده و درختکاری کاملا مهر شد و به جای آن کانونها، جنگلهای سرسبزی روئیده است که از آنها نسیم خنگی در تمام خوزستان شروع به وزیدن کرده است.
دبیر جشنواره بین المللی فیلم سبز افزود: از یوز پلنگ ایرانی که دو قلاده باقی مانده بود، با تلاش و کوشش مسئولان و حمایت فعلان محیط زیست به قدری زیاد شده که خود یوزپلنگها به دبیرخانه جشنواره نامه نوشتند و از مردم درخواست کردند تا دیر نشده فکری به حال نرخ رشد و کنترل جمعیت آنها کنند؛ و گرنه به نزدیکی شهرها کوچ میکنند.
توحیدی با اشاره به وضع مالی جشنواره فیلم سبز نیز گفت: درباره جشنواره هم وضعمان خوب است. بین بنگاها و بخش خصوصی چنان دعوایی شد که گفتیم چه خبرتان است؟ دعوا نکنید. به بانکها و موسسات خصوصی گفتیم هر چند هلاک محیط زیست هستید، اما آسیاب به نوبت! شما سال گذشته کمک کردید و امسال نوبت دولت است.
اینطور شد که بانکها قانع شدند و در حالی که بغض راه گلویشان را بسته بود اشک در چشمانشان جمع شده بود و گفتند چشم!. وگذاشتند دولت تا میخواهد به ما کمک کند و ما زیر کوهی از پول دفن شدیم. حساب جشنواره چنان پر است که تصمیم گرفتیم هر سال ۳ نوبت سه نوبت جشنواره برگزار کنیم و اگر پولمان تمام نشد، جشنواره را به منطقه صادر کنیم.
او با بیان اینکه یک خبر هم دارد، گفت: در جلسه نمایشی که فیلم سیل ساخته دی کاپریو را با وزرای دولت تشکیل دادیم، چنان ازدحامی شد که بخشی از وزرا زیر دست و پا ماندند و مصدوم شدند. البته مصودمیت شان زیاد نیست و میتوانند به دفترشان بروند. امیدوارم در این دیار جوهر قرمز پیدا شود.
*سینما قویترین نقش را در تغییر سبک زندگی دارد در ادامه معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده اظهار کرد: این جشنواره در دوره دولت هفتم و ریاست جناب آقای سید محمد خاتمی شکل گرفت. گروهی از هنرمندان گفتند که اگر بخواهیم بحث محیط زیست را به فرهنگ عمومی تبدیل کنیم باید این موضوع را به عرصه سینما بیاوریم.
رییس سابق سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: آن موقع سینمای جهان فیلمهای خوبی درباره محیط زیست داشت و جشنوارههای زیادی برگزار میشد. گروهی از هنرمندان پیشنهاد برگزاری جشنواره فیلم سبز را دادند که با استقبال باور نکردنی کارگردانان و سینماگران ایرانی مواجه شدیم و اصلا فکر نمیکردیم این قدر مسئله مورد استقبال قرار گیرد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: چهار دوره موفق شدیم جشنواره بین المللی فیلم سبز را در دولتهای هفتم و هشتم برگزار کنیم و اتفاقهای خوبی افتاد و سینماگران برای موضوعات محیط زیستی، انگیزه پیدا کردند و جشنواره چهارم در هزار نقطه مختلف ایران اکران و بسیار تخصصی برگزار شد و این تحول مهمی بود.
ابتکار ادامه داد: تا اینکه دولت نهم و دهم سرکار آمد که همه میدانید کی بود و چی بود. متاسفانه جشنواره فیلم سبز در دولتهای نهم و دهم کلاً تعطیل شد و مثل مشکلاتی که در سایر موارد بر سر مردم ایران رفت و نباید آن دوران فراموش کنیم، در حوزه محیط زیست نیز مشکلات بسیاری بوجود آمد که نهایتاً در انتخابات سال ۹۲، با حضور مردم در پای صندوقهای رأی، تحول بزرگی شد دو دولت یازدهم به ریاست آقای دکتر روحانی سرکار آمد.
وی ادامه داد: سال ۹۳ دوباره موضوع جشنواره را با همکاری سینماگران دنبال کردیم و اکنون هم انگیزه و عشق و علاقهای که هنرمندان دارند، این جشنواره را ادامه پیدا کرد و آقای فرهاد توحیدی آمدند که سختیهای زیادی را تحمل کردند. با وجود همه حمایت هایی که به عنوان دولت انجام دادیم، اما محدودیتها بسیار بود، اما ایشان با وجود مشکلات کوتاه نیامدند و هنرمندان هم استقبال کردند و در دوره پنجم، هنرمندان جشنواره را احیا کردند و بیش از هزار فیلم در دو بخش داخلی و بین المللی به جشنواره رسید و حضور مردم در سینماها فوق العاده بود.
ابتکار خاطرنشان کرد: در سال گذشته در ۶۰ نقطه اکران فیلمهای جشنواره بین المللی فیلم سبز را داشتیم و تاثیرگذاری خوبی در حوزه بین المللی شاهد بودیم و جشنواره فیلم سبز ایران به رسمیت شناخته شد و درمقایسه یا بسیاری از جشنوارههای سبز جهانی مثل جشنواره برلین، جلوه دیگری پیدا کرد و حقیقتاً فیلمهای خوبی را از هنرمندان ایرانی شاهد بودیم.
معاون رئیس جمهور همچنین گفت: هیچ وقت با دست پر در سازمان محیط زیست کار نکردیم و الان هم در معاونت زنان و خانواده همان وضعیت حاکم است، اما همواره دلهایمان پر از نور و امید بوده است.
وقتی که جشنواره پنجم تمام شد، آقای توحیدی و سایر هنرمندان دوباره آمدند و عاشقانه گفتند که میخواهند ادامه بدهند و این معنایی جز عشق به ایران و محیط زیست ندارد و مطمئن هستیم امروز سینما قویترین ابزار برای تاثیر بر فرهنگ و ذهن و رفتار جوامع است و میدانیم که سینما میتواند تغییر رفتار و اصلاح سبک زندگی مورد نیاز جامعه ایران را محقق کند.
ابتکار ادامه داد: ما در همه موضوعات بحران هایی داریم که آینده بشر را تهدید میکند و لازمه آن تغییر نگرش و سبک زندگی است و سینما قویترین نقش را در تغییر سبک زندگی دارد، زیرا بیشترین تاثیرگذاری را دارد و تغییر رفتار را هم میبینیم.
وی ادامه داد: تغییر در سبک زندگی و نگرش و نوع برخوردها، شدنی و امکان پذیر است و باید این جریانات را به جریانهای فراگیر اجتماعی تبدیل کنیم و قطعاً هنرمندان نقش کلیدی در جریانهای اجتماعی دارند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان همچنین گفت: انتخابات اخیر ریاست جمهوری نشان داد که جوانان و زنان نیروهای قدرتمند سیاسی و اجتماعی هستند و میتوانند تغییر بوجود بیاورند. شدنی است و میتوان تغییرات را به نفع آینده کشور و جامعه مان بوجود بیاوریم.
وی ادامه داد: فکر میکنم حامی محیط زیست بودن ربطی به مقام و مسئولیت ندارد. آدم میتواند در هر جایگاهی باشد، اما قدر زیبایی هایی را که خداوند خلق کرده بداند. من کماکان به عنوان یک انسان، محیط زیست و طبیعیت هستم و امیدواریم جریان اجتماعی زنان و خانوادههای ایرانی را برای بهبودی محیط زیست ایران، پای کار بیاوریم.
ابتکار ادامه داد: باز هم از همه فعالان این عرصه تلاش میکنم و انشالله دولت هم نقش خود را ایفا کند و دستهای خالی که آقای توحیدی اشاره کرد را پر کند. البته قلبهای شما سرشار و استوار و ضمیر و ذهن تان روشن است و ان شاالله این مشکلات هم حل میشود.
در ادامه مراسم اختتامیه باحضور جلال نصیریان از اعضای خانواده مرحوم وحید نصیریان بزرگداشت وی برگزار شد.
*تقدیر از استانهای برتر در ادامه این مراسم از نمایندگان استانهای اردبیل، آذربایجان غربی، چهار محال بختیاری، خراسان رضوی، خوزستان، کرمان، کردستان، کرمانشاه، گیلان، مازندران، مرکزی و همدان در برگزاری هر چه بهتر جشنواره فیلم سبز تقدیر شد.
*تقدیر از برنامههای تلویزیونی در ادامه این مراسم از برنامه سازان برتر تلویزیونی در حوزه محیط زیست نیز تقدیر شد. الهام پیرهادی از برنامه «سرزمین ما»، پرهام دیباج از برنامه «طبیعت ۳۶۰ درجه» و پریسا پیمان از برنامه «آمد و شد» و منصور وفایی زاده از برنامه «هوای تازه» لوح تقدیر خود را از مرضیه برومند و محمد علی ابطحی معاون معاون پارلمانی رییس جمهور دولت هشتم دریافت کردند.
در ادامه همچنین از کمپین «قرار سبز» به واسطه تلاش در حفظ محیط زیست نیز تقدیر شد.
*برگزیدگان تجسمی در بخش تجسمی جشنواره برگزیدگان به شرح زیر اعلام شدند: *منصوره محمدحسینی در بخش تصویرسازی
*رضا زنگنه در بخش عکاسی
*لیو کیوآنگ دربخش کاریکاتور
*محسن حیدری در بخش طراحی پوستر
*نغمه مقصودلو در بخش ویدئو آرت
*مریم پالیزگیر در بخش هنرهای مفهومی همچنین در این مراسم ازشرکت ملی صنایع ایران، شرکت پلیمر آریا ساسول و شرکت نفت پاسارگاد در بخش صنایع نیز تقدیر به عمل آمد. در بخش محیط بان نیز از مجید عسگری زاده فراهانی، محمد جواد آرمان مهر، علی سجاد جلالی و امیر شکرگذار به واسطه تلاش و صیانت از محیط زیست تقدیر شد.
*آقای کلانتری یوزپنگ ایرانی دست شما امانت است در ادامه این مراسم دکتر اسماعیل کهرم گفت: اگر ما در اثر اشتباه، کم کاری و یا نگرش اشتباه، یوز پلنگ آسیایی را از دست بدهیم، تمام علاقمندان به حیات وحش دنیا ما را شماتت خواهند کرد. دوست داشتم آقای کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اینجا بودند و به ایشان بگویم، یوزپلنگ آسیایی که الان شده یوز پلنگ ایرانی، امانت مردم ایران و جهان به شما است. دوست داشتم بگویم جان شما و جان یوزپلنگ ایرانی.
او ادامه داد: مردم ایران، مقایسه آب با یوز پلنگ مع الفارق است. حفاظت از آب به عهده سازمان محیط زیست نیست، اما حفاظت از زیست محیط هایی که گونه یوز پلنگ آسیایی را داریم، بر عهده این سازمان است. جناب آقای عیسی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کلانتری وظیفه به شما حکم میکند امانت میلیونها ایرانی و میلیاردها مردم جهان را در این چهار سال حفظ کنید و افزایش دهید. جشنواره هایی مثل جشنواره بین المللی فیلم سبز برای اینگونه آگاهی هاست. در ادامه این مراسم باحضور علیرضا تابش، منوچهر شاهسواری، اکبر عالمی و ژوائو لیته (داور)، برایانی دان (داور) برندگان بخش سینمایی به شرح زیر اعلام شدند:
*در بخش مستند بلند «چین پلاستیکی» به کارگردانی ژیولیانگ وانگ و تهیه کنندگی چو لیو از کشورچین
*در بخش مستند کوتاه «به کجا میرویم» به تهیه کنندگی و کارگردانی رضا مجلسی از ایران
*جایزه ملی به مستند «شاعران زندگی» به کارگردانی شیرین برق نورد و تهیه کنندگی مجتبی میر تهماسب از ایران
*در بخش داستانی بلند «برگِ جان» به کارگردانی و تهیه کنندگی ابراهیم مختاری ازایران
*در بخش داستانی کوتاه «حیوان» به کارگردانی بهمن ارک و بهرام ارک به تهیه کنندگی مدرسه ملی سینمای ایران
*در بخش انیمیشن «من + او» به کارگردانی جوزف آکسفورد و تهیه کنندگی امیلی بلوم ازآمریکا
*در بخش تجربی «ما میتوانیم» به کارگردانی و تهیه کنندگی رضا یارخلجی از ایران
بعد از اعلام برندگان بخش سینمایی ژوائو لیته (داور) گفت: قبل از هر چیز از استقبالی که از من شد تشکر میکنم. تصورمن درباره ایران به کلی تغییر کرد. از هنرمندان، خلق کنندگان و فیلسوف هایی که این جشنواره را برگزار کردند، تشکر میکنم. آنها باعث شدند من گریه کنم و عرق بریزم.
برایانی دیون دیگر داور خارجی این جشنواره نیز گفت: پیش از هر چیزی میخواهم از برگزارکنندگان جشنواره فیلم سبز تشکر کنم. ایران را جایی گرم دیدم و خوشحالم که چند روزی در ایران بودم از ایرانیها چیزهایی یاد گرفتم. سینمای ایران خیلی مورد توجهم بود و به عنوان یک کارگردان ایرانیها را افرادی دیدم که با هم بسیار خوب کار میکنند و احساسات خود را با خلاقیت زیادی برای ساختن آثار نشان میدهند.
وی ادامه داد: آثار مستند حاضر در این جشنواره حس حقیقی را منتقل میکردند. به عنوان داور، برای انتخاب برترین آثار خیلی بحث کردیم و حتی در مواقعی دعوا و آشتی داشتیم. ما به عناصر محیطی زیست در فیلمها بسیاردقت کردیم. باید محیط زیست را به عنوان جزئی از زندگی پیشرو ببینیم.
در ادبیات غنی ما به محیط زیست توجه شده است مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی نیز در مراسم اختتامیه جشنواره بین المللی فیلم سبز گفت: خوشحالم در روزهایی که ۱۱۷ سالگی سینمای ایران با هویت ملی ما ایرانیان عجین شده، ششمین جشنواره فیلم سبز را در تهران و استانهای کشورعزیزمان برگزار میکنیم.
وی ادامه داد: واقعیت این است که اگر در ادبیات غنی فارسی نگاه کنیم، توجه همه آنها در طبیعت دیده میشود؛ در آثار سفالینههای ایرانی، بر روی ترمهها و تابلوهای نقاشی، بر روی بناهای تاریخی ایران و در ادبیات ایرانی مانند شاملو، حافظ و نیما توجه به طبیعت دیده میشود.
تابش با بیان اینکه مناسبتهای ما با طبیعت ارتباط دارد، افزود: نوروز به عنوان نخستین روز سال، یلدا، مهرگان و تیرگان با طبیعت عجین هستند. سینماگران ما هم به عنوان نیروهای خلاق و نوآور همیشه دغدغههای خود را در این سال ها، در حوزه محیط زیست و آنچه که به سبک زندگی ما مربوط است، نشان دادند.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی همچنین گفت: خوشحالیم فیلم سازهای جوان و پیشکسوتها به مسئله محیط زیست توجه دارند و شاهد حرف من هم جوایزی است که در جشنوارههای خارجی گرفتیم. از سازمان حفاظت محیط زیست و فرهاد توحیدی باید تشکر کنیم، زیرا جشنوارهای که چند سالی تعطیل شده بود را دوباره احیا کردند و از هنرمندان در حوزه سینمایی و تجسمی تشکر میکنیم.
وی ادامه داد: از حضور هنرمندان و سینماگران حاضر در کمپینهای ومحیط زیستی تشکر میکنم که به فرهنگ سازی در حوزه محیط زیست توجه دارند.
*مظلومیت محیط زیست مزدک میر رمضانی مسئول بین الملل ستاد اجرایی جشنواره بین المللی فیلم سبز نیز گفت: قبل از هر چیز از مظلومیت محیط زیست و فرهنگ در کشورمان ناراحتم.
بیشترین مشکلی که در کشور داریم، مشکل فرهنگ است. روزنامهها نوشته بودند که چرا جشنواره گرایی در کشور وجود دارد؟ درباره محیط زیست این ضرورت را احساس میکنیم، زیرا هنوز مردم و مسولان به درجه آگاهی لازم در این قضیه نرسیده اند که این مهمترین بحران در شرایط کنونی کشور است.
میررمضانی ادامه داد: اگر این جشنواره را به سختی در ۱۵۵ شهر کشور برگزار میکنیم و در کنار ما ارگانهای مختلف دولتی و بخش خصوصی و هنرمندان همراهی میکنند، به خاطر این است که بتوانیم در جای جای این کشور فرهنگ لازم را رشد دهیم و به جایی برسیم که هر کدام از مردم کشورمان یک محیط بان باشند.
وی با بیان اینکه فیلمهای امسال جشنواره گستردگی زیادی داشت، گفت: خیلیها میگویند باید این فیلمها برای عامه مردم و برخی میگویند باید برای متخصصین قابل استفاده باشد. درخواستهای هر دو بخش را درک میکنیم و سعی کردم فیلم هایی را انتخاب کنیم که برای مردم و متخصصین قابل استفاده باشد. واقعا یک فیلم میتواند روش زندگی انسان را تغییر دهد.
میررمضانی گفت:از همه دوستانی که کمک کردند تا به چنین سطحی در برگزاری این جشنواره برسیم، تشکر میکنم. این جشنواره را برای کسانی برگزار میکنیم که شاید دیده نمیشوند، اما همانها مخاطبان ما هستند.
آقای جمعه پور محیط زیست کاشمر این فیلم را در شهر خودشان نمایش داد و وقتی امام جمعه کاشمر این فیلمها را دید، متحول شد و در نماز جمعه شهرشان از مردم خواست خمس و زکاتهای خود را برای محیط زیست بدهند.
او ادامه داد: اعتبار جشنواره مان را از آثاری که جمع کردیم و هنرمندانی که با ما همکاری میکنند، میگیریم. از هنرمندان به نامی که در کنار ما به عنوان سفیر فعالیت دارند، اعتبار خود را میگیریم، اما مهمتر از همه، شما مردم هستید و دست دوستی خود را همواره به سمت مردم دراز میکنیم و درخواست میکنیم هرگز ما را تنها نگذارید حتی اگرمسئولان تنها بگذارند. جشنواره فیلم سبز نیاز به حمایت هنرمندان و مسئولان دولتی دارد.
*تقدیر از عوامل برگزاری دبیر اجرایی ششمین جشنواره فیلم سبز گفت: قبل از هر چیزی مقابل دوستانم تعظیم میکنم که بدون دریافت هیچ ریالی شبانه روز کار کردند. از همه آنها تشکر میکنم و میخواهم به احترام همه آنها دست بزنید.
وی ادامه داد: دکتراسماعیل کهرم و بانو مرضیه برومند در کارشناسی به ما کمک کردند. از استاد فرهاد توحیدی که صبورانه کنار ما ماندند و ما را حمایت کردند تشکر میکنم، زیرا اگر این حمایت نبود، پرچم جشنواره در ۱۵۵ شهر بالا نمیرفت.
توحیدپور ادامه داد: شاید دیپلماسی سبز ما زودتر از سیاست مداران کار را شروع کرد. جشنواره ما هم در حال انقراض است، ولی سعی میکنیم آنرا حفظ کنیم. جشنواره فیلم سبز نیاز به حمایت هنرمندان و مسئولان دولتی دارد. ما هم مانند سایر جشنوارهها برای حفظ زیستگاه و سلامت انسان فعالیت میکنیم.
وی ادامه داد: تلاش میکنیم با کمک شما و همکارانم در فرهنگ محیط زیست یک گام برداریم. از تمام ستادهای استانی تشکر میکنم. ۱۷ سفر به شهرهای مختلف داشتیم و تمام این فعالیتها به این خاطر است که تا چند سال آینده با بحرانهای بزرگی در حوزه محیط زیست رو به رو میشویم.
در انتهای مراسم گروه موسیقی دال که از فعالان محیط زیست هستند قطعاتی را اجرا کردند.
در این مراسم افرادی همچون معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، محمدعلی ابطحی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، امین عارف نیا مشاور شهردار تهران، رخشان بنی اعتماد، منوچهر شاهسواری، مجتبی میرطهماسب، مرضیه برومند، اسماعیل کهرم، سیف الله صمدیان، فرشته طائرپور، شهاب الدین عادل، اسماعیل میرفخرایی، مسئولان حوزه محیط زیست، محیط بانان فعال حضور داشتند.