همزمان با شمارش معکوس موعد همه پرسی در اقلیم کردستان عراق، در اربیل این سوال مطرح است که انگیزه هایی اصلی این اقدام چیست و در سلیمانیه جنبش «نه به همه پرسی» شکل گرفته است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه خبری «المسله» عراق، همزمان با آغاز شمارش معکوس موعد همه پرسی در اقلیم کردستان عراق یعنی چهار روز دیگر، شاهد دسته بندی و اختلاف در این خصوص هستیم به این معنی که در اربیل این سوال مطرح است که انگیزه هایی اصلی ازبرگزاری همه پرسی چیست و در سلیمانیه نیز جنبش «نه به همه پرسی» شکل گرفته است.
همه پرسی عاملی برای دسته بندی در شمال عراق
موعد همه پرسی استقلال کردستان عراق یا همان بیست و پنجم ماه جاری میلادی زمینهای برای دسته بندی بین گروههای سیاسی شمالی عراقی به وجود آورده است، زیرا در شرایطی که در اربیل این سوال مطرح است که انگیزههای واقعی مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان برای برگزاری این همه پرسی چیست در سلیمانیه شعار «نه به همه پرسی» شنیده میشود.
ترس و نگرانی کُردها از ماجراجویی مسعود بارزانی
در شرایطی که اربیل در سال ۱۹۹۱ خودمختاری یافت، اکنون کُردها در مورد استقلال اقلیم اختلاف پیدا کرده اند، اما برخی بر این باورند که ماجراجویی بارزانی موجب میشود امتیازاتی که کُردها از سال ۲۰۰۳ به دست آورده اند، از بین برود.
اکنون در خیابانهای اربیل هیچ حرفی جز همه پرسی شنیده نمیشود؛ این صحبتها با ترس از دیکتاتوری بارزانی در آینده همراه است.
در همین ارتباط «سریوان احمد» شهروند ۴۳ ساله اربیلی گفت: مخالفت با همه پرسی اقدامی طبیعی و نشانهای از دموکراسی در عراق است.
پافشاری مسعود بارزانی بر برگزاری همه پرسی
این در حالی است که با وجود مخالفت داخلی وخارجی، مسعود بارزانی بر برگزاری همه پرسی در بست و پنجم ماه جاری پافشاری دارد آن هم در شرایطی که این مخالفتها برخی کشورهای منطقه را تا تهدید نظامی برای جلوگیری از تشکیل دولت در شمال عراق پیش برده است در نتیجه این وضعیت موجب بروز مشکلات داخلی میشود که بارزانی به تنهایی مسئول آن است.
نگاه هوشیار زیباری به همه پرسی
در همین ارتباط هوشیار زیباری وزیر سابق اقتصاد و دارایی در اظهارایت مطبوعاتی تاکید کرد: همه پرسی بی تردید در راه بوده و او به رهبری کردستان و دولت اقلیم و نیز حق تعیین سرنوشت و تشکیل دولت پایبند است.
به گفته زیباری نتیجه مثبت این نیست که یک روز پس از همه پرسی دولت تشکیل شود بلکه این اقدام آغاز کار برای تشکیل دولت و تکمیل گفت: وگوها با بغداد است که پس از همه پرسی نیز ادامه خواهد یافت.
به گفته او لغو همه پرسی و یا تاخیرآن به مثابه خودکشی سیاسی برای رهبری سیاسی کردستان عراق خواهد بود.
در این میان در محافل کُردهای مخالف موضوع امکان به تاخیر انداختن همه پرسی به چند دلیل مطرح است، از جمله اینکه موعد عملیات نظامی علیه داعش در حویجه از توابع استان کرکوک نزدیک است.
همچنین علاوه بر تکاپوی نظامی، اکنون به دلیل کاهش قیمت نفت برخی مشکلات اقتصادی به وجود آمده است که اقلیم کردستان عراق نیز تحت تاثیر آن قرار گرفته است.
کُردها به دنبال امتیازات هرچه بیشتر
نکته قابل توجه اینکه کُردها در زمان رژیم سابق عراق مانند اهالی استانهای جنوبی سرکوب میشدند و در این منطقه نیز گورهای دسته جمعی متعلق به اجساد قربانیان سرکوب کشف شد، اما با وجود امتیازهایی که کُردها پس از سال ۲۰۰۳ به دست آوردند، هنوز رهبران سیاسی آن به دنبال امتیازات بیشتر هستند و دولتهای مختلف عراق را به بی عدالتی در حق خود متهم میکنند.
نه به همه پرسی در سلیمانیه
در جنوب شرق اربیل، سلیمانیه استانی به دور از سروصدای همه پرسی و مسائل مربوط به آن به نظر میرسد و در آنجا صدای مخالفت با همه پرسی آشکارا شنیده میشود.
لزوم بهبود اوضاع کُردها پیش از همه پرسی
«ریزکار عبدالقادر» ۴۶ ساله و استاد دانشگاه سلیمانیه در بیان اینکه «چرا همه پرسی را نمیخواهیم» گفت: در اصل زیرساختها و امکاناتی برای دولت وجود ندارد ما از رهبری اقلیم کردستان انتظار داریم پیش از دعوت به تشکیل دولت اوضاع شهروندان را بهبود بخشد.
«شورش حاجی» عضو دفتر جنبش تغییر نیز در این باره گفت: تصمیم همه پرسی، حزبی و غیرقانونی بوده و دولت اعلام نمیشود بلکه برای تشکیل آن ابتدا به زیر ساختهای قوی اقتصادی نیاز است.
در این میان جنبش «نه به همه پرسی» در مخالفت با همه پرسی در سلیمانیه تشکیل شده است و «اسماعیل کلالی» یکی از اعضای سرشناس این جنبش گفت: استقلال حق همه ملتها است، اما اکنون اصول و نیازمندیهای اصلی آن (در اقلیم کردستان) فراهم نیست و آنچه اکنون در ارتباط با همه پرسی در جریان است، شوخی و تلاش برای تشکیل امارتی جاهلانه با فلسفهای متفاوت است.