روز دوشنبه فردی ۶۴ ساله به نام «استفان پداک»، با تیراندازی از طبقه سیودوم یک هتل در «لاسوگاس» به سمت جمعیت حاضران در یک جشنواره موسیقی ۵۸ نفر را کشت و بیش از ۵۰۰ نفر دیگر را مجروج کرد.
فریدمن در یادداشتی در نیویورکتایمز با عنوان «اگر استفان پداک مسلمان بود» نوشته است: «اگر پداک مسلمان بود... اگر او قبل از گشودن آتش به روی حاضران در کنسرت فریاد اللهاکبر سرداده بود... اگر او عضو داعش بود... اگر عکسی از او با قرآن در یک دست و سلاح در دست دیگرش موجود بود...
اگر تمام اینها اتفاق میافتاد، هیچکس به ما نمیگفت که با صحبت کردن درباره اقدامات پیشگیرانه، حرمت قربانیان را نشکنید و قتل عام پداک را سیاسی نکنید.»
وی اضافه کرده است: «نه؛ آن موقع میدانستیم باید چکار کنیم. فوراً درباره بدترین رویداد تروریستی که از ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاده، در کنگره جلسات استماع برگزار میکردیم. بعد، ترامپ درست همان کاری را انجام میداد که بعد از هر حمله تروریستی در اروپا، دقیقاً با هدف سیاسی کردن [آن حملات] انجام میدهد و مدام توئیت میکرد که 'گفته بودم اینطور میشود'. آن وقت، به سرعت درخواستهایی برای تشکیل کمیته تحقیق مطرح میشد تا ببینیم باید چه قوانینی وضع کرد تا این اتفاقات تکرار نشوند. بعد، میگفتیم داریم 'تمامی گزینهها' را علیه کشور متبوع عامل حمله بررسی میکنیم.»
او در ادامه به بررسی واکنشهای سیاستمداران آمریکایی در حالتی پرداخته که مشخص شده که قاتل، فردی غیرمسلمان و از جامعه خود آمریکا بوده است.
فریدمن نوشته است: «اما وقتی که قاتل، آمریکایی پریشانحالی است که تا بُن دندان به سلاحهایی مجهز شده که قانوناً خریداری کرده یا به دلیل قوانین ولنگارانه خودمان در زمینه سلاح، به سادگی به آنها دست پیدا کرده، چه اتفاقی میافتد؟»
وی اضافه میکند: «اتفاقی که میدانیم میافتد این است: رئیسجمهور و حزبجمهوریخواه مجدانه تلاش میکنند مطمئن شوند آب از آب تکان نمیخورد. بعد تأکید میکنند که حادثه را نباید سیاسی کرد و از همه به ویژه خودشان میخواهند که در مخالفتهایشان با قوانین سلاح تأملی دوباره کنند.»
«توماس فریدمن»، در ادامه این یادداشت از کوتاهی دولت آمریکا و نمایندگان کنگره برای اقدام علیه قوانین سهلگیرانه در زمینه حمل و نگهداری سلاح که به کشته شدن عده زیادی افراد بیگناه منجر میشود، انتقاد کرده است.
او با اشاره به کشف ۴۲ قبضه سلاح از محل سکونت «استفان پداک» نوشته رخنه کردن فساد و فشارهای لابیگران اسلحه موجب شده هیئت حاکمه آمریکا تمایلی برای تغییر قوانین سلاح نداشته باشد.
تحلیلگر آمریکایی خاطرنشان میکند: «فساد هم در اینجا نقش دارد. زیرا، این فرایند در منافع مالی و زیادهخواهیهای سازندگان و فروشندگان سلاح ریشه دارد و تمامی قانونگذارانی که خریداری شدهاند و به آنها حقالسکوت پرداخت شده است. آنها به خوبی میدانند که اکثر آمریکاییها نمیخواهند حق مردم برای شکار و دفاع از خودشان را سلب کنند؛ تمام آنچه ما خواهان از بین رفتن آن هستیم حق انسانی است که سلاحهای نظامی را در خانهاش و اتاقش در هتل انبار کرده و از آنها علیه آمریکاییهای بیگناه استفاده میکند.»