تحولات میدانی که شرق سوریه در هفتههای اخیر شاهد آن، این سوال مهم را مطرح میکند که آیا زمان رویارویی آمریکا و روسیه در سوریه نزدیک شده است؟
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، پس از اشارههای ضمنی و غیر مستقیم، سرانجام نوبت به سخنان علنی و مستقیم رسید تا طی آن روسیه هفته گذشته، آمریکا را به عنوان مانع و سدی در مسیر مبارزه با گروه تروریستی تکفیری «داعش» و غلبه بر آن متهم کند.
وزارت دفاع روسیه در این خصوص تا آنجا پیش رفت که تصریح کرد، حملات سنگین داعش در این اواخر علیه مواضع ارتش سوریه، از مناطقی انجام شدند که نظامیان آمریکایی در آنجا مستقر هستند.
پایگاه خبری «مراسلون» در اینباره میافزاید: ژنرال «ایگور کوناچنکوف»، سخنگوی وزارت دفاع روسیه تاکید کرد که گروههای وابسته به داعش در این حملات اطلاعات دقیقی از مواضع و تجمعات ارتش سوریه داشتند، اطلاعاتی که تنها از طریق عملیات شناسایی میتوان بر آنها دست یافت.
با این حال مسکو به نشانه گرفتن انگشت اتهام به سمت واشنگتن اکتفا نکرد، بلکه به صورت ضمنی به پاسخ و واکنش روسها به عملیاتهایی که آمریکا آنها را حاصل اشتباه و اتفاق و تصادف عنوان میکنند، نیز اشاره کرد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه در قبال این عملیاتها این چنین موضع گیری کرد: اگر واشنگتن چنین عملیاتهایی را تصادفی و غیر منتظره تلقی میکند، بنابراین نیروی هوایی روسیه آمادگی دارد تا تمام این اتفافات تصادفی و غیر منتظره در مناطق تحت کنترل آمریکاییها را نابود کرده و از بین ببرد.
بر کسی پوشیده نیست که تقریبا اعتمادی بین مسکو و واشنگتن، به خصوص در پرونده سوریه وجود ندارد. اما خسارات و لطماتی که روسها طی هفتههای گذشته در دیرالزور متحمل شدند، موجب بروز بحران و تنش میان دو کشور شد.
در این بین سخنان «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه، صریحتر و شفافتر بود. وی اقدامات آمریکا در روسیه را اقدامات تحریکآمیز خطرناکی علیه نیروهای روسی در سوریه عنوان و فراتر از آن تاکید کرده بود که این تحرکات و اقدامات آمریکاییها سوال برانگیز بوده و به آسان گیری واشنگتن با داعش در حمله به ارتش سوریه وهدفگیری مواضع و تجمعات آنها اشاره دارد.
به این ترتیب، به نظر میآید، توافقات روسی – آمریکایی در سوریه بیش از هر زمان دیگر متزلزل و سست نشان میدهد، به ویژه آنکه دو کشور رقابت سختی در منطقه دیر الزور دارند.
در این راستا، آمریکا با سوق دادن گروه مسلح موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک» به محور «الجفره»، در شرق دیرالزور از روسها و ارتش سوریه پیشی گرفته و بر مهمترین میدانهای نفتی سوریه که اصلیترین منبع درآمد داعش شمرده میشد، سیطره یافتند.
سیطره آمریکاییها به واسطه نیروهای سوریه دموکراتیک بر این میدانها به فاصله کمتر از یک هفته پس از در دست گرفتن کنترل میدان گازی «کونیکا»، از مهمترین میدانهای گازی سوریه حاصل شده بود.
به این ترتیب، تنش همچنان بین آمریکا و روسیه حاکم است و از این حیث فضای حاکم بر روابط دو کشور از زمان آغاز جنگ نیابتی در سوریه و به واسطه گروههای مسلح محلی و بومی نه تنها ثابت و لایتغییر باقی مانده، بلکه در روزهای اخیر بعد از مرحله وارد آوردن اتهامات متقابل به سمت مبادله آتش سوق یابد.
این درحالی است که مسکو کشته شدن تعدادی از افسران نظامی خویش از جمله «والری اساپوف»، مسئول ارشد مستشاران نظامی روسیه در سوریه را تایید و تاکید کرد که در پس این حادثه، خیانتی وجود داشته است.