آمار میانگین مصرف سیگار در میان دانشجویان ۴ / ۲۰ درصد میباشد که این رقم روز به روز در حال افزایش است.
گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» به نقل از شماره ۲۰۹ نشریه اشاره دانشگاه اراک:چند ثانیه طول میکشد که رقم ۲۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ را بخوانیم. البته خیلی از ما ایرانیها حوصله خواندن این عدد را نداریم. بیست هزار میلیارد تومان، هزینهای است که مردم ایران بابت مصرف سیگار و عوارض پس از آن پرداخت میکنند.
ایرانیها در طول یک سال حدود ۷۰ میلیارد نخ سیگار میکشند. بین ۴۰ تا ۵۰ درصد مبلغی که صرف خرید سیگار میکنیم به جیب قاچاق چیان و مافیای سیگار میرود. مافیایی که به طرز خیلی عجیبی! هویتش برای مسئولین مشخص نیست. مسئولینی که شبانه روز به طرز مجدانه و غیر قابل وصفی برای مبارزه با مافیای قاچاق تلاش میکنند، اما متأسفانه تقدیر این است که تلاش هایشان به نتیجه نرسد.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت اگر مبلغی را که صرف خرید و عوارض مصرف سیگار، دخانیات دیگر و مواد مخدر صنعتی و غیرصنعتی میشود و همچنین بودجه ستاد و پلیس مبارزه با مواد مخدر را جمع بزنیم، این مبلغ از بودجه عمرانی کل کشور معادل ۳۷ هزار میلیارد تومان هم بیشتر خواهد شد. همچنین با افزایش مالیات سیگار میتوان درآمد دولت از سیگار را ۱۱ هزار میلیارد تومان افزایش داد.
این مبلغ را میتوان صرف راه اندازی واحدهای صنعتی و مقابله با بیکاری، افزایش سرانههای خدمات درمانی، اصلاح نظام آموزشی و... کرد. اما چندان ارادهای برای این عمل وجود ندارد. به طوری که نمایندگان مخلص و دغدغهمند مجلس شورای اسلامی و به تازگی هیئت محترم دولت با افزایش مالیات برای درآمدزایی سالم و قانونی و همچنین مبارزه با دخانیات و مواد مخدر، مخالفت میکنند.
جدای از جامعه ایران مصرف سیگار در دانشگاههای کشور به یک معضل تبدیل شده است. مصرف سیگار در میان دانشجویان دلایل مختلفی دارد.از جمله حس کنجکاوی و هوس در دوره جوانی، احساس شخصیت کردن (بزرگ شدن از نظر سنی)، گرفتن ژست روشنفکری و.... اما به نظر میرسد سیگار برای بیشتر دانشجویان به عنوان یک پناهگاه برای ایجاد آرامش روحی مطرح است.
وجود فشار روحی، اضطراب و استرس، نداشتن انگیزه و امید به زندگی در دانشجویان و همچنین دوری از خانواده، غربت و زندگی با افرادی که فرهنگ متفاوت دارند، برای دانشجویان غیر بومی، موجب شده تا سیگار به عنوان پلی برای فرار از مشکلات و درگیریهای ذهنی مطرح شود.
گفته میشود که آمار میانگین مصرف سیگار در میان دانشجویان ۴ / ۲۰ درصد میباشد که این رقم روز به روز در حال افزایش است. به لحاظ جنسیتی به ازای هر هفت نفر دانشجوی سیگاری، شش نفر پسر و یک نفر دختر میباشد. متأسفانه در دانشگاهها نیز برنامهی دقیق و مدونی برای پیشگیری و درمان مصرف سیگار وجود ندارد.
مهمترین و ابتداییترین راه برای پیشگیری، آموزش و آگاه سازی دانشجوست. پس از آن ایجاد فضای شاداب و امیدبخش، ایجاد تفریحات سالم فرهنگی و ورزشی، افزایش روحیه مذهبی و معنوی (ایمان و توکل بر خدای متعال)، ایجاد تسهیلات و اعمال امتیازهای تشویقی برای تحصیل میتواند از مصرف سیگار در میان دانشجویان جلوگیری کند./نویسنده: مهدی محمدی