با افزایش متوسط ۱۵ درصدی قیمت نان، فشار اقتصادی بیشتری بر طبقه فرودست جامعه وارد میشود و موج جدیدی از تورم را در کالاهای اساسی به راه میاندازد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، صدور مجوز افزایش قیمت نان توسط ستاد تنظیم بازار، انتقاداتی را متوجه اتاق اصناف کرده است. وجه مشترک این انتقادات این است که با افزایش متوسط ۱۵ درصدی قیمت نان، فشار اقتصادی بیشتری بر طبقه فرودست جامعه وارد میشود چرا که سهم نان در سبد خرید و سفره این قشر بسیار بیشتر از سایر طبقات است.
این انتقاد به صورت منطقی این نتیجه را دنبال میکند که اتاق اصناف به عنوان نماینده مردم موظف است به هر شکل ممکن جلوی افزایش قیمت نان را بگیرد و از تحت فشار قرار گرفتن اقشار کم درآمد جلوگیری کند.
در مصاحبهای که رئیس اتاق اصناف ایران درباره افزایش قیمت نان در حاشیه اجلاس اتاق اصناف داشت، گفت: ستاد تنظیم بازار با افزایش ۱۵ درصدی موافقت کرده است و این افزایش نرخ به شرط آن است که چانه نان در مجموعه صنعت تولید نان کشور اصلاح شود. اتاق اصناف هم مکلف شده است با هماهنگی اتحادیه صنفی، وزن نان را به نوعی بازتعریف کند. اگر این اتفاق رخ دهد کیفیت نان در تولید اصلاح شده و مقداری بهبود پیدا خواهد کرد.
این افزایش قیمت نان زمینه افزایش تورم و کاهش قدرت خرید عموم مردم را فراهم میآورد حال آنکه ستاد تنظیم عملاً دست به انتخاب چنین اقدامی در شرایط فعلی اقتصاد زده است در واقع با افزایش قیمت نان برای یک بار دیگر، فشار محتمل تورمی را بر مردم بیشتر و سفره آنها را کوچک کرده است.
افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان منجرب به فشار بر مردم میشود
محاسبات فوق در نگاه نخست از منطقی بودن تصمیم برای افزایش قیمت نان حکایت دارد، اما به نظر میرسد دولت و مسئولین به شیوه دیگری میتوانستند مدیریت کنند که به اقشار ضعیف فشار وارد نشود و با عدالت اجتماعی سازگار باشد.
کیفیت نان بار دیگر بهانهای شده است برای ستاد تنظیم تا قیمت نان را افزایش دهد این افزایش در حالی است که در آمارهای رسمی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد که اعتراض مردم به موضوع کیفیت نان در سالهای گذشته بسیار زیاد بوده و تا به حال رسیدگی نشده است.
حال موضوع کیفیت نان در صدر شکایات مردم قرار دارد، چه تعهدی وجود دارد که کیفیت نان با قیمت نان همخوانی داشته باشد؟ مردم میگویند نان گران شده بدون آنکه کیفیتش تغییر کند و حتی برخی معتقدند بد کیفیتتر و کوچکتر هم شده است!
آیا ضرب المثل «یک لقمه نان و پنیر هست!» رنگ میبازد یا ورق برمی گردد و نان کماکان زینت بخش سفرههای فقرا میماند، باید منتظر ماند.
افزایش ۱۵ درصدی نان منطقی نیست یک کارشناس تولید نانهای صنعتی و سنتی در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو گفت: نان قوت غالب مردم کشور است و دولت باید توجه ویژهای به این مایحتاج مردم داشته و سعی در حفظ قیمتهای آن بکند.
این کارشناس عنوان کرد: افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان در این شرایط منطقی به نظر نمیرسد و این افزایش به طور یقین تبعات زیادی در جامعه خواهد داشت که دولت باید سعی در کارشناسی این وضعیت بکند.
وی ادامه داد: از دولت انتظار داشتیم راهکارهای مناسبی برای کاهش هزینههای نانوایان ارائه دهد و با راه حلهای مختلف از افزایش قیمتها جلوگیری کند تا فشار به مردم وارد نمیکرد.
این کارشناس با اشاره به اینکه افزایش قیمتها فشار بزرگی برای مردم است، گفت: این هزینه برای قشر زیر خط فقر فشار بزرگی را وارد خواهد کرد و تبعات آن را به طور یقین در جامعه خواهیم دید.
راهکارها برای جلوگیری از فشار بر مردم و نانوایان چیست؟
۱ -ثبات قیمت نان و افزایش روند صعودی قیمتهای حامل انرژی ۲ -حداکثر حمایت از کشاورزان و زارعان ۳ -سامان دهی نگهداری گندم در سیلوها (از نظر نحوه نگهداری و مدت لازم برای تثبیت کیفیت دانه گندم). ۴ -برای اصلاح و یکدست سازی تولید نان مرغوب، ارگانیک، بهداشتی و سالم باید کارخانههای تولید و فرآوری خمیر احداث شوند. ۵ -تلاش برای آموزش نانواییها به منظور افزایش کیفیت پخت نان ضروری است. ۶ -دورههای آموزشی نانوایان در کنار خرید و اعطای تسهیلات و داشتن تجهیزات مورد نیاز و مواد اولیه کیفی و مناسب در جهت حداکثرسازی کیفیت نان و تحصیل رضایت مردم ضروری است