سید جواد سخدری، مدیر مرکز کارآفرینی و اشتغال جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با مهم دانستن تجاری سازی در اختراعات گفت: در کشور ما از هر 3000 ایده فناورانه یک مورد به موفقیت تجاری می رسد.
مدیر مرکز کارآفرینی و اشتغال جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با مهم دانستن ریسک پذیری در نوآوری، بیان کرد: نوآوری همراه با ریسک است، البته ایدههایی نیز وجود داشته که با کمترین هزینه به نتیجه رسیده است.
وی با تاکید بر تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی نیاز کشور و نقش آن در توسعه بهرهوری 90 درصد است است، ما به لحاظ منابع در آینده با کمبود روبرو هستیم بنابراین باید با توسعه فناوری از راه بروز مشکلات در کاهش منابع جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به میزان بیکاری در میان فارغ التحصیلان دانشگاهی خاطرنشان کرد: طبق مطالعات در خراسان بیکاری دانش آموختگان 39 درصد و در کشور 41 درصد است و پیش بینی می شود در سال آینده این آمار به 50 درصد برسد.
سخدری با تاکید بر ضرورت سرمایه گذاری در خصوص علم و فناوری برای اشتغالزایی دانش آموختگان خاطرنشان کرد: بیکاری دانش آموختگان یکی از معضلات جامعه است که باید به آن توجه شود.
وقف علم و فناوری برای توسعه اشتغال دانشبنیان ضروری است
در ادامه جعفر زارع گفت: هدف از تشکیل کمیته یاوران وقف و فناوری در استان محتوا سازی، ترویج و فرهنگسازی و جهتدهی موقوفات به سمت نیازهای روز جامعه در زمینه توسعه علم و فناوری و ایجاد اشتغال دانشبنیان است.
مسئول امور کمیته یاوران وقف علم و فناوری ادامه داد: فعالیت های کمیته در چهار حوزه اصلی نهادسازی، محتواسازی، ترویج و فرهنگسازی و همچنین بهرهبرداری تعریف می شود.
وی گفت: توسعه فناوری از محل موقوفات، جریان سرمایهای وقف، همکاری در ترویج فرهنگسازی، تولید محتوا و ایجاد زمینههای حقوقی و قانونی در حوزه تولید محتوا و برگزاری همایش وقف علم و فناوری در اسفند ماه جاری از جمله اقدامات پیش رو در زمینه توسعه وقف علم و فناوری است.
وی بنیان کسب و کار، توسعه منابع انسانی، نوآوری و ابتکار، توسعه فناوریهای ارتباطات و اطلاعات را از جمله شاخصهای اقتصاد دانش بنیان برشمرد و با تاکید بر لزوم گسترش موضوع وقف علم و فناوری گفت: ورود این بحث به حوزههای پژوهشی و حتی توسعه اشتغال دانشبنیان ضروری است و باید به آن توجه شود.
زارع توسعه و تجاریسازی فناوریهای مورد نیاز کشور از محل گسترش وقف در زمینه علم و فناوری را یکی از اهداف موقوفات علم و فناوری دانست و افزود: تولید محتوا برای تبیین جایگاه وقف علم و فناوری و نقش آن در حوزه تمدن سازی ایرانی اسلامی و کارکردهای موضوع وقف علم و فناوری در جریان توسعه علم و فناوری کشور، نقش اساسی دارد.
مسئول امور کمیته یاوران وقف علم و فناوری در بخش پایانی سخنانش به نقش اقتصاد دانش بنیان در توسعه و پیشرفت کشور اشاره کرد و افزود: رتبه ایران در اقتصاد دانش بنیان ۷۸ است که یکی از دلایل چنین رتبه پایینی نامطلوب بودن وضعیت اقتصاد کشور است.
زارع با بیان اینکه خروجی اقتصاد دانش بنیان باید رفاه اجتماعی باشد، ابراز کرد: افزایش مستمر بهرهوری نهادهای تولید، به کارگیری فناوریهای بالا با کاهش آلودگی در جریان تولید و امکان بازیافت مواد زاید از جمله فواید اقتصاد دانش بنیان است.
وقف در زمینه علم و فناوری یک نیاز و یک ضروت محسوب میشود
در ادامه محمد ذاکری اقتصاد دانش بنیان را از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: مؤلفه این نوع اقتصاد، علم و فناوری است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه 1 مشهد با اشاره به ضرورت برجسته کردن نقش وقف در زندگی مردم به ویژه در حوزه ایجاد اشتغال پایدار خاطرنشان کرد: با وقف علم و فناوری میتوان به روند تولید، اشتغال و توسعه تسریع داد.
وی بیان کرد: نیات واقفان را باید به سمت نیازهای روز سوق دارد و امروز وقف در زمینه علم و فناوری یک نیاز و یک ضروت محسوب میشود، چراکه وقف منابع مورد نیاز برای تحقیق و پژوهش در همه زمینه های علمی را فراهم می کند.
ذاکری بیان کرد: نمونه بارزی از نقش پررنگ خیران در حوزه درمانی است؛ به طوری که از 60 مرکز درمانی در مشهد 57 مورد توسط خیران احداث شده است.
نقش ویژه رسانهها در نهادینه کردن فرهنگ وقف علم و فناوری
در ادامه این نشست ممیزیان؛ رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: رسانه ها در فرهنگسازی تبیین و توسعه نقشه راه در خصوص علم و فناوری نقش ویژه ای دارند و اگر بخواهیم رتبه خود را در حوزه وقف در سطح جهانی بالا ببریم باید فرهنگ آن را نهادینه کنیم که بخش عمده این رسالت مهم بر عهده رسانه است.
وی با بیان اینکه مشهد یکی از عرصههای فعال در راهاندازی بنیادها و مراکز درمانی توسط خیران است، افزود: در حوزه وقف علم و پژوهش نسبت به حوزه درمانی با کاهش موقوفات مواجه هستیم.
رئیس مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: بهتر است وقف در حوزه تامین تجهیزات پزشکی نیز وارد شود چرا که توجه به بحث سلامت و محورهای آن در حوزه وقف لازم است.