آخرین اخبار:
کد خبر:۶۵۷۰۷۶

چه غذا‌هایی را با چه دارو‌هایی نباید خورد

حتما تاکنون درباره فعل و انفعالات برخی دارو‌ها با بعضی از غذا‌ها چیز‌هایی شنیده اید مثلا اینکه نباید آب گریپ فروت را به همراه دارو‌های کلسترول یا بلافاصله پس از آن مصرف کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حتما تاکنون درباره فعل و انفعالات برخی دارو‌ها با بعضی از غذا‌ها چیز‌هایی شنیده اید مثلا اینکه نباید آب گریپ فروت را به همراه دارو‌های کلسترول یا بلافاصله پس از آن مصرف کرد.
 
 از این دست تداخلات دارویی با غذا‌ها بسیارند.
شایع‌ترین تداخلات تغذیه‌ای با دارو‌ها عبارتند از:

آب گریپ فروت با دارو‌های کاهش کلسترول
آب گریپ فروت به راه‌های گوناگونی با دارو‌ها واکنش نشان می‌دهد و در بدن ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی می‌کند. یکی از آن‌ها از طریق افزایش جذب برخی دارو‌های خاص مانند بعضی از انواع دارو‌های کاهش کلسترول خون است. در این موارد معمولا پزشک و یا متصدی داروخانه توصیه می‌کنند در صورتی که این قبیل دارو‌ها را مصرف می‌کنید تا پایان یافتن دوز مصرفی آنها، از خوردن آب گریپ فروت اجتناب کنید. توجه به برونشور دارو نیز قبل از مصرف آن بسیار مهم است، زیرا برخی تداخلات غذایی-دارویی در آن‌ها ذکر شده است.

آب گریپ فروت همچنین باعث می‌شود سوخت و ساز دارو‌ها در بدن به صورت غیر طبیعی انجام شود و در نتیجه سبب بیشتر یا کمتر شدن میزان دارو در خون، نسبت به حالت عادی خواهد شد. بسیاری از دارو‌ها از جمله آنتی هیستامینها، دارو‌های فشار خون، دارو‌های تیروئید، قرص‌های ضد بارداری، دارو‌های کنترل اسید معده و شربت ضد سرفه دکسترومتورفان از این دسته هستند و بهتر آن است که به هنگام مصرف این دارو‌ها آب گریپ فروت را از برنامه غذایی حذف کرده و یا به مقدار بسیار کم و با فاصله زمانی زیاد از آن‌ها مصرف کرد.

سبزیجات سبز رنگ با دارو‌های ضد انعقاد خون
دارو‌های ضد انعقاد خون مانند کومادین و وارفارین مقدار ویتامین کای بدن را که عامل انعقاد خون است، کاهش می‌دهند. مصرف مقدار زیاد سبزیجات سبز رنگ، که حاوی مقادیر زیادی ویتامین کا هستند، می‌تواند عملکرد دارو‌های ضد انعقاد خون را مختل کرده و اثرات آن‌ها را کاهش دهد. اما این بدان معنی نیست که مصرف سبزیجات را به کلی قطع کنید، بلکه می‌توانید به مقدار مناسب و با فاصله زمانی چندین ساعت آن‌ها را میل کنید.

گیاه شیرین بیان با دارو‌های ضعف قلب
گلیسیریزا، ماده‌ای طبیعی است که برای ساختن آب نبات شیرین بیان استفاده می‌شود و درگیاه شیرین بیان وجود دارد. این ماده می‌تواند باعث کاهش میزان پتاسیم و افزایش مقدار سدیم در بدن شود. کمبود پتاسیم در بدن، عملکرد داروی دیژاوکسین (دارویی که در درمان ناتوانی قلبی به کار می‌رود) را مختل کرده باعث می‌شود ضربان قلب به درستی انجام نشود.

گلیسیریزا همچنین اثرات دارو‌های فشار خون بالا را کاهش می‌دهد و افرادی که کومادین و یا وارفارین مصرف می‌کنند باید بدانند که این ماده می‌تواند وارفارین را تجزیه کرده و باعث افزایش مکانیسم لخته شدن خون در بدن شود؛ بنابراین اینگونه افراد باید از مصرف آن اجتناب کنند.

جایگزین‌های نمک با دارو‌های فشار خون
افرادی که به علت ضعیف بودن قلبشان، دیژاوکسین مصرف می‌کنند و یا دارو‌هایی جهت کنترل فشار خون بالا و یا دارو‌های رقیق کننده خون مانند آسپیرین مصرف می‌کنند باید در زمینه مصرف جایگزین‌های نمک مراقب باشند، زیرا در بیشتر این محصولات اغلب سدیم با پتاسیم جایگزین می‌شود و میزان پتاسیم در بدن را افزایش می‌دهند. مصرف زیاد پتاسیم نیز اثرات دارو‌های ذکر شده ا. کاهش داده باعث ایجاد اختلال در عملکرد قلب، ناهماهنگی در ضربان قلب، افزایش قابل ملاحظه فشار خون و در برخی موارد لخته شدن خون و احتمال بروز سکته قلبی خواهند شد.

غذا‌های حاوی تیرامین با دارو‌های ضد افسردگی
سطح بالای اسید آمینه تیرامین در خون سبب افزایش فشار خون خواهد شد. چندین نوع دارو وجود دارد که با تیرامین تداخل ایجاد می‌کنند. مانند دارو‌های باز دارنده مونو آمین اکسیدیز که در درمان افسردگی بکار می‌روند و یا دارو‌هایی که برای درمان نشانه‌های بیماری پارکینسون استفاده می‌شوند. توصیه می‌شود که این افراد از مصرف غذا‌های غنی شده با تیرامین اجتناب کنند. شکلات، پنیر‌های کهنه و پرورده، گوشت‌های پرورده و تخمیر شده، هات داگ، محصولات تخمیر شده سویا و نوشیدنی‌های گیاهی تخمیر شده از جمله خوراک‌های حاوی تیرامین هستند.
آنچه باید همواره مورد توجه قرار گیرد آن است که در صورتی که بنابر شرایط بدنی و بیماری‌های احتمالی ملزم به مصرف دارد‌های خاصی هستید قبل از شروع مصرف آنها، راهنما و دستورالعمل دارو را به دقت مطالعه کنید و از تداخلات دارویی، غذایی و عوارض احتمالی آن آگاهی یابید و در صورت امکان ازپزشک و یا متخصص تغذیه در زمینه تداخلات احتمالی مشورت بگیرید.
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار