گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-حمید بهرامی؛ نزدیک به دو ماه است بودجه سال 97 ارسالی از سوی دولت از زیر نگاه تیز بین نمایندگان می گذرد. در روز های پایانی این بررسی همزمان با غرق شدن شهرهای استان خوزستان در گرد و خاک کریم شافعی خبر از حذف بودجه مقابله با گرد و غبار جنوب کشور داد.
کریم شافعی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست در روز یک شنبه هفته جاری در مصاحبه با اصحاب رسانه ها گفت: در لایحه بودجه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ۱۵۰ میلیون دلار برای مقابله با گرد و غبار جنوب کشور از جمله خوزستان در نظر گرفته شده بود که متاسفانه توسط کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی حذف شد.
اینکه چه برنامه هایی در مقابله با گرد و خاک در جنوب کشور وابسته به این بودجه هست جای تحقیق و البته پاسخگویی مسئولین علی الخصوص سازمان محیط زیست را دارد.
با توجه به خواست مردم خوزستان مبنی بر مطالبه گری از مسئولین در جهت بهبود اوضاع زیست محیطی در استان، نمایندگان خوزستان در مجلس به سرعت واکنش نشان دادند.
از جمله علی ساری نماینده اهواز در خصوص حذف بودجه 150 میلیون دلاری مقابله با گرد و غبار اظهار کرد: این مسأله به تنگنظرانی برمیگردد که در کشور برای نابودی خوزستان تلاش میکنند و نه تنها استان خوزستان بلکه کل کشور را نابود میکنند.
وی با بیان اینکه وضعیت خوزستان بسیار وخیم و ناگوار است، گفت: تلاش تمامی نمایندگان خوزستان بر جلوگیری از حذف بودجه مقابله با گرد و غبار در لایحه بودجه است. متأسفانه دوستان ما در کمیسیون تلفیق مجلس به چنین نتایجی رسیدند و این بودجه را حذف کردند.
بودجه 150 میلیون دلاری چقدر می تواند در مقابله با گرد و خاک جنوب کشور به کار بیاد جای کارشناسی دارد و نکته مهم این است که چرا در این مدت زمانی که کمیسیون در حال بررسی بود، نمایندگانی از سوی سازمان محیط زیست در این کمیسیون حاضر نشدند و از این بودجه دفاع نکردند، موضوعی که تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق به آن اشاره کرد.
غلامرضا تاجگردون با اشاره به اظهارات معاون سازمان محیط زیست درباره حذف بودجه مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال ۹۷، گفت: متاسفم از اینکه در دو ماه بررسی بودجه کشور، مسئولان محیط زیست کشور از رییس تا معاون ایشان حتی یک بار دنبال موضوع آلودگی محیط زیست و ریزگردها نیامدند.
وی افزود: متاسفانه اعتبار مربوط به ریزگردها را بدون اذن در بودجه گذاشتند که مردم عزیز خوزستان را طبق معمول علاف تصمیمات غیرمسئولانه خودشان کردند.
این اظهارات تاج گردون مردم خوزستان را بیش از پیش از سازمان محیط زیست گله مند و ناامیدد کرد چرا که دو ماه پیش وقتی جناب کلانتری در جلسه شورای اداری استان خوزستان که با حضور معاون اول رئیس جمهور در اهواز برگزار شد، حضور داشت به دلیل آن چه که نامه محرمانه برای انتقال آب خوزستان می نامیدند مورد خطاب جدی نمایندگان قرار گرفت.
اینکه این موضوع بخواهد در روند کمک به بهبود اوضاع زیست محیطی مردم خوزستان خللی وارد کند ادعای واهی باشد اما به گفته غلامرضا تاج گردون نماینده مجلس، چرا وی و یا نمایندگانی از طرف سازمان محیط زیست در دفاع از بودجه مقابله با ریزگردها در کمیسیون حاضر نشدند و دفاع نکردند؟!
محمد بصیر زاده مسئول کانون مطالبه گری بسیج دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتگو با خبرگزاری دانشجو گفت: شاید برای خوزستان خدایی نکرده، اتفاقی نظیر زلزله کرمانشاه باید بیوفتد تا مسئولین به این نتیجه برسند که باید اجماع و همدلی کنند.
متاسفانه هر بار با آمدن گرد و خاک مسئولین برای خوزستان دغدغه پیدا میکنند و اشک میریزند و به محض رفتن آن، خوزستان را فراموش میکنند.
اختلافات مطرح شده در مجلس بر سر بودجه مبارزه با ریزگرد ها، راه حل های ساده ای دارد ولی متاسفانه اراده قوی برای آن وجود ندارد و معلوم نیست مردم خوزستان تا کی باید معطل دعواهای زرگری نمایندگان مجلس بنشینند.
سید رضی نوری نماینده مردم شوش با بیان اینکه اعضای کمیسیون تلفیق معتقد هستند که برای برداشت از صندوق توسعه ملی نیاز به اجازه مقام معظم رهبری است خاطرنشان کرد: از طریق رییس مجلس شورای اسلامی پیگیر این موضوع هستیم تا با کمترین مساله بتوانیم این لایحه را تصویب کنیم.
نوری توضیح داد: اعتبارات صندوق توسعه ملی نسبت به سایر منابع اعتباری راحت تر و در دسترس تر است از همین رو تلاش می کنیم تا اعتبار 150 میلیون دلاری طرح از این محل تخصیص یابد.
وی گفت: ضمن آنکه دولت از سایر منابع نیز اعتباراتی برای مقابله با گرد و خاک در نظر گرفته است.
اما صندوق توسعه ملی چیست؟
"ماده 84 قانون پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران تصریح میکند: صندوق توسعه ملی که در این ماده صندوق نامیده میشود با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای نفتی تشکیل میشود.
صندوق در تهران مستقر است و در تهران و سایر نقاط کشور شعبهای نخواهد داشت. اموال و داراییهای این صندوق متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران میباشد."
در قانون پنج ساله چهارم توسعه مقرر شدهاست به منظور سرمایهگذاری و تأمین بخشی از اعتبارات موردنیاز طرحهای تولیدی و کارآفرینی بخش غیردولتی که توجیه فنی و اقتصادی آنها به تأیید وزارتخانههای تخصصی ذیربط رسیده باشد تخصیص پیدا می کند، لذا معلوم نیست به کدام تدبیری بودجه مقابله با گرد و خاک را از این صندوق تعیین کردند!
جدای از مساله ای که طرح شد، صندوق توسعه ملی مربوط به مسائل کشور است و باید در امور آن از مقام معظم رهبری اذن گرفته شود و یقیناً مقام معظم رهبری با مشکلات به وجود آمده در خوزستان، با این طرح بهمانند دوره گذشته موافقت میکنند.
در موارد سال پیش از این نیز مقام معظم رهبری برای استفاده از این اعتبار از صندوق توسعه ملی موافقت کرده و اذن دادند، اما نکته اینجاست که امسال متأسفانه دولت پیش از دریافت اذن مقام معظم رهبری این طرح را به کمیسیون تلفیق مجلس ارجاع داد.
نمایی از رود کارون
اینکه مردم فهیم و صبور خوزستان با تحمل بیش از یک دهه از مواجهه جدی با این پدیده نا مطلوب با وجود تاکیدات فراوان مسئولین بلند پایه نظام در جهت برطرف کردن این مشکل، آن هم در شرایطی که آثار بی آبی در رودخانه های استان خوزستان و به طور ویژه رودخانه کارون که نفس هایش به شماره افتاده و سینه هایی که که از خاک پر شده، هنوز مسئولان با اهمال خود خبرهایی خوبی در عمل وعده هایشان نمی دهند.
تصویب بودجه هایی از این دست نه تنها لازم است که باید بدون هیچ منتی و همراه با تسریع در اختیار دادن آن به دستگاه های مختلف عمرانی، بهداشتی-درمان و آموزش همگانی و اجتماعی باشد تا بتوانیم شرایط زندگی در استان های آسیب دیده از گرد و خاک را به گذشته پیش از آن برسانیم.