به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بارها و بارها شنیدهایم که دانشگاه ایدهآل، مهد آزادی بیان و تضارب آرا و اندیشه هاست؛ اما همواره شکاف میان شعارها و آن چه که واقعیت دارد مشهود بوده است، کرسیهای آزاد اندیشی یکی از بهترین بسترهای هم افزایی میان تفکر های مخالف است که می تواند در رشد و شکوفایی فضای علمی دانشگاهها تاثیر به سزایی داشته باشد.
کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها، مبحث بسیار مهمی است که در ابتدای دهه ۸۰ خورشیدی با دوراندیشی مقام معظم رهبری مطرح شد.
با گذشت بیش از یک دهه از طرح اجرای این کرسیها با ساماندهی آن و البته با وجود دغدغههایی که در این ارتباط، میان مسئولان مربوطه به وجود آمد، آنگونه که باید شکل نگرفت و با آن چه نظر مقام معظم رهبری بود و باید اتفاق می افتاد، فاصله دارد.
کرسی آزاد اندیشی محلی برای تضارب آرا محسوب میشوند که از درون آن میتوان رویکرد بازتولید نظری و عملی کلان نظام جمهوری اسلامی را بیرون کشید، چیزی که مد نظر مقام معظم رهبری بوده است.
بنابراین باید بتوان از رهگذر بحث های علمی، نقاط ضعف نظام را در جهت جبران و نقاط قوت نظام را برای سرمایه گذاری و تقویت بیشتر مشخص کرد.
با این حال آیا وضعیت برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در استان خراسان رضوی مطلوب است؟!
رویکرد پرداختن به مسئله کرسی های آزاد اندیشی تغییر کرده است
احمدپور دانشجوی پزشکی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: متاسفانه رویکرد پرداختن به مسئله کرسی های آزاد اندیشی در فضای دانشگاه های استان کمرنگ شده است.
دانشجوی پزشکی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: برای بررسی حرف بنده شما می توانید عناوین برنامه های اجرایی دانشگاه های استان را در سال های گذشته و الان بررسی کنید و متوجه این موضوع بشوید که فضا به چه شکل تغییر کرده است.
وی در پایان سخنانش تصریح کرد: متاسفانه این تغییر جهت گیریهای دانشجویان هم سیاست کلانی است که از سمت مسئولین عالی دانشگاه های کشور در پی گرفته شده است.
اساتید و مسئولین فرهنگی در موضوع کرسی های آزاد اندیشی وقت کافی را نمی گذارند
فاطمه قاسمی استاد معارف دانشگاه آزاد مشهد نیز گفت: متاسفانه وضعیت کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاههای استان خراسان وضعیت مطلوبی نیست.
قاسمی ادامه داد: به نظر مسئولین فرهنگی و اساتید دانشگاهها وقت کافی را در این زمینه برای تحقق و ایجاد بستر مناسب برای کرسی های آزاد اندیشی نمی گذارند و این موضوع را به حال خود رها کرده اند.
صدای مخالف در فضای دانشگاه ها شنیده شود
سلطانی مسئول تحلیل و بررسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی در تشریح وضعیت برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در سطح استان گفت: فضای فعلی برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در سطح دانشگاه های استان مورد مطلوب ما نیست؛ مطلوب ما این است که در طول سال بالغ بر 500 کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه های استان برگزار شود.
سلطانی در خصوص برنامههای بسیج دانشجویی در این زمینه افزود: ما در بحث برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی برنامهی جامعی را در نظر گرفتیم، به این گونه که هر دانشجو به خودی خود متولی برگزاری کرسی آزاد اندیشی در سطح دانشگاه بشود.
مسئول تحلیل و بررسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: براساس همین موضوع ما اقدام به تربیت یک سری نیروها کردیم و قرار است از ترم بعد این دانشجویان به عنوان داور و متولی کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاه های استان شروع به فعالیت کنند.
وی در پایان تصریح کرد: برای ما ضروری است بستری ایجاد کنیم تا صدای مخالف در فضای دانشگاه ها شنیده شود و برای کلام مخالف پاسخ منطقی توسط خود دانشجویان داده شود.
دانشگاه تهی از اندیشه!
باید پذیرفت که دانشگاه امروز عرصه نزاع های برآمده از هیجانات و احساسات دانشجویان و بحث و جدل های کلیشه ای غیرعلمی شده است. این امر سبب شده تا جنبش دانشجویی برخلاف ماهیت ساختاری و رسالت خود، بستری مهیا برای پیشبرد اهداف سیاستمداران فرصت طلب گردد؛ چرا که دانشجوی صرفا مقلد و فاقد اندیشه مستقل، چیزی جز آلت دست سهم خواهان سیاسی و پیاده نظام احزاب در دانشگاه نخواهد بود.
یادمان نرود که «دانشگاه مبدا تحولات است» و تا زمانی که دانشگاه از اندیشه پویا و مولد، تهی باشد و اختلافات فکری در اصحاب دانشگاهی در حد این مجادلات سطحی خلاصه گردد، انتظار پیشرو بودن دانشگاه در ساحت علوم انسانی و تمدن سازی، انتظاری گزافه و بیهوده خواهد بود.