به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در آیین اختتامیه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس، برگزیدگان در هر بخش مشخص شدند و جوایز خود را دریافت کردند. از برگزیدگان گروه کتابهای مرجع و کلیات میتوان به ابوالقاسم پژوهشگر و نویسنده کتاب «اطلس خوزستان در جنگ ایران و عراق» اشاره کرد که در این دوره از نویسنده این کتاب تقدیر به عمل آمد؛ به همین خاطر مصاحبهای را با ایشان ترتیب دادهایم.
لطفا خودتان رو معرفی کنید؟
ابوالقاسم حبیبی، متولد ۱۳۴۱ در تهران هستم. فعالیت خود را درزمینه تاریخنگاری جنگ از اواخر سال ۱۳۶۰ شروع کردهام و بهصورت راوی در بطن عملیاتها حضورداشتهام. اولین عملیاتی که در آن بهعنوان تاریخنگار حضورداشتهام عملیات فتحالمبین بوده است. بعد از پایان جنگ هم به تدوین بعضی از مقاطع دوران دفاع مقدس پرداختم و میتوان گفت بیشتر فعالیتهایم در مورد اتفاقات منطقه خوزستان بوده است.
چرا به فکر تهیه کتاب «اطلس خوزستان» افتادید؟
پس از جنگ به ما اعلام شد که گروهی تحت عنوان «راهیان نور» به مناطق جنگی سفر میکنند اما اطلاعات کافی در مورد مناطق ندارند. به همین علت، با برخی از دوستان طرحی را شروع کردیم که در آن اطلاعات خودمان را بهصورت تصویری منتشر کنیم تا راویانی که میخواهند مناطق را توضیح بدهند؛ بهراحتی به منابع دسترسی داشته باشند.
اولین کار ما در سال ۱۳۷۸ بهصورت اطلس و با عنوان «راهنمای اطلس خوزستان» منتشر شد، البته این کتاب جزئیتر از کتاب «اطلس خوزستان در جنگ ایران و عراق» است. بعد از اطلس خوزستان، اطلس آبادان، دشت آزادگان، دزفول و چندین بروشور بهصورت راهنما منتشر کردیم. ازآنجاییکه احساس نیاز میشد که اطلس جامع داشته باشیم؛ همه مطالب را جمعآوری کردم و آنها را تحت عنوان اطلس خوزستان منتشر نمودیم.
ویژگی اصلی کتاب اطلس خوزستان چیست؟
ویژگی اصلی که اطلسها دارند این است که تصویر بر متن غالب است؛ یعنی ما با نقشه و تصویر توضیح میدهیم. این کتاب 30 درصد متن و 70 درصد نقشه دارد. بعضی از مخاطبان حوصله خواندن مطالب را ندارند، اما ما با تصاویر میتوانیم مطالب و پیام خودمان را منتقل کنیم. متن در کنار تصویر به انتقال مفاهیم کمک میکند.
ویژگی دیگر اطلس این است که هر فردی و در هر سنی میتواند از آن بهره ببرد؛ منظور این است که فرقی نمیکند مخاطب چند سال داشته باشد؛ حتما متوجه مفاهیم از طریق تصویر میشود.
من عملکرد اینچنینی برای کتاب اطلس خوزستان مدنظرم بوده است؛ اما نمیدانم تا چه حد توانستهام در انتقال آن موفق باشم.
برای جمعآوری مطالب، نقشهها و عکسهای اطلس از چه منابعی استفاده کردهاید؟
تمام منابع این کتاب برای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است.
این کتاب در چه مدتی جمعآوری و ویرایش یافته است؟
میتوان گفت اطلس خوزستان حدود سه سال از وقت من را گرفت که بیشتر جمعآوری و تنظیم نقشهها زمانبر بود.
آیا در نظر دارید اطلس دیگری که تکمیلکننده این اطلس یا جلد دوم آن باشد، منتشر کنید؟
خیر، حوزه تحقیقاتی بنده تغییر کرده و دیگر در این زمینه فعالیت ندارم. احساس میکنم با این کار، چیزهایی را که باید در خصوص جنگ میگفتم، مطرح کردهام و دیگر حرفی برای گفتن در زمینه خوزستان ندارم و اطلس جنگ در خوزستان کامل شده است اما در مناطق دیگر امکان کار کردن وجود دارد، مثلا جنگ در استانهای کرمانشاه، ایلام، خوزستان و آذربایجان غربی که البته همکارانم در حال انجام دادن آنها هستند.