به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، در ابتدای این همایش، محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد ضمن ادای خیرمقدم به شرکت کنندگان در این همایش گفت: ارزشهای مهمی که منجر به تولید علم شده، باید به نسبت توسعه علم، توسعه پیدا کند.
کافی افزود: هدف از برگزاری این همایش، فرهنگ سازی و محتواسازی لازم در زمینه وقف علم فناوری و ترویج آن در کشور است.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد ابراز امیدواری کرد که این همایش، سرآغازی برای ادامه این راه بزرگ باشد.
ایجاد بیش از ۶۵۰ هزار متر مربع زیرساخت توسط خیران در دانشگاهها
در ادامه مراسم، عبدالرضا باقری قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه وقف، سنتی است که از گذشته در ایران جریان داشته است، گفت: هر چند سنت وقف در حوزه علم و فناوری به شکل امروزی مطرح نبوده؛ اما در حوزههای فرهنگ، اندیشه و آموزش، در گذشته وجود داشته است.
باقری خاطرنشان کرد: فقط طی چهار سال گذشته بیش از ۶۵۰ هزار متر مربع فضا در بخش زیرساختهای خوابگاهی و آموزشی و پژوهشی مراکز آموزش عالی کشور با کمک خیران ایجاد شده و در حال حاضر نیز به همت خیران بیش از ۱۱۰ پروژه با وسعت ۱۳۰ هزار متر مربع در دانشگاهها در حال احداث است که بعضی از آنها امسال و بعضی دیگر نیز در سال آینده به بهره برداری میرسد.
نیاز دانشگاهها به منابع پایدار برای تولید علم و فناوری
رئیس مرکز هیأتهای امنا و هیأت ممیزه مرکزی وزارت علوم در ادامه افزود: در حال حاضر حدود ۷۰ درصد منابع دانشگاهها توسط دولت و ۳۰ درصد نیز توسط دانشگاهها تأمین میشود که چنانچه بخواهیم به مدلهای جهانی در این زمینه برسیم، سهم دانشگاهها باید به ۶۰ درصد برسد.
باقری افزود: بنابراین، نیاز است که در حوزه وقف علم و فناوری اقداماتی انجام دهیم تا به منابع پایدار برسیم.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری برای انجام تحقیقات مورد نیاز جامعه و اقدام برای تأمین معیشت دانشجویان کم بضاعت، میتواند مورد توجه واقفان قرار بگیرد.
بیش از ۸ هزار موقوفه علمی و فرهنگی در کشور داریم
حجت الاسلام علی محمدی نماینده، ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور نیز در ادامه این مراسم گفت: سرمایه گذاری و وقف در ساخت مسجد و حسینیه ارزشمند است؛ اما ثواب وقف در علم و فناوری هم کمتر از آن نیست.
محمدی افزود: موقوفات زیادی از جمله ساخت مدارس علوم دینی، مدارس و کتابخانه انجام شده است و اکنون بیش از هشت هزار موقوفه علمی و فرهنگی در کشور داریم.
نماینده، ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور خاطرنشان کرد: با وجود آن که یکی از کارکردهای وقف، فرهنگی است؛ اما اصل و اساس و مهمترین کارکرد آن آن اقتصادی است و چنانچه بخواهیم وقف در زمینه علم و فناوری توسعه پیدا کند، باید به این موضوع توجه کنیم.
ساخت بیش از ۱۴۰۰ مرکز درمانی توسط واقفان در کشور
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: بیش از ۷۹ هزار مسجد در سراسر کشور از محل موقوفات مردم ساخته شده است که سرمایهای بزرگ است.
وی افزود: بیش از ۱۴۰۰ مرکز درمانی شامل ۱۳۳ بیمارستان در کشور از محل موقوفات ساخته شده است و در مجموع، بیش از ۲۵ درصد واحدهای درمانی کشور موقوفه است که متأسفانه این آمار در جایی هم ارائه نمیشود.
محمدی با انتقاد از رسیدگی به امور واقفان افزود: باید حق و حقوق واقف را در جامعه مطرح و در این زمینه هم فرهنگ سازی کنیم.
نقش وقف در پیشبرد استراتژی کشور در علم و فناوری
در ادامه، ناصر باقری مقدم معاون برنامهریزی و سیاستگذاری ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور نیز گفت: نگاه ما به وقف، پیشبرد استراتژی جمهوری اسلامی ایران در علم و فناوری است.
باقری مقدم افزود: تأکید مقام معظم رهبری در سالهای اخیر بر موضوع اقتصاد دانش بنیان بوده که پایه آن، علم و فناوری است، علم و فناوری نیز برای توسعه نیازمند به منابع مالی است که دولت هم توان لازم برای تأمین این منابع را ندارد و به همین دلیل، ناچاریم مردم را با مکانیسم وقف و امور خیریه به صحنه توسعه علم و فناوری وارد کنیم.
معاون برنامهریزی و سیاستگذاری ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در ادامه از اعلام آمادگی شورای عالی انقلاب فرهنگی در حمایت از اهداف این همایش خبر داد و خاطرنشان کرد: در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است که دستگاههای مرتبط با این موضوع، در ستادی با عنوان کمیسیون ویژه وقف علم و فناوری کشور و با محوریت سازمان اوقاف و امور خیریه جمع شوند و ریل گذاری در این مسیر را به صورت هماهنگ انجام دهند و از سازمان اوقاف خواسته شده با کمک همه دستگاه ها، راهبرد و نقشه راه توسعه وقف و امور خیریه در علم و فناوری را تهیه کنند و در مراجع قانونی کشور به تصویب برسانند.
همچنین جواد عباسی، معاون پژوهشی و فناوری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر نخستین همایش ملی وقف و علم و فناوری نیز در این مراسم، گزارشی از فعالیتهای انجام گرفته در همایش ارائه کرد.
در پایان مراسم افتتاحیه نیز از تمبر ویژه وقف علم و فناوری و همچنین سامانه وقف علم و فناوری که از ابتدای سال آینده فعالیت خود را آغاز میکند، رونمایی شد، همچنین، از تعدادی از واقفان نیز با حضور رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، تجلیل شد.