مدیرعامل موسسه درمانی آستان قدس رضوی گفت: طرح خادمین سلامت، حدود یک سال است که به همت بنیاد سلامت و بیمارستان رضوی در محل دارالشفا راه اندازی شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دارالشفا امام رضا (ع) تنها مرکز درمانی منتسب به بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) و قدیمیترین مرکز درمانی شهر مقدس مشهد با سابقه افزون بر 400 سال خدمت رسانی به زائران بارگاه منور رضوی در این شهر است. دارالشفا امام رضا(ع) یا موسسه درمانی آستان قدس رضوی برای خدمت به زائران و مجاوران راهاندازی شده است.
تاریخچه این مرکز درمانی موقوفه به دوران صفویه بازمیگردد. این مرکز به اذعان کارشناسان نظام سلامت، یکی از پایگاههای مهم و تأثیرگذار در سلامت مشهد است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دارالشفای امام(ع) در محل قدیم دارالشفا (بست پایین، روبهروی میهمانسرای حضرت) در زمینی به مساحت ۹۰۰ مترمربع با زیربنای ۲۷۰۰ مترمربع در سه طبقه تجهیز و نوسازی شد. این بنا در ۲۱ مردادماه ۱۳۵۹، مصادف با عید سعید فطر در سال ۱۴۰۰ قمری، به بهرهبرداری رسید و برای سالهای سال پذیرای انبوه زائران و مجاوران بود. دکتر ناصر سرگلزایی؛ مدیرعامل موسسه درمانی آستان قدس رضوی، در گفت و گو با خبرگزاری دانشجو به بخش ها و فعالیت های این مجموعه درمانی اشاره دارد.
• تاریخچه و سابقه تاسیس این مرکز درمانی به چه دورانی بر میگردد؟ دارالشفا امام رضا(ع) یکی از موقوفات حضرت رضا(ع) است که بر اساس اسناد موجود به 502 سال قبل بر میگردد پس از انقلاب نخستین دارالشفایی با وسعت 2900 متر مربع تاسیس شد و آن چیزی که به عنوان درالشفا جدید است در دوربرگردان بست شیرازی با مساحت 4930 متر مربع با تجهیزات پزشکی جدید است که در سال 1388 با بودجهای بالغ بر 4 میلیارد تومان تاسیس شد. ساختمان جدید دارالشفای امام واقع در ابتدای خیابان شیرازی(دوربرگردان حرم مطهر، بست شیخ طوسی)، در ساختمانی چهار طبقه بنا شد. در ساختمان جدید، تجهیزات پزشکی روز دنیا همچون دستگاههای کالرداپلر رنگی در بخش رادیولوژی، اکوکاردیوگرافی قلبی، آندوسکوپی، اسپیرومتری، دستگاههای شنواییسنجی، تجهیزات پیشرفته مربوط به اورژانس و احیای قلبی (CPR) به کار گرفته شده است.
• این درمانگاه شامل چه بخشهایی می شود؟ آزمایشگاه، داروخانه شبانه روزی، دندانپزشکی، بینائی سنجی، شنوائی سنجی، واحد مامائی، کلینیک تخصصی، واحد دیالیز و واحد شیمی درمانی می باشد. کلینیک تخصصی بیمارستان دارالشفاء امام رضا نیز دارای تخصصهای قلب و عروق، چشم، گوش و حلق وبینی، جراحی مغز، مغز و اعصاب، داخلی، روانپزشکی، داخلی و گوارش، کلیه و فشارخون، پوست، اورتوپدی، زنان و زایمان، انکولوژی، عفونی و اطفال از بخشهای این مرکز درمانی است.
• همانطور که می دانیم چندی پیش طرحی با عنوان « خادمیاران سلامت» راه اندازی شد، لطفا کمی در خصوص این طرح و خدماتی که در راستای آن انجام شده است، توضیح بفرمایید؟ طرح خادمین سلامت، حدود یک سال است که به همت بنیاد سلامت و بیمارستان رضوی در محل دارالشفا راه اندازی شده است. اجرای طرح خادمیاران سلامت رضوی زمینهای را فراهم کرده تا کادر پزشکی آرزومند به خدمت در بارگاه رضوی، این امکان را پیدا کنند که به زائران خدمات درمانی تخصصی ارائه دهند. در این طرح، کادر پزشکی، درمانی و دارویی مشتاق به خدمت در بارگاه ملکوتی امام رضا (ع)، میتوانند تحت عنوان خادم سلامت در زمره سایر خدام، به خدمت تخصصی بپردازند. در این طرح اعضای خادمین سلامت کادر درمان متشکل از پزشکان عمومی و متخصص، جراحان کارآزموده، دندانپزشکان، پرستاران و زیرمجموعههای پزشکی اعلام همکاری کردهاند و در سایت دارالشفاء امام (ع) ثبت نام بعمل آوردهاند. افرادی که شروع به کار کرده اند و مراحل گزینش امور خدام را به پایان رساندهاند در لوح امور خدام ثبت شده و خدمتشان رسما به عنوان خادمیار سلامت، علی ابن موسی الرضا (ع) منظور خواهد گشت.
• نحوه عضو گیری طرح خادمان سلامت به چه صورت است؟ دو جنبه در طرح خادمیاران سلامت مد نظر است. یکی تعداد زائرین حرم مطهر علی بن موسی الرضا(ع) است که با افزایش روز افزونی مواجهیم به گونهای که در حال حاضر به طور متوسط سالیانه پذیرای 30 میلیون زائر هستیم و از طرفی دیگر پزشکان و متخصصانی که مشتاق زیارت و خدمت به زائرین هستند. از این رو تعداد زیادی از متخصصین، پرستاران و همکارانی در ردههای مختلف بهداشت و درمان از سراسر کشور متقاضی داریم. در این طرح تعدادی از این پزشکان متقاضی ثبت نام کرده و فرم هایی پر می کنند و پس از آن توسط قسمت خادمین بررسیهای اولیه انجام شده و پس از تایید به ما ارجاع داده میشوند.این خادمین در شیفتهای مختلف به صورت رایگان در دارالشفا به خدمت رسانی مشغول می شوند. • طرح دیگری با عنوان «شفا جویان رضوی» راه اندازی شده است در خصوص اهداف این طرح نیز توضیح بفرمایید. یکی از دغدغههای موسسه درمانی، رفع مشکلات بیماران نیازمندی است که پروسه درمانشان بدلیل نداشتن منابع مالی دچار وقفه شده. معمولا این افراد بیماریشان تبدیل به بیماریهای حاد و خطرناک شده است و معمولا متولی خاصی برای پیگیری پروسه درمان این افراد وجود ندارد. از این رو با شناسایی این معضل در سطح جامعه، طرح شفا جویان رضوی در دارالشفاء امام (ع) کلید خورد. در این طرح بیماران نیازمند توسط معتمدین آستان قدس رضوی، شناسایی و ساماندهی می شوند و از تاریخ 27 تیرماه 96 کارت هایی بین آنان توزیع شده است. این کارتها دارای هولوگرام مخصوص و بارکد هستند و در واحد خادمین سلامت در دارالشفاء امام (ع) تهیه شدهاند.
افراد نیازمند با در دست داشتن کارت های مذکور به دارالشفاء امام (ع) مراجعه کرده و اطلاعاتشان در سامانه موسسه ثبت و روند درمان آنها از طریق گروه پزشکی (که بصورت افتخاری با موسسه درمانی همکاری دارند و بصورت بانک اطلاعاتی در نرم افزار موسسه ثبت شده اند) و یا از طریق خیرینی که بخشی از پشتوانه مالی طرح را تامین میکنند، تا پایان درمان انجام می پذیرد. تاکنون تعدادی کارت به امور خادمین آستان قدس رضوی تحویل داده شده تا در مساجد، توسط معتمدین به بیماران نیازمند توزیع شود. مراجعه کنندگان، نیاز به گرفتن خدماتی در حوزه تخصص های مختلف مانند قلب، ریه، عفونی و ...دارند که به مراکز ذیربط در داخل دارالشفا یا خارج آن ارجاع داده می شوند. طبق رایزنی هایی که در بیمارستان رضوی انجام شده این بیماران می توانند به صورت رایگان درمان شوند.
• با توجه به ازدحام جمعیت و افزایش زائران بارگاه منور رضوی، این موسسه چه تمهیداتی برای خدمت رسانی هر چه بهتر به بیماران لحاظ کرده است؟ طی بازدید تولیت آستان قدس رضوی از این مجموعه، طرحی مبنی بر توسعه دارالشفا امام رضا(ع) در دستور کار قرار گرفت به همین منظور جلسات متعددی با بنیاد سلامت برگزار و مقرر شد در سال آتی شاهد توسعه اورژانس مرکزی با 7«سی پی آر» و دارالشفاء در ضلع دیگر دوربرگردان بست شیخ طوسی باشیم. علاوه بر بحث اورژانس مرکزی، بحث خادمین سلامت را به صورت مستقل خواهیم داشت و پاراکلینیک و طب سنتی را راه اندازی خواهیم کرد. این روزها اقبال بیشتر مردم به سمت و سوی طب سنتی و طب الرضا(ع) است. از این رو قرار بر این است با استفاده از متخصصین دانشگاه علوم پزشکی مشهد، این قسمت را نیز راه اندازی کنیم و زائران از آن بهره ببرند.
• چه تعداد نیرو در این درمانگاه مشغول به خدمت هستند؟ تعداد 245 نفر به صورت ثابت مشغول خدمت رسانی هستند. تعداد 50 خادم سلامت اعم از متخصص و پزشک در رشته های تخصصی، دندانپزشکی، مامایی و پرستاری با ما همکاری میکنند. درسال 95 حدود 84 پزشک به صورت ثابت و در سال 96، 85 پزشک در رده های رسمی و پیمانی با ما همکاری کردهاند.
• مهم ترین فعالیت این مرکز درمانی چه بوده است؟ مهمترین فعالیتهای ما در بحث های درمانی، راه اندازی بخش دیالیز و شیمی درمانی است. این مرکز در دو بخش دیالیز و شیمی درمانی در سالهای گذشته و جاری برای تمام زائرین و مجاورین به صورت رایگان ارائه خدمت کرده است. در سال گذشته، 23 بیمار و در سال جاری، 999 بیمار دیالیزی و 587 بیمار شیمی درمانی به این درمانگاه مراجعه و از خدمات رایگان بهرهمند شدند. دارالشفاء امام دارای پایگاههای ثابت فوریتهای پزشکی در داخل حرم مطهر امام رضا(ع) است که خدمات اورژانس رابه زائرین حضرت ارائه میدهد.